Έπεσε από πυρά αστυνομικών μετά από ανταλλαγή πυροβολισμών στην πόλη που γεννήθηκε. Την ευθύνη ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος. Δεν υπάρχει επιβεβαίωση για τη γνησιότητα της ανάληψης. Η πόλη επιστρέφει στην καθημερινότητα.Τελικά ο Σερίφ Σακάτ δεν μπόρεσε να πάει μακρύτερα από την πόλη όπου γεννήθηκε και βύθισε στο πένθος. Πέθανε από πυρά αστυνομικών στη συνοικία που οι αρχές τον αναζητούσαν μετά το μακελειό. Με αυτόν τον τρόπο δόθηκε τέλος στo ανθρωποκυνηγητό εκατοντάδων Γάλλων και Γερμανών αστυνομικών που τον έψαχναν στις μεθοριακές περιοχές ανάμεσα στις δύο χώρες χωρίς αποτέλεσμα.

Ανάληψη από ISIS

Ο γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν βρίσκονταν στις Βρυξέλλες στο Συμβούλιο Κορυφής για τις κρίσιμες συζητήσεις για το Brexit, όταν ο υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστενέρ, αργά χθες το βράδυ, καλούσε τους δημοσιογράφους σε έκτακτη συνέντευξη τύπου για να τους ανακοινώσει την «εξουδετέρωση» του Σερίφ Σεκάτ, του φερομένου ως δράστη της επίθεσης στη Χριστουγεννιάτικη αγορά του Στρασβούργου. Όπως μεταδίδουν πολλά γαλλικά ΜΜΕ, χθες Πέμπτη ο Σεκάτ μίλησε στο δρόμο της περιοχής Νόιντορφ σε μια γυναίκα, η οποία παρατήρησε ότι ο άνδρας ήταν τραυματισμένος και αμέσως ειδοποίησε την αστυνομία. Η κινητοποίηση των αρχών ασφαλείας ήταν άμεση. Δεκάδες αυτοκίνητα της αστυνομίας περικύκλωσαν την περιοχή, ένοπλοι άνδρες περιπολούσαν συνεχώς. Τρεις εξ αυτών τον εντόπισαν περιφερόμενο στον δρόμο και θέλησαν να τον συλλάβουν, όταν εκείνος άνοιξε πυρ. Ακολούθησε ανταλλαγή πυρών και δευτερόλεπτα αργότερα ο δράστης έπεφτε νεκρός στο νούμερο 74 της οδού Ντε Λαζάρ από τα πυρά της αστυνομίας.

Λίγο αργότερα η τζιχαντιστική οργάνωση «Ισλαμικό Κράτος», δια μέσου του διαδικτυακού πρακτορείου Amaq, μετέδωσε ότι ο Σακάτ ήταν «στρατιώτης του ISIS που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της οργάνωσης για επιθέσεις εναντίον πολιτών, οι χώρες των οποίων συμμετέχουν στο συνασπισμό δυνάμεων εναντίον του ISIS στη Συρία και στο Ιράκ». Μέχρι στιγμής δεν ήταν δυνατόν να επιβεβαιωθεί η γνησιότητα της ανάληψης ευθύνης.

Επιστροφή στην καθημερινότητα

Ο γάλλος πρόεδρος μέσω twitter ευχαρίστησε όλες τις μονάδες ασφαλείας που κινητοποιήθηκαν, «αστυνομικούς, χωροφύλακες και στρατιώτες» και διαβεβαίωσε για τη «συνεχή και αδιάλειπτη προσήλωσή του στον αγώνα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας». Η ζωή στην πόλη αναμένεται να γυρίσει από σήμερα στους κανονικούς της ρυθμούς. Ο δήμαρχος της πόλης Ρολάντ Ρις ανακοίνωσε ότι η χριστουγεννιάτικη αγορά, που κάθε χρόνο προσελκύσει τουλάχιστον δύο εκατομμύρια επισκέπτες, ανοίγει και πάλι στις 11.00, καθώς και μουσεία και αίθουσες πολιτιστικών εκδηλώσεων. «Οι άνθρωποι στο Στρασβούργο θέλουν να επιστρέψουν στην καθημερινότητα, το άνοιγμα την χριστουγεννιάτικης αγοράς θα τους διευκολύνει».

Ειρήνη Αναστασοπούλου/afp, SZ, Spiegel, DANN, dpa

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ