Δεν ήταν 90 αλλά 106 οι ασθενείς που σκότωσε νοσηλευτής με φάρμακα που προκαλούν ανακοπή. Μια χωρίς προηγούμενο υπόθεση που συγκλονίζει τη Γερμανία και που θα έχει και συνέχεια, όπως εκτιμά η εισαγγελία.Μεγαλύτερες διαστάσεις προσλαμβάνει μια χωρίς προηγούμενο στα γερμανικά ποινικά χρονικά υπόθεση με σειρά δολοφονιών ασθενών από έναν πρώην νοσηλευτή τους, τον Νιλς Χέγκελ. Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση των ανακριτικών και αστυνομικών αρχών της Κάτω Σαξονίας, ο δολοφόνος νοσηλευτής έχει σκοτώσει περισσότερους από 90 ασθενείς, όπως προκύπτει από νέες τοξικολογικές αναλύσεις που βγήκαν αρχές της εβδομάδας. Ο συνολικός αριθμός ανέρχεται στους 106 νεκρούς μέχρι τώρα, χωρίς να αποκλείεται να ανέβει ακόμη περισσότερο, όσο προχωρούν κι άλλες τοξικολογικές αναλύσεις .

Θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί

Ο νοσηλευτής εκτίει ήδη ποινή ισοβίων για το θάνατο 90 ασθενών σε δύο κλινικές. Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας παραδέχθηκε ότι στην εντατική έκανε ενέσεις με υπερβολική δόση φαρμάκων και στη συνέχεια προχωρούσε σε ανανήψεις για να δείξει στους συναδέλφους του ότι ήταν ήρωας. Πολλοί από τους ασθενείς δεν επανέρχονταν στη ζωή. Για να φτάσει η υπόθεση στη σημερινή τροπή, ειδική επιτροπή εισαγγελέων και αστυνομικών προχώρησε στην εκταφή 130 πρώην ασθενών και εξέτασε ενδελεχώς τους φακέλους τους στα δύο νοσοκομεία. Εκείνο που θεωρείται βέβαιο είναι ότι ένας μεγάλος αριθμός θανάτων θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, δεδομένου ότι σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία σε μια από τις κλινικές, κατά διάρκεια της βάρδιας του πρώην νοσηλευτή κατέληγε μεγαλύτερος αριθμός ασθενών, από ότι συνήθως, και παρατηρούνταν μεγαλύτερο ποσοστό ανανήψεων.

Στα δύο νοσοκομεία ο Νιλς Χέλγερ εργάζονταν από το 1999 μέχρι το 2005 ως νοσηλευτής στην εντατική. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία από το 2000 έκανε αυτόνομα ενέσεις σε ασθενείς για να τους προκαλέσει ανακοπή της καρδιάς και στη συνέχεια έκανε ανανήψεις. Πολλοί ασθενείς ωστόσο δεν επέζησαν.

Ξεπερνά κάθε όριο φαντασίας

Η εξιχνίαση της υπόθεσης κινήθηκε με πολύ αργό ρυθμό. Το 2005 ο νοσηλευτής δολοφόνος απολύθηκε λόγω υποψιών σε βάρος του για μια συγκεκριμένη υπόθεση θανάτου ασθενούς. Γι αυτήν την υπόθεση καταδικάστηκε το 2008. Το 2014 και 2015 ακολούθησαν δίκες για άλλες 5 υποθέσεις, κατά τη διάρκεια των οποίων ο νοσηλευτής ομολόγησε προς έκπληξη όλων τον θάνατο άλλων 30 ασθενών. Οι έρευνες εντατικοποιήθηκαν. Ειδική ανακριτική επιτροπή ονόματι «Κάρδιο» ξεκίνησε εντατικές έρευνες για όλες τις περιπτώσεις θανάτων και με εκταφές των σωρών οδηγήθηκε στην τραγική πραγματικότητα.

Ο αριθμός των 106 θανάτων δεν αναμένεται να είναι ο οριστικός. Λείπουν οι τοξικολογικές αναλύσεις από εκταφές ασθενών που τάφηκαν στην Τουρκία. Το χειρότερο είναι, όπως φοβάται ο αστυνομικός διευθυντής του Όλντενμπουργκ Γιόχαν Κίμε, ότι οι πραγματικές διαστάσεις δεν θα αποκαλυφθούν ποτέ. «Ξεπερνούν κάθε όριο φαντασίας».

dpa,afp,reuters/Ειρήνη Αναστασόπουλου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ