Ο νέος Πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Απόδημου Ελληνισμού Δημήτρης Κούρος πληροφορεί για τις νέες σχετικές ρυθμίσεις.

Ντίσελντορφ, 14.7.2013. Ενημερωτική εκδήλωση αναφορικά με τις επερχόμενες αλλαγές στην φορολόγηση των ακινήτων και την φορολόγηση κατοίκων εξωτερικού , διοργάνωσαν στις 14.07.2013 στο Ντίσελντορφ  η Ένωση Επιστημόνων Ρηνανίας Βεστφαλίας και ο Γερμανο-Ελληνικός Επιχειρηματικός Σύνδεσμος DHW. Ομιλητής ήταν ο Πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Αποδήμου Ελληνισμού, δικηγόρος στο Ντίσελντορφ  Δημήτριος Κούρος.

Οι ομογενείς είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις αλλαγές που έχουν επέλθει μετά από τις νέες ρυθμίσεις του Ν. 3943/11 και του άρθρου 43 του Ν. 4141/13 αναφορικά με τον τρόπο φορολόγησης και τον τρόπο με τον οποίο μπορούν πλέον οι απόδημοι και μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού να δηλώνονται στις εφορίες κατοίκων Εξωτερικού, καθώς και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται γι αυτό. Όπως ανέφερε ο κ. Κούρος η Ένωση θα ζητήσει από τα αρμόδια υπουργεία στην Αθήνα την αναγκαιότητα να επανέλθει η ρύθμιση περί εισαγωγής συναλλάγματος από μόνιμους κατοίκους  εξωτερικού και να απαλλάσσονται οι Έλληνες της Διασποράς καθώς και οι μόνιμοι κατοίκοι εξωτερικού από την καταβολή φόρου κατά την απόκτηση ακινήτων, αξιολογώντας την εισαγωγή συναλλάγματος (κεφαλαίου) ως επένδυση υπό την προϋπόθεση ότι τα εισαγόμενα ποσά θα διατεθούν για αγορά ακινήτων. Αυτό μπορεί να γίνει σε συνδυασμό της επαναφοράς  της θεσμοθετημένης ιδιότητος του «μονίμου κάτοικου εξωτερικού», ούτως ώστε να μην συγχέονται οι Έλληνες της διασποράς με Έλληνες της Ελλάδος που περιστασιακά και λόγω κρίσης εξήγαγαν κεφάλαια από την Ελλάδα για να τα επανεισαγάγουν ως κεφάλαια που προέρχονται από το εξωτερικό. Περαιτέρω ο κ. Κούρος ανέφερε ότι η Αθήνα θα πρέπει κατά την νομοθέτηση νέων ρυθμίσεων που αγγίζουν τους Έλληνες της διασποράς να ελέγχει αυτές ως προς τις πρακτικές τους συνέπειες για του ομογενείς στις χώρες κατοικίας τους. Μόνον έτσι θα αποφεύγεται η αναστάτωση των Ελλήνων της Διασποράς καθώς και η διαταραχή των σχέσεών της με το μητροπολιτικό κέντρο.

Τέλος ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις ισχύουσες ρυθμίσεις χρησικτησίας, που διαχωρίζουν τα ακίνητα αν αυτά ανήκουν στο Κράτος ή σε ιδιώτες. Για τους Έλληνες της Διασποράς, που εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να έχουν άμεσο και καθημερινό έλεγχο της ακίνητης περιουσίας τους στην Ελλάδα, θα πρέπει να ισχύει τουλάχιστον ότι ισχύει και για τα ακίνητα που ανήκουν στο Ελληνικό Κράτος.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Ενοριακό Κέντρο Αγ. Ανδρέα στο Ντίσελντορφ και παρουσία άνω των 150 ενδιαφερομένων. Η Ένωση Ιδιοκτητών Ακινήτων Αποδήμου Ελληνισμού (PropertyUnionofGreekAbroadsPUGA) καλύπτει τους ομογενείς ιδιοκτήτες ακινήτων σε όλον τον κόσμο και συνεργάζεται στενά με την ΠΟΜΙΔΑ, Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων.

Για περισσότερες πληροφορίες: www.dhsg.eu & www.kouros.de

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ