Ο Ιταλός Σοσιαλιστής Νταβίντ Σασόλι εξελέγη νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Συγχαρητήρια και εύσημα από τον Μάνφρεντ Βέμπερ.Σε ψηφοφορία που έγινε το μεσημέρι της Τετάρτης στην Ολομέλεια του Στρασβούργου, ο Σασόλι εξελέγη με 345 ψήφους έναντι 160 του Τσέχου ευρωσκεπτικιστή Γιαν Ζαχράντιλ, 119 της επικεφαλής των Πρασίνων Σκα Κέλερ και 43 ψήφων για την υποψήφια της Ευρωπαϊκής Αριστεράς Σίρα Ρέγκο. Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) δεν κατέβασε δικό του υποψήφιο, καθώς είχε συμφωνήσει να στηρίξει την υποψηφιότητα Σασόλι στα πρώτα 2,5 χρόνια, ώστε να ακολουθήσει κεντροδεξιός πρόεδρος.

Ο «κορυφαίος υποψήφιος» του ΕΛΚ στις ευρωεκλογές Μάνφρεντ Βέμπερ δεν είχε επιδιώξει την εκλογή του στην προεδρία του Ευρωκοινοβουλίου. Όπως δήλωσε ο ίδιος, θα επιστρέψει στα καθήκοντά του ως επικεφαλής της Κ.Ο. του ΕΛΚ και θα στηρίξει την υποψηφιότητα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την προεδρία της Κομισιόν, η οποία πρέπει να εγκριθεί από την Ευρωβουλή. Αναφερόμενος στην εκλογή Σασόλι, ο Μάνφρεντ Βέμπερ δεσμεύθηκε ότι το ΕΛΚ θα είναι «στο πλευρό» του νέου προέδρου.

Σύγκλιση και «Δουβλίνο» στην ατζέντα Σασόλι

Όσο για τον ίδιο τον Σασόλι, στις πρώτες δηλώσεις μετά την εκλογή του εξέφρασε «συγκίνηση», ευχαρίστησε τον απερχόμενο πρόεδρο Αντόνιο Ταγιάνι και υπενθύμισε ότι «αναλαμβάνουμε μεγάλες ευθύνες, κανείς δεν μπορεί να αρκεστεί στα κεκτημένα». Ο νέος πρόεδρος της Ευρωβουλής τόνισε ότι «πρέπει να βρούμε τη δύναμη για να επανεκκινήσουμε τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης», να «θυμηθούμε τις ιδρυτικές αξίες της ελευθερίας, της ισότητας, της αλληλεγγύης», αλλά και να «πρωθήσουμε τη σύγκλιση ανάμεσα σε όλες περιοχές της Ευρώπης».

Επιπλέον, ο Νταβίντ Σασόλι έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην αναθεώρηση του Δουβλίνου, η οποία αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης εδώ και χρόνια, αλλά προσκρούει σε αντιδράσεις μεμονωμένων εθνικών κυβερνήσεων. Η εκπλήρωση του στόχου αυτού, ανέφερε, αποτελεί «χρέος προς τους Ευρωπαίους πολίτες».

Γιάννης Παπαδημητρίου, Στρασβούργο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ