Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν θα είναι παρών. Ούτε ο Εμανουέλ Μακρόν. Ποιος θα αναδειχθεί φέτος σε σταρ του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (22-25/1/2019); Πόσο απαραίτητες είναι εν τέλει απαστράπτουσες διασημότητες στο Νταβός;Ποιος διάσημος πολιτικός θα συγκεντρώσει πάνω του τα φώτα της παγκόσμιας δημοσιότητας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός (22-25/1/2019); Μετά τη ματαίωση συμμετοχής από τον Ντόναλντ Τραμπ και τον Εμανουέλ Μακρόν θα μπορούσαν να είναι η Άγκελα Μέρκελ, ο κινέζος αντιπρόεδρος Γουάνγκ Κισάν ή ο νέος πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρο. Πέρυσι ήταν η παρουσία του αμερικανού προέδρου Τραμπ που έστρεψε τη διεθνή προσοχή στα όσα διαδραματίζονταν στο διάσημο ελβετικό τουριστικό θέρετρο.

«Χωρίς τον Τραμπ το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ θα είναι σαν πάρτι χωρίς εορτάζοντα. Βαρετό και αδιάφορο», γράφει το ελβετικό ταμπλόιντ Blick. Είτε μας αρέσει, είτε όχι, λαμπερές διασημότητες είναι απαραίτητες για να διασφαλίσουν το παγκόσμιο ενδιαφέρον. Ποιοι είναι όμως οι πολιτικοί που θα μπορούσαν να σφραγίσουν με την παρουσία τους το φετινό φόρουμ; Η γερμανίδα καγκελάριος βρίσκεται πλέον στην τελική ευθεία της σταδιοδρομίας της. Ο Ζαΐρ Μπολσονάρο, γνωστός για σεξιστικά, ρατσιστικά και ομοφοβικά σχόλια, δεν αναμένεται να κερδίσει στο Νταβός τις εντυπώσεις των περίπου 3.000 κορυφαίων εκπροσώπων της πολιτικής και οικονομίας που αποδίδουν ολοένα και μεγαλύτερη σημασία στη βιώσιμη ανάπτυξη, αλλά και την ισοτιμία των δύο φύλων.

Κλιματική αλλαγή – η κορυφαία πρόκληση της επόμενης δεκαετίας

Το κεντρικό θέμα του φετινού φόρουμ είναι «Παγκοσμιοποίηση 4.0: οικοδόμηση μιας διεθνούς αρχιτεκτονικής στην εποχή της δ΄ βιομηχανικής επανάστασης». Όμως χωρίς Τραμπ και Μακρόν και την Μέρκελ σε τροχιά αποχώρησης θα απουσιάζουν από το Νταβός οι ενδεχόμενοι αρχιτέκτονες μιας νέας τάξης πραγμάτων. Σχεδόν αυτόματα τα βλέμματα στρέφονται στον κινέζο αντιπρόεδρο Γουάνγκ Κισάν, ο οποίος όμως συμμετέχει για πρώτη φορά και θεωρείται μάλλον απίθανο να σφραγίσει την διοργάνωση. Μένει ίσως ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος όπως όλα δείχνουν μέχρι στιγμής είναι πολύ πιθανό να είναι παρών στο Νταβός.

Στο επίκεντρο του φετινού Φόρουμ θα βρίσκεται η κλιματική αλλαγή. Όπως γράφει ο ιδρυτής του Οικονομικού Φόρουμ Κλάους Σβαμπ σε επιστολή προς τους συμμετέχοντες «περιβαλλοντικές κρίσεις, κυρίως μετά την αποτυχία αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, αποτελούν πιθανότατα τις μεγαλύτερες παγκόσμιες προκλήσεις της επόμενης δεκαετίας». Περίπου σε αυτό το κλίμα κινήθηκαν οι ομιλίες στο περσινό φόρουμ. Πέρασαν όμως σε δεύτερη μοίρα λόγω της πρώτης, αλλά άνευ ουσίας, λαμπερής παρουσίας του προέδρου Τραμπ στο Νταβός.

dpa / Στέφανος Γεωργακόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ