Για πράξη αλληλεγγύης προς την Ουκρανία κάνει λόγο ο ιταλικός Τύπος με αφορμή την επικείμενη επίσκεψη των τριών ευρωπαίων ηγετών. Προσπάθεια να βεθεί λύση και στα σιτηρά.Στην Ιταλία όλοι θεωρούν δεδομένο ότι αύριο ο Μάριο Ντράγκι, ο Όλαφ Σολτς και ο Εμανουέλ Μακρον θα μεταβούν στο Κίεβο. Σε αναλυτικό της άρθρο, η εφημερίδα Il Giornale, του ομίλου Μπερλουσκόνι, γράφει σήμερα ότι θα είναι μια επίσκεψη η οποία πρόκειται να μείνει στην Ιστορία.

Ότι θα σταλεί, δηλαδή, ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τον Πούτιν με μια απτή πράξη αλληλεγγύης προς την Ουκρανία. «Μιλάμε, όμως και για μια κίνηση η οποία έχει μεγάλη σημασία για την Γερμανία, ώστε να καταλάβει ότι οι ανάγκες της πρέπει να συμβαδίζουν με το κοινό, ευρωπαϊκό συμφέρον», προσθέτει η ιταλική εφημερίδα.

Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της Ρώμης, η επίσκεψη αναμένεται να διαρκέσει περίπου δέκα ώρες, με μια τεράστια προσπάθεια, από μέρους των μυστικών υπηρεσιών των τριών ευρωπαϊκών χωρών, να εγγυηθούν την ασφάλεια των ηγετών τους.

Εναλλακτικές οδοί για το σιτάρι

«Αυτό που μένει να εξακριβωθεί, είναι εάν ο Ντράγκι, ο Μακρόν και ο Σολτς θα συνεχίσουν να στηρίζουν χωρίς καμία επιφύλαξη την ουκρανική αντίσταση ή αν θα αρχίσουν να κάνουν αναφορά σε κάποιου είδους συμβιβασμό», προσθέτει η Il Giornale. Σύμφωνα με τον Πάολο Μάγκι, επικεφαλής του ιταλικού Ινστιτούτου Μελετών Διεθνούς Πολιτικής, οι ευρωπαίοι δεν είναι διατεθειμένοι πλέον, να πληρώσουν το συνολικό κόστος που απαιτεί ο πόλεμος και το οποίο ζητά ο Ζελένσκι».

Παράλληλα, αρκετοί Ιταλοί αναλυτές που σημειώνουν ότι η παρουσία, αύριο στο Κίεβο, και του Ρουμάνου προέδρου, Κλάους Γιοχάνις θα μπορούσε, ίσως, να βοηθήσει στον εντοπισμό μιας κάποια λύσης για το σιτάρι που παραμένει κλεισμένο στις αποθήκες. Με ενδεχόμενη μεταφορά του, όχι από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, αλλά μέσω εναλλακτικής οδού από τον Δούναβη.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, ζήτησε και πάλι, μιλώντας από το Ισραήλ, την δημιουργία ασφαλών διαδρόμων για την μεταφορά των σιτηρών, ώστε να αποφευχθεί μια τεράστια επισιτιστική κρίση και υπενθύμισε ότι «έχουμε στην διάθεσή μας πλέον μόνον λίγες ημέρες». Η νέα αυτή έκκλησή του όμως δεν φαίνεται να συγκίνησε την Μόσχα.

Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ