Μετά από πρόσκληση της Ελληνικής Κοινότητας Νυρεμβέργης, του Θρακικού συλλόγου Νυρεμβέργης και Περιχώρων “Ορφέας” και του συλλόγου αδελφοποίησης “Φίλος”, ο περιφερειάρχης ΑΜ-Θ κος. Άρης Γιαννακίδης επίσκέφθηκε την Νυρεμβέργη, αποδεχόμενος την πρόσκληση για να επισκεφθεί την Νυρεμβέργη στις 7 και 8 Δεκεμβρίου 2012, συνοδευόμενους από τον αντιδήμαρχο Θάσου κο. Μ. Ξώγνο που είχε έρθει για την παραλαβή του πυροσβεστικού οχήματος.

Στις 2 ημέρες ο κος περιφερειάρχης είχε νμα καλύψει ένα πυκνό δίκτυο επαφών, επισκέφθηκε το πρωϊ της Παρασκευής την γνωστή Χριστουγεννιάτικη Αγορά της Νυρεμβέργης και πέρασε φυσικά από το περίπτερο της Καβάλας στην Αγορά των αδελφών πόλεων, ενώ στην συνέχεια με τον κο. Μ. Ξώγνο παρέλαβαν το πυροσβεστικό όχημα, επ’ ονόματι του δήμου Θάσου. Το δώρο αυτό ήταν, μετά από αίτημα του συλλόγου αδελφοποίησης “Φίλος”, εκ μέρους της Π.Υ. Νυρεμβέργης για τον δήμο Θάσου. Ακολούθησε γεύμα εργασίας με την κα. Beate Kreisl, υπεύθυνη του γραφείου διεθνών σχέσεων του δήμου για την αδελφοποίηση με την Καβάλα.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας, ακολούθησε δεξίωση του του Θρακικού συλλόγου Νυρεμβέργης και Περιχώρων “Ορφέας” με ευκαιρία τα 30 χρόνια ζωής και δράσης του συλλόγου. Η εκδήλωση έλαβε χώρα στο Nachbarschaftshaus Gostenhof, παρουσία αρκετών μελών, καλεσμένων και φίλων του συλλόγου. Ο πρόεδρος του συλλόγου κος. Γιώργος Δαβουδάνης παρουσίασε το ιστορικό του συλλόγου, ενώ σε πάνελ προβαλλόταν φωτογραφίες από διάφορες εκδηλώσεις. Ο κος περιφερειάρχης ανταπαντώντας επεσήμανε την αξία των εθνικοτοπικών συλλόγων στο εξωτερικό σαν την 1η γραμμή άμυνας της χώρας. Τον δήμαρχο Νυρεμβέργης εκπροσώπησε ο δημοτικός σύμβουλος κος. Αγαθαγγελίδης. Διάφοροι πρόεδροι που κλήθηκαν να αντιχαιρετίσουν καυτηρίασαν την μέχρι τώρα ελληνική εξωτερική πολιτική σε ότι αφορά το σχολικό, τους μετανάστες και την αναγνώριση του πολιτιστικού τους έργου. Τέλος ο κος Δαβουδάνης απένειμε ανημνηστικό μετάλλιο στον κο. Περιφερειάρχη και σε προέδρους άλλων συλλόγων. Μετά τα τυπικά ο κος περιφερειάρχης έκοψε την πίττα του συλλόγου που μοιράστηκε στους θαμώνες, ενώ στην μικρή αίθουσα υπήρχε μπουφές με παραδοσιακές ελληνικές λιχουδιές.

Η βραδυά έκλεισε με δείπνο που παρέθεσε ο σύλλογος αδελφοποίησης “Φίλος” για τους προσκεκλημένους από Ελλάδα, τα προεδρεία του του Θρακικού συλλόγου Νυρεμβέργης και Περιχώρων “Ορφέας”, της Ελληνικής Κοινότητας Νυρεμβέργης, του γραφείου δημοσίων σχέσεων και την διευθύντρια του Nachbarschaftshaus Gostenhof κα. Klara Langmar και ο κος. Αγαθαγγελίδης σαν εκπρόσωπος του δημάρχου Νυρεμβέργης. Η βραδιά έκλεισε με ανταλλαγές δώρων.

Το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου ο κος περιφερειάρχης επισκέφτηκε το γραφείο της Ελληνικής Κοινότητας Νυρεμβέργης, ο αντιπρόεδρος της Κοινότητας κος Κωνσταντάτος υποδέχτηκε τους καλεσμένους, ενώ στην σύσκεψη είχαν κληθεί οι πρόεδροι των γειτονικών Κοινοτήτων Ερλάγκεν και Φύρθης κος. Αγγελίδης και κος. Σιαπίδης, οι εκπρόσωποι του Μακεδονικού, Θρακικού, συλλόγου αδελφοποίησης, οι σύλλογοι Μουσουλμάνων “Κομοτινή” και “Διδυμότειχο” και δημοτικοί σύμβουλοι. Αφού έγινε μια εκτενής ενημέρωση για τις δραστηριότητες της Ελληνικής Κοινότητας και στην συνέχεια οι διάφοροι εκπρόσωποι πήραν τον λόγο. Τα προβλήματα είναι πάντα γνωστάπ.χ. Σχολικό, Άμισθο Προξενείο, αδιαφορία από την Ελλάδα κτλ. Ο κος περιφερειάρχης δεσμεύτηκε σε θέματα που άπτονται των διακοδοσιών του να ενεργήσει. Φυσικά όλοι οι παριστάμενοι τόνισαν ότι έχουν χορτάσει από υποσχέσεις πολιτικών. Παρ’ όλα αυτά το θέμα των νεομεταναστών είναι φλέγον και επείγει. Επίσης ο κος. Πειφερειάρχης επισκέφθηκε την διπλανή αίθουσα που γινόταν μαθήματα εκμάθησης της γερμανικής γλώσσας.

Το ίδιο απόγευμα ο σύλλογος αδελφοποίησης “Φίλος” διοργάνωσε για τα μέλη του την καθιερωμένη Χριστουγεννιάτικη γιορτή με κάλαντα, γλυκά, Glühwein κτλ. Ο κος Γιαννακίδης και ο κος. Μ. Ξώγνος τίμησαν την εκδήλωση σαν επίσημοι προσκεκλημένοι, όπως επίσης και ο κος. Αγαθαγγελίδης. Επίσης ο πρόεδρος του Bezirkstag Mittelfranken κος Richard Bartsch. Τα παιδιά του δημοτικού σχολείου άνοιξαν την εκδήλωση με τα κάλαντα και ακολούθησε ζωντανή ελληνική Μουσική από το ντούο Γιώργος και Νίκος. Η κα. Agi Xognos, όπως κάθε χρόνο παρουσίασε μια σειρά φωτογραφιών από την περιοχή. Αυτή την φορά το θέμα ήταν “Μάρμαρο, λευκό σαν χιόνι”, το θέμα παρουσιάστηκε με την ευκαιρία της παρουσίας του αντιδημάρχου Θάσου και η επιλογή των φωτογραφιών ήταν από την Θάσο.

Για την παρουσίαση αυτή η κα. Agi Xognos είχε μεταφέρει μαρμάρινα χαλίκια από την Θάσο, που τα έβαλε το καθένα σε ένα τσουβαλάκι από άσπρο-γαλαζιο ύφασμα που είχε ράψει η ίδια. Ο αντιδήμαρχος Θάσου κος. Μ. Ξώγνος επιστρατεύτηκε για να μοιράσει στον καθένα από τους παριστάμενους από ένα τσουβαλάκι. Η εκδήλωση έκλεισε με ελληνική μουσική και άφθονο Glühwein.

Ο επίλογος της επίσκεψης ήταν το αποχαιρετιστήριο δείπνο που παρέθεσε η Ελληνική Κοινότητα Νυρεμβέργης στο ελληνικό εστιατόριο Volksgarten στο Oberasbach που φιλοξενεί αυτή την εποχή και την έκθεση ζωγραφικής “Winterimpressionen – Χειμερινές εντυπώσεις”, η δε ιδιοκτήτριά του κατάγεται από την Ξάνθη.

Θέλουμε να ελπίζουμε ότι οι επισκέψεις περιφερειαρχών θα είναι επικοδομητικότερες και αποδοτικότερες από ότι στο παρελθόν βουλευτών και υπουργών.

 

Από την Νυρεμβέργη

Με φιλικούς χαιρετισμούς

Για το Δ.Σ.

Σωτήριος Ξώγνος

“Φίλος”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ