philios1philiosΤης Σχολής ΟΑΕΔ Καβάλας.

Στα πλαίσια του προγράμματος Leonardo Da Vinci βρίσκωνται από το Σάββατο 29 Μαρτίου 2014 για 2 εβδομάδες 12 σπουδαστές της ΕΠΑΣ Καβάλας με τους συνοδούς τους στην Νυρεμβέργη. Στο πρόγραμμα αυτό οι σπουδαστές από 6 διαφορετικές κατευθύνσεις θα έχουν μια επιμόρφωση στο γερμανικό δυαδικό ή διττό σύστημα επαγελματικής εκαπαίδευσης.
Οι μαθητές αφίχθησαν το απόγευμα του Σαββάτου 23 Μαρτίου και το βράδυ τους έγινε υποδοχή σε ελληνική ταβέρνα της Νυρεμβέργης από την κα. Beate Kreisl από το γραφείο δημοσίων σχέσεων του δήμου Νυρεμβέργης και υπεύθυνη για την αδελφοποίηση Νυρεμβέργης-Καβάλας με την συνεργατιδά της κα. Μακατσώρη
Την Κυριακή 30 Μαρτίου με την συνοδεία του προέδρου του συλλόγου αδελφοποίησης “Φίλος“ οι σπουδαστές επισκέφθηκαν την παλιά πόλη της Νυρεμβέργης. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας συνοδευμένοι από τον κο. Σ. Ξώγνο έγιναν δεκτοί από την Ελληνική Κοινότητα Νυρεμβέργης και παρακολούθησαν το εορταστικό πρόγραμμα για την 25η Μαρτίου, που διοργάνωσε το Ενιαίο Λύκειο Νυρεμβέργης “Νίκος Καζαντζάκης“, παρουσία και της γενικής Προξένου της Ελλάδος κας. Σ. Γραμματά. Το βράδυ φυσικά μαζί με τους μαθητές του Λυκείου γνώρισαν την ελληνική νυχτερινή ζωή της Νυρεμβέργης.
Την Δευτέρα 31 Μαρτίου έγιναν δεκτοί από τον πρϊστάμενο των επαγγελματικών σχολών Νυρεμβέργης και ενημερώθηκαν για το εκπαιδευτικό έργο αυτών των σχολείων. Στην συνέχεια γνωρίστηκαν και με τους συνοδούς-φροντιστές τους.
Την Τρίτη 1η Απριλίου στην „Ωραία αίθουσα “ του δημαρχείου καλωσορίστηκαν από εκπρόσωπο του δημάρχου. Επειδή η δημοτική σύμβουλος κα. Prölß-Kammerer ασθενούσε τον ρόλο του οικοδεσπότη ανέλαβε ο κος Αγαθαγγελίδης. Μετά τους καθιερωμένους χαιρετισμούς και την αντιφώνηση του διεθυντή κου Νεράντζη οι διεθυντές των επαγγελματικών σχολών μαθητείας Β1, Β2, Β3, Β5 και Β14 καλωσόρισαν τους φιλοξενούμενους κια τους ενημέρωσαν επί τροχάδην για το πρόγραμμα των επόμενων ημερών. Το ίδιο απόγευμα οι σπουδαστές επισκέφθηκαν το Ενιαίο Λύκειο Νυρεμβέργης “Νίκος Καζαντζάκης“.
Από Τετάρτη 2 Απριλίου αρχίζει το καθεαυτού επιμορφωτικό πρόγραμμα στις Σχολές μαθητείας και σε διάφορες επιχειρήσεις. Τους σπουδαστές συνοδεύουν ο διευθυντής κος Βραχιόνης Νεράντζης και ο υποδιευθυντής Θανάσης Καψιτίδης.
Ευχώμαστε στους σπουδαστές από την Καβάλα καλή επιτυχία, άφθονη ύλη και εμπειρίες και να γίνουν οι πρεσβευτές της φιλίας των λαών.

Από την Νυρεμβέργη
Για τον “Φίλος“ A.Σ.
Σωτήρης Ξώγνος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ