Οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα περιθάλπουν τραυματίες και ασθενείς χωρίς διακρίσεις.

Τζούμπα, Νότιο Σουδάν– Άγνωστος είναι ο αριθμός των νεκρών και των τραυματιών που έχει προκαλέσει η κλιμάκωση των διακοινοτικών συγκρούσεων στην επαρχία Τζόνγκλεϊ στο Νότιο Σουδάν, όπου οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (Médecins Sans Frontières/Doctors Without Borders (MSF) έχουν περιθάλψει εκατοντάδες τραυματίες και προσπαθούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε χιλιάδες ακόμα που κρύβονται στα δάση.

Πριν από το ξέσπασμα των διακοινοτικών συγκρούσεων, το νότιο τμήμα της επαρχίας Τζόνγκλεϊ βίωσε επίσης βίαιες συγκρούσεις μεταξύ του Στρατού του Νότιου Σουδάν (SPLA) και της ένοπλης πολιτοφυλακής David YauYau, που ανάγκασε περίπου 120.000 άτομα να καταφύγουν στο δάσος της επαρχίας Πίμπορ.

Από τις 14 Ιουλίου, περισσότερες χειρουργικές ομάδες των MSF και η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) παρέχουν επείγουσα φροντίδα σε ασθενείς που φτάνουν από το Μάνιαμπολ στο νοσοκομείο Μπορ.

«Αυτή τη στιγμή, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, περιθάλπουμε 176 τραυματίες, μεταξύ των οποίων 128 με τραύματα από σφαίρες, και μέχρι τώρα έχουμε πραγματοποιήσει 34 χειρουργικές επεμβάσεις. Αναμένουμε ακόμα περισσότερους τραυματίες», δήλωσε ο Ραφαέλ Γκορτζ. «Η προτεραιότητά μας το αμέσως επόμενο διάστημα είναι να διασφαλίσουμε ότι οι ασθενείς που χρειάζονται μετεγχειρητική φροντίδα και παρακολούθηση θα μεταφέρονται στα μεγαλύτερα προγράμματά μας στις περιοχές Λανκιέν, Νασίρ και Λιρ. Επτά ασθενείς έχουν ήδη μεταφερθεί». Εντωμεταξύ, άλλη μια ομάδα επείγουσας παρέμβασης των MSF προσπαθεί να φτάσει σε χιλιάδες ακόμα ανθρώπους που κρύβονται σε μη ασφαλή έλη με τον κίνδυνο να προσβληθούν από ελονοσία, χωρίς πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό, τροφή ή ιατρική φροντίδα. Σήμερα, μια ομάδα των MSF έχει αποσταλεί σε μια περιοχή νότια της πόλης Πίμπορ για να παράσχει πρώτες βοήθειες στους κατοίκους της και να κάνει εκτίμηση των επιπλέον επειγουσών ιατρικών αναγκών.

«Φοβούνται να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια στις πόλεις γι’ αυτό και είναι σημαντικό για εμάς να παρέμβουμε σε περιοχές όπου βρίσκονται ώστε όσοι χρειάζονται θεραπεία να έχουν πρόσβαση σε αυτήν», σημείωσε ο επικεφαλής της ομάδας των MSF στην επαρχία Πίμπορ Τζον Τζάνος. Νωρίτερα μέσα στο μήνα, η ομάδα έκανε εκτίμηση των αναγκών και σε άλλες περιοχές και έστησε μια μικρή κλινική στην πόλη Μπόμα, όπου μαίνονταν έντονες μάχες τον τελευταίο μήνα. Οι MSF συνεχίζουν να λειτουργούν μια μονάδα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στο Γκαμάρακ που είν! αι σήμερα η μοναδική ιατρική εγκατάσταση στην επαρχία μετά την καταστροφή του νοσοκομείου των MSF στην πόλη Πίμπορ από την επίθεση που δέχτηκε.

«Αυτή η συντονισμένη προσπάθεια των MSF και του ICRC έχει συμβάλει στην κλιμάκωση της ανταπόκρισης στις αυξανόμενες ιατρικές ανθρωπιστικές ανάγκες όλων των πλευρών», προσθέτει ο Γκορτζ. «Την ίδια στιγμή, συνειδητοποιούμε ότι η παρεχόμενη βοήθεια δεν επαρκεί για τις ανάγκες του πληθυσμού σε πολλές περιοχές. Οι ομάδες των MSF θα συνεχίσουν να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να παρέχουν αμερόληπτη βοήθεια σε όσους τη χρειάζονται, ανεξάρτητα από το σε ποια πλευρά ανήκουν».

Οι τοπικές αρχές έχουν επιτρέψει την πρόσβαση σε τραυματίες, αν και η πρόσβαση σε όσους χρεάζονται βοήθεια σε όλες τις περιοχές παραμένει εξαιρετικά δύσκολη. Το υψηλό επίπεδο ανασφάλειας σε αυτές τις απομακρυσμένες περιοχές σε συνδυασμό με την έναρξη της περιόδου βροχοπτώσεων, καθιστούν δύσκολη την προσγείωση των αεροσκαφών. Η παρεχόμενη βοήθεια εξακολουθεί να μην επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού σε πολλές περιοχές. Οι MSF εκφράζουν την ανησυχία τους για τις επιπτώσεις της βίας στον ντόπιο πληθυσμό και προτρέπουν όλες τις πλευρές να σεβαστούν και να διευκολύνουν την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην επαρχία Τζόνγκλεϊ. Οι MSF εργάζονται στην επαρχία Τζόνγκλεϊ από το 1993. Παρέχουν πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια ιατρική περίθαλψη στα κέντρα υγείας στις επαρχίες Πίμπορ, Γιούρορ, Νάιρολ, και επείγουσα ιατρική βοήθεια όπου χρειάζεται για την αντιμετώπιση κρουσμάτων βίας. Το 2012, οι MSF πραγματοποίησαν 130.692 ιατρικές εξετάσεις σε εξωτερικά ιατρεία στην επαρχία Τζόνγκλεϊ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ