Άγνωστα παραμένουν τα ακριβή αίτια των χθεσινοβραδινών βίαιων συγκρούσεων μεταξύ δεκάδων ατόμων και αστυνομικών δυνάμεων στο κέντρο της Στουτγάρδης. Ο μέχρι στιγμής απολογισμός είναι δεκάδες τραυματίες και 20 συλλήψεις.Όλα ξεκίνησαν από αστυνομικό έλεγχο γύρω από αδίκημα σε σχέση με ναρκωτικά, ο οποίος φέρεται να προκάλεσε διαπληκτισμούς και στη συνέχεια συγκρούσεις με τη συμμετοχή δεκάδων ανθρώπων, μεταξύ των οποίων και κουκουλοφόροι, εκτιμά το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa. Για τις επόμενες ώρες οι πεζόδρομοι στο κέντρο της πρωτεύουσας της Βάδης-Βυρτεμβέργης μεταβλήθηκαν σε πεδίο μάχης με ομάδες ατόμων να πετούν πέτρες στην αστυνομία, να χτυπούν βάναυσα αστυνομικούς, να σπάνε προθήκες καταστημάτων και να λεηλατούν.

Σε συνέντευξη Τύπου το απόγευμα ο διοικητής της αστυνομίας Φραντς Λουτς και ο δήμαρχος Στουτγάρδης Φριτς Κουν έκαναν λόγο για «πρωτόγνωρο ξέσπασμα βίας», η οποία θα αντιμετωπιστεί με συνέπεια και αποφασιστικότητα από τις αρμόδιες αρχές. Αναφερόμενος στα αίτια της βίας ο επικεφαλής της αστυνομίας Στουτγάρδης τόνισε ότι μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων συναντήθηκαν για πρώτη φορά μετά από σχεδόν ένα μήνα ομάδες νεαρών για να πιούν και να γιορτάσουν. Ενδέχεται, πρόσθεσε, τα εν λόγω άτομα σε κατάσταση μέθης, αλλά και με στόχο τον εντυπωσιασμό της διαδικτυακής κοινότητας να προχώρησαν σε συγκρούσεις με αστυνομικούς, σε βανδαλισμούς και λεηλασίες έτσι ώστε να αναρτήσουν στη συνέχεια σχετικά βίντεο.

Προτεραιότητα η διαλεύκανση της υπόθεσης

Τα πρώτα επεισόδια ξεκίνησαν τα μεσάνυχτα και οι αστυνομικές δυνάμεις χρειάστηκαν σχεδόν 3 ώρες και ενισχύσεις 200 ανδρών από τη περιφέρεια, έως ότου καταφέρουν να επιβάλουν την τάξη στο κέντρο της Στουτγάρδης. Από χθες τη νύχτα πλήθος βίντεο με συγκρούσεις αστυνομικών και κουκουλοφόρων, βανδαλισμούς προθηκών καταστημάτων και λεηλασίες έχουν αναρτηθεί στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.

Ο τοπικός πρωθυπουργός Βίνφριντ Κρέτσμαν έκανε λόγο για «χωρίς προηγούμενο ξέσπασμα βίας και εγκληματικές πράξεις σε βάρος ανθρώπων και περιουσιών». Προτεραιότητα τώρα είναι, πρόσθεσε ο πολιτικός των Πρασίνων, «να συγκεντρώσουμε τις υπάρχουσες πληροφορίες και να εντοπίσουμε εκείνους που κρύβονται πίσω από όσα συνέβησαν χθες τη νύχτα».

Στέφανος Γεωργακόπουλος (dpa)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ