Στο Παρίσι ξεκινάει μια μεγάλη δίκη στην οποία 14 άτομα κατηγορούνται ότι ξέπλυναν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από ναρκωτικά. Σύμφωνα με πληροφορίες του NDR, WDR και SZ το δίκτυο Cedar χρησιμοποιούσε κυρίως τη Γερμανία.Τέλος Ιουλίου 2015 στα γερμανοβελγικά σύνορα. Σε έναν έλεγχο ρουτίνας η αστυνομία σταματάει μια Μερσεντές. Ο οδηγός και ο συνοδηγός είναι νεαροί που γεννήθηκαν στο Λίβανο. Μαζί τους έχουν μια τσάντα ταξιδιού και εξηγούν στους αστυνομικούς ότι πήγαν στο Βέλγιο για ψώνια:

«Εκτός όμως από εσώρουχα οι αρχές ανακάλυψαν και 490.000 ευρώ. Τα ευρήματα οδήγησαν στη σκέψη ότι πρόκειται για χρήματα που προέρχονταν από ναρκωτικά» δηλώνει ο Γιοστ Σύτσενμπεργκ, εκπρόσωπος της Εισαγγελίας του Άαχεν. Πολύ γρήγορα οι αρχές διαπίστωσαν πως τα χρήματα προέρχονταν πράγματι από διακίνηση κοκαΐνης και πως οι δυο άνδρες δεν ήταν άγνωστοι στην αστυνομία.

Στην «επιχείρηση Cedar» συμμετέχουν γαλλικές και αμερικανικές αρχές εδώ και χρόνια. Σύμφωνα με πληροφορίες του NDR, WDR και SZ το δίκτυο Cedar και οι 14 κατηγορούμενοι πρέπει να ξέπλυναν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από διακίνηση ναρκωτικών.

Οι «καλές» εποχές…

Στις «καλές» εποχές το δίκτυο ξέπλενε στο Λίβανο ένα εκατομμύριο ευρώ την εβδομάδα. Η Σλάβα Στεφάνοβα από την Europole εξηγεί πώς γινόταν το ξέπλυμα:

«Σε κάποιες περιπτώσεις συγκέντρωναν τα χρήματα από τα ναρκωτικά και στη συνέχεια το δίκτυο αγόραζε κυρίως ρολόγια πολυτελείας. Αργότερα τα πουλούσαν στη Μέση Ανατολή. Στη συνέχεια τα κέρδη τα κατέθεταν στις τράπεζες εκεί».

Στη συνέχεια τα χρήματα επέστρεφαν από τη Μέση Ανατολή στην Κολομβία διότι εκεί βρίσκονταν οι εγκέφαλοι του δικτύου. Οι κατηγορούμενοι πάντως έδειχναν ιδιαίτερη προτίμηση στα γερμανικά κοσμηματοπωλεία και όπως δηλώνει ο Γιοστ Σύτσενμπεργκ μεταξύ 2011 και 2015 δαπανήθηκαν 20 εκατομμύρια ευρώ για κοσμήματα. Κάθε φορά πλήρωναν τοις μετρητοίς και κάθε φορά τα χρήματα μεταφέρονταν σε πλαστικές σακούλες.

Και οι κοσμηματοπώλες δεν είχαν πρόβλημα να τα δεχθούν έτσι τα χρήματα; Από ό,τι φαίνεται όχι και για το λόγο αυτό διενεργούνται έρευνες τώρα εναντίον τους. Η δίκη εναντίον του δικτύου Cedar αναμένεται να ολοκληρωθεί αυτό το μήνα στο Παρίσι.

DW / Μαρία Ρηγούτσου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ