Mετά το αδιέξοδο στις προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης, το Ισραήλ οδεύει για δεύτερη φορά μέσα σε πέντε μήνες σε πρόωρες εκλογές που θα πραγματοποιηθούν στις 17 Σεπτεμβρίου.Χθες αργά τη νύχτα η ισραηλινή βουλή ενέκρινε πρόταση του κυβερνώντος κόμματος Λικούντ για διάλυσή της και προανήγγειλε πρόωρες εκλογές. Ο πρόεδρος της Βουλής Γιούλι Εντελστάιν τόνισε κλείνοντας τη συνεδρίαση: «Διάλυση της Κνεσέτ. 2019 σε τρίτη ανάγνωση με ψήφους 74 υπέρ, 45 κατά. Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε σε τρεις αναγνώσεις, όπως προβλέπεται».

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη ψηφοφορία στην Κνεσέτ ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου και πρόεδρος του Λικούντ απέδωσε την ευθύνη για την αποτυχία των διαπραγματεύσεων στον πρόεδρο του κόμματος «Ισραήλ Tο Σπίτι Μας» Άβιγκντορ Λίμπερμαν, με τον οποίο διαπραγματεύονταν εδώ και σχεδόν δύο μήνες. Κατά την άποψη του ισραηλινού πρωθυπουργού ο πρώην υπ. Άμυνας δεν είχε ποτέ την πρόθεση να συμφωνήσει αλλά αντίθετα να ανατρέψει την κυβέρνηση.

Νετανιάχου: «Θα νικήσουμε»

Ο Νετανιάχου εμφανίστηκε αισιόδοξος για τη νίκη του στις 17 Σεπτεμβρίου: «Θα διεξάγουμε ένα δυνατό και ξεκάθαρο προεκλογικό αγώνα, που θα μας οδηγήσει στη νίκη. Θα αναδειχθούμε νικητές αλλά και ο πληθυσμός θα βγει κερδισμένος».

Μέχρι την τελευταία στιγμή των διαπραγματεύσεων σχηματισμού κυβέρνησης μεταξύ Λικούντ, «Ισραήλ Το Σπίτι Μας» και υπερορθοδόξων κομμάτων ο Άβιγκντορ Λίμπερμαν ζητούσε να κάνουν υποχρεωτική στρατιωτική θητεία και οι υπερορθόδοξοι Εβραίοι. Τα υπερορθόδοξα κόμματα ωστόσο απέρριψαν την πρόταση.

Ο Άβιγκντορ Λίμπερμαν ωστόσο επιρρίπτει στον πρωθυπουργό Νετανιάχου αλλά και στα υπερορθόδοξα κόμματα ότι στάθηκαν εμπόδιο στον σχηματισμό κυβέρνησης: «Το Λικούντ είναι εκείνο που απέτυχε να σχηματίσει ένα συνασπισμό ικανό να κυβερνήσει. Το ίδιο ισχύει και για τους υπερορθοδόξους. Φέρουν ακέραια την ευθύνη για την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στο Ισραήλ».

Στέφανος Γεωργακόπουλος (reuters, dpa)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ