Στην Ιταλία ξαναρχίζουν οι διασώσεις μεταναστών, που είχαν διακοπεί λόγω της πανδημίας. Το πλοίο Saving Humans, της ΜΚΟ Μediterranea, απέπλευσε από λιμάνι της Σικελίας για βοηθήσει τους «απελπισμένους της θάλασσας».«Μετά από τόσες επιχειρήσεις με διασώσεις εκατοντάδων ανθρώπων, μετά από μήνες άδικης κατάσχεσης αλλά και υποχρεωτικής παύσης λόγω του ιού, επιστρέφουμε στην θάλασσα για να καταγγείλουμε όλες τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», υπογραμμίζει η μη κυβερνητική οργάνωση Μediterranea.

«Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες συνεχίζουν να χάνουν την ζωή τους, όπως πάντα, στα νερά της Μεσογείου», προσθέτουν οι εθελοντές. Χθες βράδυ στα ανοικτά της Τυνησίας πνίγηκαν άλλοι 32 άνθρωποι, ενώ προσπαθούσαν να φτάσουν με βάρκα στις ακτές τις Κάτω Ιταλίας. Από την αρχή του χρόνου, οι αναχωρήσεις με προορισμό την Ιταλία από τα παράλια της Τυνησίας, αυξήθηκαν κατά 360% σε σχέση με το 2019.

Σε ισχύ ο αυστηρός νόμος για το μεταναστευτικό του Σαλβίνι

Το Φόρουμ Κοινωνικών και Πολιτικών Δικαιωμάτων της Τυνησίας κατηγόρησε την Ευρώπη ότι «κάνει ότι μπορεί για να παρεμποδίσει τις αφίξεις των μεταναστών». Στην δε Λιβύη, οι αρχές δεν επιτρέπουν την είσοδο στις διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις, οι οποίες έχουν καταγγείλει τις άθλιες συνθήκες κράτησης ανδρών και γυναικών από την υποσαχάρια Αφρική, που αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο αυστηρός νόμος για το μεταναστευτικό, που είχε επιβάλει ο πρώην γραμματέας της Λέγκα και πρώην υπουργός Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι, είναι ακόμη σε ισχύ. Βάσει των κανόνων αυτών, τους περασμένους μήνες, το πλοίο της ΜΚΟ Mediterranea είχε κατασχεθεί με επιβολή και χρηματικού πρόστιμου.

Η Καθολική Εκκλησία, μέσω της εφημερίδας των καθολικών επισκόπων Ιταλίας Αββενίρε, συνεχίζει να ζητά την άμεση αλλαγή της σχετικής νομοθεσίας. Λόγω των γνωστών μέτρων ασφαλείας για τον κορωνοϊό, τέλος, το πλήρωμα του Mediterranea έχει μειωθεί, και τα μέλη του είναι έτοιμα να αντιμετωπίσουν και καραντίνα, μετά από κάθε επιχείρηση διάσωσης.

Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ