Οι Γερμανοί αποφασίζουν για την «κατεύθυνση» που θα ακολουθήσει η χώρα, επισημαίνει ο Πρόεδρος Σταϊνμάιερ. Αγώνας στήθος με στήθος SPD-CDU/CSU.Στις εννέα ώρα Ελλάδας άνοιξαν οι κάλπες στη Γερμανία. Δικαίωμα ψήφου έχουν 60,4 εκατομμύρια πολίτες. Πολλοί από αυτούς έχουν ήδη ψηφίσει επιστολικά. Πρώτα προγνωστικά θα ανακοινωθούν αμέσως μετά το κλείσιμο των εκλογικών κέντρων στις επτά το απόγευμα. Η έκβαση των εκλογών είναι ανοιχτή. Μέχρι πρόσφατα προηγούνταν ελαφρώς οι Σοσιαλδημοκράτες και ακολουθούσαν τα δύο χριστιανικά κόμματα CDU/CSU. Αναμένεται ότι μετά τις εκλογές θα ακολουθήσουν δύσκολες διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης. Επικρατέστεροι διάδοχοι τις Άνγκελα Μέρκελ στο αξίωμα της καγκελαρίου είναι ο Σοσιαλδημοκράτης Όλαφ Σολτς και ο Χριστιανοδημοκράτης Άρμιν Λάσετ.

Στις εκλογές πριν τέσσερα χρόνια το CDU και το βαυαρικό CSU είχαν συγκεντρώσει 32,9%, το SPD 20,5%, το ακροδεξιό Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) 12,6%, οι Φιλελεύθεροι 10,7%, το κόμμα Η Αριστερά (Die Linke) 9,2% και οι Πράσινοι 8,9%.

«Ενώπιον μια πολιτικής μετάβασης»

Σε άρθρο γνώμης στην εφημερίδα BILD ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ καλεί τους πολίτες να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Όπως επισημαίνει, η Γερμανία βρίσκεται «ενώπιον μιας πολιτικής μετάβασης», εννοώντας προφανώς το τέλος των 16 ετών διακυβέρνησης της χώρας από την Άνγκελα Μέρκελ. Το διακύβευμα των εκλογών είναι, σύμφωνα με τον κ. Σταϊνμάιερ, «προς ποια κατεύθυνση θα πρέπει να κινηθεί η χώρα» τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Εκτός από εθνικές στο Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία και το Βερολινο διεξάγονται παράλληλα και εκλογές για τη βουλή των κρατιδίων. Οι δημοσκοπήσεις δίνουν και στα δύο κρατίδια προβάδισμα στους Σοσιαλδημοκράτες. Στο Βερολίνο οι ψηφοφόροι καλούνται επιπλέον να αποφασίσουν για την απαλλοτρίωση περίπου 240.000 διαμερισμάτων από μεγάλες εταιρείες ακινήτων. Το δημοψήφισμα έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολινο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ