5.000 δόσεις έχουν ήδη σταλεί σε εμβολιαστικά κέντρα. Σήμερα ο πρώτος εμβολιασμός μίας 24χρονης στην Ουαλία, ενώ Αγγλία και Σκωτία θα ξεκινήσουν τις επόμενες ημέρες.Σήμερα 7 Απριλίου 2021 η 24χρονη Ελ Τέιλορ, εθελόντρια σε γηροκομείο της Ουαλίας, έγινε η πρώτη Βρετανίδα που έλαβε το εμβόλιο της αμερικανικής εταιρείας Moderna. Το τρίτο εμβόλιο που πλέον έχει στην διάθεσή του το Ηνωμένο Βασίλειο, μετά της AstraZeneca και της Pfizer-BioNTech, ξεκινά η χορήγησ από την Ουαλία, με 5.000 δόσεις να έχουν ήδη σταλθεί σε εμβολιαστικά κέντρα. Αγγλία και Σκωτία αναμένεται να ξεκινήσουν τους εμβολιασμούς τις επόμενες ημέρες.

Βέβαια, την ίδια ώρα, υπάρχει το ενδεχόμενο να μην χρησιμοποιηθεί ακόμα σε μεγάλη κλίμακα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο καθηγητής Άνταμ Φιν μέλος της επιτροπής εμβολιασμών (JCVI), δήλωσε σήμερα στο BBC Breakfast ότι είναι πιθανό το εμβόλιο της Moderna να χρησιμοποιηθεί αργότερα σε νεαρότερες ηλικίες, καθώς εξετάζεται ακόμα από την επιστημονική κοινότητα η σχέση των θρομβώσεων με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Μετά το εμβόλιο οι εκλογές για τους Ουαλούς

Το εμβόλιο της Moderna χορηγείται σε δυο δόσεις, είναι αποτελεσματικό κατά 94,1% απέναντι στα ήπια συμπτώματα του ιού και 100% απέναντι στην πρόληψη της σοβαρής μορφής της νόσου. Συνολικά στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχουν παραγγελθεί 17 εκατομμύρια δόσεις αρκετές για να εμβολιαστούν 8,5 εκατομμύρια άνθρωποι.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο σύνολό της η χώρα έχει παραγγείλει 457 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων εφτά διαφορετικών φαρμακευτικών εταιρειών και, ενώ της Moderna είναι οι λιγότερες, φαίνεται πως θα αποτελέσει σημαντικό εργαλείο στη διαχείριση του εμβολιαστικού προγράμματος του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σχεδόν οι μισοί Ουαλοί έχουν ήδη εμβολιαστεί – μπροστά τους έχουν τώρα τις εκλογές του Μαΐου, όπου ο αρχηγός του κόμματος Plaid Cymru, Άνταμ Πράις, έθεσε μεταξύ άλλων το ζήτημα ανεξαρτητοποίησης της Ουαλίας με προεκλογική δέσμευση την διεξαγωγή δημοψηφίσματος τα επόμενα 5 χρόνια, σε περίπτωση που κερδίσει τις εκλογές. Πρόκειται για το τρίτο κόμμα της Ουαλίας, το οποίο σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις λαμβάνει το 23% της πρόθεσης ψήφου την ώρα που «χαρτί» του κόμματος αποτελεί η πτωτική τάση του κυβερνώντος κόμματος των Εργατικών με 32%.

Ζωή Κατζαγιαννάκη, Λονδίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ