Ποιός υποψήφιος των Δημοκρατικών θα αντιμετωπίσει στις προεδρικές τον Ντόναλντ Τραμπ; Χθες πραγματοποιήθηκε η πρώτη τηλεμαχία μεταξύ των πρώτων υποψηφίων. Προτεραιότητα όλων να ηττηθεί ο Τραμπ.Η κούρσα των υποψηφίων για το χρίσμα των Δημοκρατικών για τις προεδρικές του 2020 ξεκίνησε χθες από το Μαϊάμι. Στην πρώτη τηλεμαχία συμμετείχαν δέκα υποψήφιοι, οι οποίοι δήλωσαν έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τον πρόεδρο Τραμπ στις επόμενες εκλογές. Ανάμεσά τους γερουσιαστές, βουλευτές και κυβερνήτες Πολιτειών. Προϋπόθεση για τη συμμετοχή στο ντιμπέιτ ήταν η διασφάλιση της στήριξης τουλάχιστον 1% σε τρεις δημοσκοπήσεις ή αποδεικτικό συλλογής οικονομικών ενισχύσεων από 65.000 άτομα σε 20 Πολιτείες.

Η γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Γουόρεν, η οποία σύμφωνα με πρώτες σφυγμομετρήσεις ήρθε πρώτη στην προτίμηση των τηλεθεατών, τάχθηκε υπέρ διαρθρωτικών αλλαγών στην κυβέρνηση και την οικονομία. Παράλληλα τόνισε ότι η «οικονομία της χώρας εξυπηρετεί τα συμφέροντα λίγων, ενώ οι υπόλοιποι απλά παρακολουθούν τις καταστροφές της κλιματικής αλλαγής».

Εκείνοι που παρακολούθησαν την τηλεμαχία, όπως η Σεσίλια Μάρτιν, έχουν συγκεκριμένες προσδοκίες από τον υποψήφιο που θα λάβει το χρίσμα του κόμματος: «Σε περίπτωση που ο υποψήφιος είναι υπερβολικά μαλακός, ο Τραμπ θα τον διαλύσει στο μεταξύ τους ντιμπέιτ. Θα πρέπει κατά συνέπεια ο υποψήφιος να έχει ισχυρή προσωπικότητα, να είναι καλά προετοιμασμένος και να είναι σε θέση, σε αντιδιαστολή με τον Τραμπ, να ενώνει τους ανθρώπους».

«Βαρετό» έγραψε ο Τραμπ για το πρώτο ντιμπέιτ

Σήμερα το βράδυ ακολουθεί η δεύτερη τηλεμαχία για το χρίσμα των Δημοκρατικών στην οποία θα συμμετέχουν ο πρώην αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, αλλά και ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς. Ήδη όμως από την πρώτη τηλεοπτική αναμέτρηση έγινε σαφές ότι οι Δημοκρατικοί έχουν μια και μοναδική προτεραιότητα: να πολεμήσουν και να νικήσουν τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ας σημειωθεί είχε μόνο τη λέξη «βαρετό» να γράψει για το πρώτο ντιμπέιτ.

Ο κυβερνήτης της Πολιτείας Ουάσιγκτον Τζέι Ίνσλι χαρακτήρισε στην τηλεμαχία τον Ντ. Τραμπ ως «την μεγαλύτερη απειλή για τις ΗΠΑ». Οι ανταγωνιστές του έκαναν ωστόσο λόγο και για άλλες απειλές, όπως η Κίνα, η Ρωσία ή η κλιματική αλλαγή.

Ο Σκιπ Μίλερ, που παρακολούθησε, όπως δηλώνει, με μεγάλο ενδιαφέρον την τηλεμαχία δηλώνει ότι: «Θέλω έναν υποψήφιο που να μπορεί να ενθουσιάσει και να κινητοποιήσει τους ψηφοφόρους. Μου άρεσαν ή θέσεις της Γουόρεν, αλλά και του Ίνσλι, Μου άρεσαν όμως και η γερουσιαστής Έιμι Κλόμπουτσαρ, την οποία και προτιμώ».

Στέφανος Γεωργακόπουλος (dpa, AP)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ