Στις θερινές εκπτώσεις και σε προσφορές που φτάνουν έως και το 70% εναποθέτουν τις ελπίδες τους οι λιανέμποροι στη Γερμανία μετά το απογοητευτικό γι’ αυτούς πρώτο εξάμηνο του έτους.Στα κέντρα των γερμανικών πόλεων ξεκίνησε και πάλι η περίοδος των θερινών εκπτώσεων. Λίγο πριν ξεκινήσουν στα περισσότερα κρατίδια οι καλοκαιρινές διακοπές, οι καταστηματάρχες προσπαθούν να προσελκύσουν τους καταναλωτές με προσφορές.

«Γίνονται περισσότερες εκπτώσεις απ' ό,τι παλαιότερα και ξεκινούν πάντα και πιο νωρίς», επισημαίνει ο Γιοάχιμ Στρουμπφ από τη συμβουλευτική ΒΒΕ του Μονάχου. Αυτό όμως δεν θα πρέπει να προκαλεί έκπληξη καθώς τα καταστήματα στα κέντρα των πόλεων τελούν υπό ασφυκτικές πιέσεις εξαιτίας του εντεινόμενου ανταγωνισμού πρωτίστως από το ηλεκτρονικό εμπόριο αλλά και από τις μεγάλες αλυσίδες τύπου Primark και TK-Maxx, όπως εξηγεί ο ειδικός.

Μειωμένος ο τζίρος

Φέτος όμως οι εκπτώσεις είναι ακόμη μεγαλύτερες και εξαιτίας της κακής σεζόν που ακολούθησε τα Χριστούγεννα. Σύμφωνα με σχετική έρευνα, μεταξύ Ιανουαρίου και Μαΐου ο τζίρος των καταστημάτων ένδυσης μειώθηκε κατά έως και 9%. Η κίνηση στην αγορά αυξήθηκε καταρχήν τον Μάρτιο με τις πρώτες ζεστές μέρες του χρόνου. Οι ελπίδες ότι θα αποτελούσαν την απαρχή μιας γενικότερης ανάκαμψης του κλάδου όμως δεν επιβεβαιώθηκαν.

Όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα οι θερινές εκπτώσεις να ξεκινήσουν φέτος έναν περίπου μήνα νωρίτερα απ' ό,τι συνήθως οδηγώντας στο εξής παράδοξο: ακριβώς εκείνες τις λίγες ζεστές μέρες του χρόνου που αξίζει να αγοράσει κανείς καλοκαιρινά ρούχα, αυτά προσφέρονται με έκπτωση που φτάνει ακόμη και το 70%.

Το παράδοξο αυτό ωφελεί μεν τους καταναλωτές ωστόσο πλήττει φυσικά, και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό, τις επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου. «Οι εκπτώσεις στην ένδυση είναι σαν ναρκωτικό. Οι άνθρωποι δεν είναι πλέον διατεθειμένοι να πληρώνουν την κανονική τιμή. Ακόμη και άνθρωποι που έχουν χρήματα περιμένουν τις εκπτώσεις», λέει ο ειδικός σε θέματα μάρκετινγκ Μάρτιν Φάσναχτ.

Στα όριά τους πολλά εμπορικά καταστήματα

Οι περισσότεροι καταναλωτές μάλιστα δεν έχουν κανένα απολύτως πρόβλημα να περιμένουν. «Αυτοί που ακολουθούν πιστά τη μόδα είναι το 10% περίπου του πληθυσμού. Αυτοί θέλουν να φοράνε την τελευταία λέξη της μόδας. Οι περισσότεροι όμως αδιαφορούν για το αν φοράνε ρούχα της τρέχουσας ή της περασμένης σεζόν. Γι' αυτούς είναι σημαντικότερο να πετύχουν μια καλή τιμή». Μεγάλοι χαμένοι αυτής της τάσης είναι φυσικά τα μικρά εμπορικά καταστήματα. «Θα δούμε όλο και περισσότερα μαγαζιά να εξαφανίζονται», προβλέπει ο ειδικός.

Η μάχη των εκπτώσεων θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια. Σε αυτό αναμένεται να συμβάλει και η εμφάνιση των αμερικανικών outlet πολυτελείας Saks off 5th που σχεδιάζει να ανοίξει τα επόμενα χρόνια στη Γερμανία έως και 40 υποκαταστήματα.

Έριχ Ρέιμαν (dpa) / Κώστας Συμεωνίδης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ