Προ τεσσάρων χρόνων η εκπρόσωπος της γαλλικής άκρας δεξιάς είχε γνωρίσει βαριά ήττα. Θα καταφέρει να επιβληθεί αυτή τη φορά του γνώριμου πλέον αντιπάλου της;«Όταν θα είμαι πρόεδρος της Γαλλίας»: Με τα λόγια αυτά ξεκινούν πλέον πολλές ομιλίες της Μαρίν Λεπέν. Δεδομένης της πρωτοφανούς κρίσης που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού, με όλες τις κοινωνικές και οικονομικές της προεκτάσεις, η ηγέτιδα της άκρας δεξιάς στη Γαλλία πιστεύει πως έχει πλέον και πάλι καλές πιθανότητες να κατακτήσει το Μέγαρο των Ηλυσίων. Ο δρόμος μέχρι τις κάλπες είναι βέβαια ακόμη πολύ μακρύς αφού οι εκλογές είναι προγραμματισμένες για το 2022. Η επικεφαλής του Εθνικού Συναγερμού (πρώην Εθνικού Μετώπου) είναι όμως ήδη υποψήφια του κόμματός της.

Μετά τη βαριά ήττα που υπέστη από τον Εμανουέλ Μακρόν πριν από 4 χρόνια η 52χρονη απέφευγε καταρχήν την ευθεία αντιπαράθεση με πολιτικούς αντιπάλους. Η φάση αυτή της περισυλλογής και αυτοσυγκράτησης φαίνεται όμως να έχει παρέλθει. Το βράδυ της περασμένης Πέμπτης συμμετείχε με τον υπουργό Εσωτερικών Ζεράρ Νταρμανέν σε τηλεοπτική συζήτηση με αντικείμενο ένα νέο νόμο κατά του ακραίου ισλαμισμού. Η αντιπαράθεση ήταν μεν σκληρή, ωστόσο ο διάλογος δεν εκτροχιάστηκε. Ήδη στο προοίμιο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε χαρακτηρίσει την τηλεοπτική συνάντηση «ώρα της αλήθειας».

Αξιοσημείωτη σύγκλιση

Με φόντο τις αιματηρές τρομοκρατικές επιθέσεις του πρόσφατου παρελθόντος η κυβέρνηση προτίθεται να κινηθεί με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα κατά των ακραίων ισλαμιστών. Ο νέος νόμος έχει προκαλέσει όμως τις έντονες αντιδράσεις όχι μόνο της αντιπολίτευσης, αλλά και των εκκλησιών. Καθολικοί, αλλά και Προτεστάντες εκφράζουν φόβους για τυχόν υπονόμευση και περιορισμό της ανεξιθρησκίας. Ο υπουργός Εσωτερικών Νταρμανέν υπεραμύνθηκε της σκληρής του γραμμής, λέγοντας πως «υπάρχουν συνοικίες που έχουν καταληφθεί από τον ισλαμισμό». Για την Λεπέν, αντίθετα, η νέα νομοθεσία δεν είναι αρκετά σκληρή. Παράλληλα διαπιστώθηκε όμως και μια αξιοπερίεργη σύγκλιση, με την επικεφαλής της άκρας δεξιάς να σημειώνει ότι θα μπορούσε να συνυπογράψει το βιβλίο που έχει γράψει ο Νταρμπανέν για το ισλάμ. Σημειωτέον ότι πριν πάρει πολιτική μετεγγραφή στους κεντρώους του προέδρου Μακρόν, ο υπουργός Εσωτερικών ανήκε στους συντηρητικούς.

Η Λεπέν δηλώνει λοιπόν παρούσα για την μάχη του Ελιζέ. Πράγματι, το τελευταίο διάστημα διαπιστώνεται μεγάλη κινητικότητα στα πολιτικά στρατόπεδα, κυρίως βέβαια στο παρασκήνιο. Η πανδημία του κορωνοϊού, που έχει στοιχίσει μέχρι στιγμής τις ζωές 80.000 και πλέον Γάλλων, εξακολουθεί να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της γαλλικής επικαιρότητας και να απασχολεί την κοινή γνώμη.
Για τον πρόεδρο Μακρόν η διαχείριση τη κρίσης αποτελεί φυσικά ύψιστη προτεραιότητα. «Είμαστε μέσα στη μάχη. Και μέσα στη μάχη πρέπει να πολεμάς», είπε πρόσφατα ο 43χρονος με φόντο την πορεία των εμβολιασμών.

Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι ο άλλοτε φέρελπις πολιτικός δεν είναι ακόμη επίσημος υποψήφιος για τις επόμενες εκλογές. Θεωρείται ωστόσο βέβαιο ότι θα διεκδικήσει την επανεκλογή του, πόσο μάλλον που δεν έχει θίξει καν ακόμη πολλά σημεία της φιλόδοξης μεταρρυθμιστικής του ατζέντας. Θεωρείται σχεδόν απίθανο, για παράδειγμα, να έχει ολοκληρώσει μέχρι τις εκλογές τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, που είναι η αιχμή του πολιτικού του προγράμματος.

Προς νέα μονομαχία Μακρόν-Λεπέν;

Σε αυτά τα συμφραζόμενα οι περισσότεροι προεξοφλούν ήδη την αναβίωση της μονομαχίας μεταξύ Λεπέν και Μακρόν. Η πόλωση φαντάζει αναπόφευκτη. Ο επικεφαλής του συντηρητικού Les Républicains Κριστιάν Ζακόμπ εκτιμά ότι μεταξύ των δυο πολιτικών υπάρχει μεγάλη σύγκλιση. «Ο Μακρόν πιστεύει ότι η απορριπτική στάση έναντι της Λεπέν θα του χαρίσει τη νίκη», είπε πρόσφατα στην Le Figaro.

Πρόσφατη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Harris Interactive κατέδειξε ότι δεν αποκλείεται η Λεπέν να επικρατήσει στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, χτίζοντας αυτή τη φορά μια πιο γερή βάση για τον επαναληπτικό. Ήδη πολλές εκτιμήσεις προεξοφλούν οριακά εκλογικά αποτελέσματα που θα κριθούν στο νήμα. Σημειώνεται ότι στις τελευταίες εκλογές ο Μακρόν είχε κερδίσει τις εκλογές λαμβάνοντας το 66% των ψήφων.

Και οι λοιποί πολιτικοί πρωταγωνιστές ωστόσο δεν μένουν αδρανείς. O πρώην υπουργός Μπερτράν, που έχει τις ρίζες του στην κεντροδεξιά, αποσπά καλά ποσοστά στις δημοσκοπήσεις. Η δήμαρχος Παρισίων Αν Ινταλγκό δεν έχει κρύψει επίσης ποτέ τις φιλοδοξίες της να συνδιαμορφώσει την εθνική πολιτική. Οι δε Πράσινοι που είχαν κάνει την έκπληξη στις τελευταίες δημοτικές της περασμένης χρονιάς, δεν αποκλείεται να κατέβουν στη μάχη των προεδρικών με τον ευρωβουλευτή Γιανίκ Ζαντό.

Η καυτή φάση του προεκλογικού αγώνα θα κρύβει ασφαλώς και πάλι πολλές εκπλήξεις. Το 2017 ο διεκδικητής του θώκου Φιγιόν ήταν το μεγάλο φαβορί, μέχρι που ένα σκάνδαλο εικονικής απασχόλησης μπλόκαρε το δρόμο προς το Μέγαρο των Ηλυσίων. Τη μάχη κέρδισε στη συνέχεια ο Εμανουέλ Μακρόν, ως νέος πολιτικός και αουτσάιντερ που είχε έρθει, κυριολεκτικά, από το πουθενά.

Κρίστιαν Μπέμερ (dpa)

Επιμέλεια: Κώστας Συμεωνίδης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ