«Σεληνόφως» είναι το μότο του φετινού Φεστιβάλ. Εκτός από τη διάσημη «σονάτα του σεληνόφωτος» του Μπετόβεν οι επισκέπτες θα ακούσουν έργα γνωστών και αγνώστων συνθετών εμπνευσμένα από το φεγγάρι.Μια σχεδόν άγνωστη όπερα του Γιόζεφ Χάιντν για το ταξίδι στο φεγγάρι (Il mondo della luna), η Serenata Notturna του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ, η «Εξαϋλωμένη Νύχτα» και ο «Φεγγαρίσιος Πιερότος» του Άρνολντ Σένμπεργκ είναι μερικά μόνο από τα ενδιαφέροντα έργα που παρουσιάζονται από το περασμένο Σάββατο και μέχρι τις 19 Σεπτεμβρίου στο Φεστιβάλ Μπετόβεν της Βόννης με μότο «Σεληνόφως». Η καλλιτεχνική διευθύντρια της διάσημης μουσικής διοργάνωσης Νίκη Βάγκνερ, δισέγγονη του γερμανού συνθέτη, έθεσε στο επίκεντρο του φεστιβάλ τη σονάτα για πιάνο «Σονάτα του Σεληνόφωτος» του Μπετόβεν.

Η διάσημη σονάτα έλαβε την επωνυμία, με την οποία έγινε πασίγνωστη, όχι από τον συνθέτη, αλλά από τον συγγραφέα Λούντβιχ Ρέλσταμπ. Η δημοφιλέστερη σονάτα του γερμανού συνθέτη θα παρουσιαστεί στο φετινό Φεστιβάλ τρεις φορές. Μία σε σύγχρονο πιάνο από τον γάλλο μουσικό Πιέρ Λοράν Εμάρ, μια σε πιανοφόρτε από τον ολλανδό πιανίστα Ρόναλντ Μπράουτιγκαμ και μια σε μεταγραφή για κόρνο και πιάνο από το τον γερμανό συνθέτη Γκίζελχερ Κλέμπε.

Σχεδόν 50 συναυλίες σε Βόννη και περίχωρα.

Για 20η συνεχή χρονιά η DW είναι χορηγός επικοινωνίας του Φεστιβάλ Μπετόβεν. Παράλληλα συνεργάζεται στενά με τους διοργανωτές στο λεγόμενο Campus Project, στο οποίο κάθε χρόνο συμμετέχουν ορχήστρες νέων από διάφορες χώρες του κόσμου. Φέτος τιμώμενη χώρα είναι η Νότια Αφρική και όπως λέει ο Ρολφ Ρίσε, επικεφαλής του τμήματος Πολιτική και Ζωή της DW, «τα A Capella συγκροτήματα Just 6 από τη Ν. Αφρική και το γερμανικό Sjaella θα κάνουν την πρεμιέρα ενός έργου που παρήγγειλε ειδικά για το Φεστιβάλ Μπετόβεν η DW στον 28χρονο σαξοφωνίστα και συνθέτη Τσέπο Τσοτέτσι».

Οι επισκέπτες του Φεστιβάλ θα έχουν τη δυνατότητα να ακούσουν, όπως κάθε χρόνο άλλωστε, πολλά κλασικά έργα του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν από διάσημες ορχήστρες και σολίστ. Ανάμεσα σε αυτά είναι πέντε από τις εννέα συμφωνίες, τρία κονσέρτα για πιάνο και ορχήστρα, το κονσέρτο για βιολί και ορχήστρα, καθώς και τρεις σονάτες για πιάνο. Το παρών δίνουν οι ορχήστρες Age of Enlightenment, Camerata Salzburg, Φιλαρμονική του Έλβα (NDR) και η ρωσική Συμφωνική Ορχήστρα Τσαϊκόφσκι. Στους αρχιμουσικούς περιλαμβάνονται φέτος μεταξύ άλλων οι Άνταμ Φίσερ, Φαζίλ Σάι και Βλαντίμιρ Φεντοσέγιεφ.

Οι συναυλίες και παραστάσεις στη Βόννη και τα περίχωρα αγγίζουν φέτος τις 50, ενώ συμμετέχουν περίπου 1.800 μουσικοί και καλλιτέχνες. Ας σημειωθεί ότι το 40% του Φεστιβάλ χρηματοδοτείται από το γερμανικό δημόσιο και το υπόλοιπο 60% από τις πωλήσεις εισιτηρίων και τους χορηγούς.

Ρικ Φούλκερ

Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ