Η εισαγγελική έρευνα έχει στόχο να διακριβώσει αν η κατάρρευση της ιταλικής γέφυρας που κόστισε σε ανθρώπινες ζωές οφείλεται σε ελλιπή μέτρα συντήρησης και ασφάλειας ή στη σφοδρή κακοκαιρία.Η ιταλική κυβέρνηση υπόσχεται αυστηρή απόδοση ευθυνών για την τραγωδία της Γένοβας. Χάθηκαν δεκάδες ζωές και πρέπει να δοθούν οπωσδήποτε πειστικές απαντήσεις. Η εταιρία αυτοκινητοδρόμων στην Ιταλία ανήκει πλέον στα χέρια ιδιωτών, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να φροντίζουν για τη συντήρηση του δικτύου.

Η εισαγγελική έρευνα που ξεκινά σήμερα πρέπει να εξακριβώσει αν έγιναν οι αναγκαίες παρεμβάσεις, αν διατέθηκαν όλα τα χρήματα που απαιτούνταν για την προστασία της ασφάλειας των πολιτών.

Γέφυρα του 1967

Προς το παρόν η εταιρία της οικογένειας Μπενετόν, που αγόρασε τους αυτοκινητόδρομους, δίνει έμφαση στο ότι η γέφυρα ήταν πολύ παλιά δηλαδή του 1967. Και υπενθυμίζει ότι και την περίοδο αυτή συνεχίζονταν τα έργα συντήρησης.

Αλλά σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση της Rai υπάρχει και κάτι άλλο. Σχετικά πρόσφατα ενώσεις πολιτών είχαν καταγγείλει ότι πολλές ρίζες των δέντρων δημιουργούσαν προβλήματα στα θεμέλια της γέφυρας. Παράλληλα αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν στον ιταλικό τύπο ότι λίγο πριν την κατάρρευση είδαν έναν κεραυνό να χτυπά πυλώνα της οδογέφυρας του αυτοκινητοδρόμου A10. Μπορεί να είναι αυτή η αιτία της κατάρρευσης; Ή πρόκειται για μια σειρά από δομικά προβλήματα που επιδεινώθηκαν λόγω των καιρικών φαινομένων;

Κόντε: Μια τραγωδία που θέτει σε όλους ερωτήματα

Ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε μετέβη στην Γένοβα και ακύρωσε όλο το υπόλοιπο πρόγραμμά του. «Είναι μια τραγωδία που θέτει σε όλους μας ερωτήματα. Όλες οι αρμόδιες αρχές, όπως και όσοι έχουν κάποια ευθύνη, θα πρέπει να προβληματισθούν βαθύτατα» δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Η κυβέρνηση στην Ιταλία έχει και την ευθύνη για την επίβλεψη του οδικού δικτύου. Θεωρείται βέβαιο πάντως ότι μετά την χθεσινή τραγωδία πρόκειται να κατεδαφιστεί και το υπόλοιπο τμήμα της τεράστιας αυτής γέφυρας για να προστατευθεί η ακεραιότητα των πολιτών.

Πολλοί αρχιτέκτονες και πολιτικοί μηχανικοί, τέλος, τονίζουν ότι σε μια μεγάλη χώρα σαν την Ιταλία οι γέφυρες δεν πρέπει να είναι τόσο παλιές με μισό αιώνα στην πλάτη τους. Είναι πολύ πιθανό να ξεκινήσει σύντομα ουσιαστικός έλεγχος σε όλα τα δημόσια κτήρια και τις υποδομές, η διεξαγωγή του οποίου είχε αποφασιστεί στην πραγματικότητα ήδη μετά τον σεισμό του Αματρίτσε το 2016.

Αθανασία Συγγελλάκη, Ρώμη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ