Μέχρι τη σύλληψή του τον Νοέμβριο του 2016 ο πρόεδρος του φιλοκουρδικού HDP ήταν ο κυριότερος αντίπαλος του Ερντογάν. Η εισαγγελία τον κατηγορεί για τρομοκρατία και ζητά να του επιβληθεί κάθειρξη άνω των 140 ετών.Πάνω από ένα χρόνο μετά την προφυλάκιση του Σελαχατίν Ντεμιρτάς ξεκινά σήμερα στην Άγκυρα η δίκη του προέδρου του φιλοκουρδικού κόμματος HDP. Σύμφωνα με το αντιπολιτευτικό κόμμα, η εισαγγελία της Άγκυρας κατηγορεί τον Ντεμιρτάς μεταξύ άλλων για ίδρυση και αρχηγία τρομοκρατικής οργάνωσης, καθώς και αναμόχλευση παθών και ζητά κάθειρξη συνολικά 142 ετών.

Το φιλοκουρδικό HDP εκτιμά ότι οι περισσότερες κατηγορίες σχετίζονται με την κριτική που άσκησε στην τουρκική κυβέρνηση ο πρόεδρος του κόμματος κατά τη διάρκεια πολιτικών ομιλιών. Μέχρι τη σύλληψή του ο Ντεμιρτάς ήταν ο κυριότερος πολιτικός αντίπαλος του Ταγίπ Ερντογάν και ανήκε στους πιο σκληρούς επικριτές της αλλαγής του πολιτεύματος σε προεδρική δημοκρατία. Από την πλευρά του ο πρόεδρος Ερντογάν θεωρεί το HDP ως «μακρύ χέρι» του απαγορευμένου κουρδικού εργατικού κόμματος PKK.

Υπέρ της απελευθέρωσης Νόαμ Τσόμσκι και Ελφρίντε Γέλινεκ

Υπό τις πιέσεις του Ταγίπ Ερντογάν η τουρκική εθνοσυνέλευση ήρε τον Ιούνιο του 2016 τη βουλευτική ασυλία του Σελαχατίν Ντεμιρτάς, της τότε συμπροέδρου του κόμματος Φιγκέν Γιουκσεκντάγκ, αλλά και σημαντικού αριθμού άλλων βουλευτών. Ο Ντεμιρτάς και η Γιουκσεκντάγκ συνελήφθησαν στις 4 Νοεμβρίου του 2016 και την ίδια μέρα κρίθηκαν προφυλακιστέοι. Η δικαστική διαδικασία σε βάρος της Φιγκέν Γιουκσεκντάγκ, με κατηγορίες που σχετίζονται με την τρομοκρατία, ξεκίνησε ήδη τον Ιούλιο. Την περασμένη Τετάρτη η πρώην συμπροέδρος του HDP δήλωσε στο δικαστήριο, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων DHA, ότι «ποτέ στο παρελθόν η τουρκική δικαιοσύνη δεν ήταν τόσο εξαρτημένη και υπό τέτοια πίεση».

Στο προοίμιο της έναρξης της δίκης κατά του Σελαχατίν Ντεμιρτάς το HDP έδωσε στη δημοσιότητα έκκληση υπέρ της άμεσης απελευθέρωσης των δύο ηγετών, αλλά και βουλευτών του κόμματος. Στο κείμενο, το οποίο συνυπογράφουν ο αμερικανός διανοούμενος Νόαμ Τσόμσκι, η βραβευμένη με Νομπέλ αυστριακή λογοτέχνης Ελφρίντε Γέλινεκ και οι συμπρόεδρος του γερμανικού κόμματος «H Αριστερά» Κάτια Κίπινγκ και Μπερντ Ρίξινγκερ, αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Παρεκκλίνουσες απόψεις λογοκρίνονται. Πολιτικοί, δημοσιογράφοι, διανοούμενοι, ακτιβιστές υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πολλοί άλλοι συνελήφθησαν. Υπάρχουν πολλές μορφές αντίστασης κατά αυτής της τυραννίας, τόσο στο κοινοβούλιο όσο και εκτός».

Dpa / Στέφανος Γεωργακόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ