Ένα μικρό βήμα για τους διοργανωτές, ένα άλμα για το Φεστιβάλ. Για πρώτη φορά η ορχήστρα θα εγκαταλείψει στο διάλειμμα το κτήριο της όπερας στο Μπαϊρόιτ για να παίξει στο μικρό πάρκο στις παρυφές του «πράσινου λόφου».Τα εισιτήρια για το Φεστιβάλ Βάγκνερ στο Μπαϊρόιτ είναι δυσεύρετα, σε «τσουχτερές» τιμές και συνήθως αγοράζονται αρκετά χρόνια πριν από την παράσταση. Για να αποκτήσουν πρόσβαση στο γίγνεσθαι στον «πράσινο λόφο», οι φίλοι της όπερας και της μουσικής του Βάγκνερ, η διευθύντρια του Φεστιβάλ, δισέγγονη του γερμανού μουσουργού Καταρίνα Βάγνκερ, ξεκίνησε πριν από μερικά χρόνια τις απευθείας μεταδώσεις παραστάσεων, είτε τηλεοπτικά, είτε στο διαδίκτυο. Παρά τις πρωτοβουλίες της Βάγκνερ η ζήτηση των φιλόμουσων για εισιτήρια παραμένει στα ύψη. Εκατοντάδες άτομα έρχονται κάθε χρόνο στο Μπαϊρόιτ με την ελπίδα ότι θα βρουν κάποιο εισιτήριο λίγο πριν ανοίξει η αυλαία κάποιας από τις παραστάσεις.

Στο φετινό Φεστιβάλ Βάγκνερ, που ξεκινά σήμερα με την όπερα «Τανχόιζερ», οι διοργανωτές δοκιμάζουν κάτι νέο και ρηξικέλευθο. Για πρώτη φορά στην ιστορία της διοργάνωσης οι μουσικοί θα εγκαταλείψουν το κτήριο και θα μεταφερθούν στο διάλειμμα στις παρυφές του «πράσινου λόφου» για να παίξουν μουσική στο γρασίδι του μικρού πάρκου. «Φέτος θα παρουσιάσουμε στον κόσμο κάτι διαφορετικό και θα παίξουμε στο πάρκο δίπλα στη λιμνούλα έτσι ώστε ακόμα και οι επισκέπτες χωρίς εισιτήριο να δουν και να ακούσουν ζωντανά την ορχήστρα, υπόσχεται η Κατερίνα Βάγκνερ, μιλώντας στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa.

Προσκολλημένο στα γνωστά, δοκιμασμένα και άκρως επιτυχή

Η αφίσα για την πρεμιέρα του Φεστιβάλ, την οποία διευθύνει ο ρώσος αρχιμουσικός Βαλερί Γκερκίεφ, παρουσιάζει μια ξανθή γυναίκα με σβησμένο τσιγάρο στο χέρι που κοιτά από την λιμνούλα προς το κτήριο της όπερας πάνω στο λόφο. Οι ομοιότητες με την Καταρίνα Βάγκνερ δεν μπορεί παρά να είναι απολύτως συνειδητές. Αναφερόμενη στις νέες ιδέες που εισάγει το Φεστιβάλ, η δήμαρχος της βαυαρικής πόλης Μπριγκίτε Μερκ-Έρμπε τονίζει στο dpa, ότι «δείχνουμε κάθε χρονιά ένα διαφορετικό, ένα άλλο πρόσωπο της πόλης μας. Αυτό είναι καλό για το φεστιβάλ αλλά και το δήμο Μπαϊρόιτ».

Αν εξαιρέσουμε την «έξοδο» της ορχήστρας στο παρκάκι, αλλά και την ρωσίδα σουπερστάρ Άννα Νετρέπκο που τραγουδά για πρώτη φορά στο Μπαϊρόιντ την Έλσα στην όπερα «Λόενγκριν», το Φεστιβάλ παραμένει προσκολλημένο στα γνωστά, δοκιμασμένα και άκρως επιτυχή. Ο γερμανός αρχιμουσικός και εδώ και μια πενταετία μουσικός διευθυντής του Φεστιβάλ Κρίστιαν Τίλεμαν διευθύνει φέτος εκτός από τον «Λόεγκριν» και την όπερα «Τριστάνο και Ιζόλδη», στην σκηνοθεσία της Καταρίνας Βάγκνερ, η οποία παρουσιάζεται για τελευταία φορά.

Χθες σε ειδική εκδήλωση τιμήθηκε ο εγγονός του Ρίχαρντ Βάγκνερ, διευθυντής του Φεστιβάλ και διακεκριμένος σκηνοθέτης Βόλφγκανγκ Βάγνκερ με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από τη γέννησή του. «Ήταν ένας καλός διευθυντής διότι ήξερε πώς να συνεπάρει, πώς να συγκινήσει το κοινό. Είναι πρότυπο για εμένα».

Μπρίτα Σούλτεγιανς (dpa)

Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ