Τη Δευτέρα 5 Ιουλίου 2010 ξεκινά ο 2ος κύκλος μαθημάτων του Θερινού Πανεπιστημίου στη Δράμα, με θέμα «Το Βυζαντινό Παλάτι».

Την έναρξη των μαθημάτων θα κηρύξει ο Υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Μάρκος Μπόλαρης, ο οποίος θα επισκεφθεί τη Δράμα ειδικά για αυτό το σκοπό. Η τελετή έναρξης των μαθημάτων θα γίνει τη Δευτέρα 5 Ιουλίου 2010 και ώρα 9:00 π.μ., στο Αμφιθέατρο «Προέδρου Κωνσταντίνου Καραμανλή» της Νομαρχίας Δράμας. Τα μαθήματα θα γίνονται καθημερινά, πρωί και απόγευμα στην αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου Δράμας «Ανδρέας Παπανδρέου» και θα τα παρακολουθούν μόνο οι εγγεγραμμένοι φοιτητές. Τα μαθήματα αποτελούν συνέχεια του 1ου κύκλου μαθημάτων που είχε διεξαχθεί πέρυσι από 5-16 Ιουλίου και είχε θέμα: «Η ερμηνεία του Βυζαντινού Τεκμηρίου. Τεχνικές και Μέθοδοι».

Σκοπός του Θερινού Πανεπιστημίου είναι να εκπαιδεύσει νέους ιστορικούς κάθε κατεύθυνσης στις μεθόδους ανάλυσης των ιστορικών τεκμηρίων, όπως λογοτεχνικών, νομοθετικών, εκκλησιαστικών και ιστορικών πηγών, καθώς και αρχαιολογικών και παλαιογραφικών τεκμηρίων.

Τα μαθήματα, που θα γίνονται στην αγγλική και τη γαλλική γλώσσα, απευθύνονται σε ένα διεθνές κοινό φοιτητών μεταπτυχιακού, διδακτορικού και μεταδιδακτορικού επιπέδου.

Τα μαθήματα θα διδάξουν διεθνούς φήμης καθηγητές από Πανεπιστήμια και Κέντρα Ερευνών της Ιταλίας, Μεγάλης Βρετανίας, Αυστρίας, Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Σουηδίας και Ελλάδας.

Το 2008 το Κέντρο Βυζαντινών, Νεοελληνικών και Νοτιοανατολικών Ευρωπαϊκών Σπουδών της Ανώτατης Σχολής Κοινωνικών Επιστημών των Παρισίων με Διευθυντή τον καθηγητή, κ. Πάολο Οντορίκο, και το Κέντρο Βυζαντινών Ερευνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με Πρόεδρο τον καθηγητή, κ. Βασίλειο Κατσαρό, υπέγραψαν πρωτόκολλο συνεργασίας για την εκπόνηση ενός κοινού ερευνητικού προγράμματος με θέμα: «Η πραγματικότητα στο Βυζάντιο».

Αυτή η πρωτότυπη πρωτοβουλία δέχθηκε την ενθουσιώδη και γενναιόδωρη στήριξη της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δράμας και του Νομάρχη Δράμας, κ. Κωνσταντίνου Ευμοιρίδη.

Επισημαίνεται ότι τα δύο παραπάνω Πανεπιστημιακά Ιδρύματα είναι παγκοσμίως γνωστά για την πολύπλευρη ερευνητική και εκδοτική τους δραστηριότητα σε όλους τους τομείς του Βυζαντινού Πολιτισμού (Φιλολογία, Ιστορία, Δίκαιο, Αρχαιολογία και Τέχνη).

Η επιλογή της Δράμας για τη διεξαγωγή των μαθημάτων δεν υπήρξε τυχαία.

Η περιοχή της Δράμας έχει σημαντικούς δεσμούς με το Βυζάντιο. Ακόμα και σήμερα διασώζονται τα βυζαντινά τείχη καθώς και πλήθος βυζαντινών και μεταβυζαντινών εκκλησιών κυρίως, αλλά και άλλων μνημείων. Συνδέεται με την αυτοκρατορική οικογένεια των Κομνηνών (12ος αιώνας), η οποία κατείχε κτήματα στην περιοχή. Με τη Δράμα συνδέονται επίσης δύο σημαντικές προσωπικότητες, η αυτοκράτειρα Ειρήνη – Ιολάνδη Παλαιολογίνα, ιδιοκτήτρια της περιοχής κληρονομικώ δικαιώματι (πέθανε στην πόλη γύρω στα 1317) και η Ελένη Ευφημία, κόρη του Καίσαρα Βοΐχνα, ποιήτρια.

Την Παρασκευή το πρωί, 9 Ιουλίου 2010, θα γίνει επίσκεψη στον Άγιο Πρόδρομο Σερρών όπου προβλέπεται ξενάγηση. Θα ακολουθήσει διδασκαλία επί των τεκμηρίων της μονής.

Οι φοιτητές που συμμετέχουν στο Θερινό Πανεπιστήμιο έχουν επιλεγεί με αυστηρά κριτήρια και μετά από προκήρυξη 35 υποτροφιών για τις οποίες υπέβαλαν αίτηση πλέον των 250 ατόμων. Άλλοι 15 επιλαχόντες φοιτητές συμμετέχουν με δικά τους έξοδα. Οι φοιτητές κατάγονται από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ρωσίας, Σερβίας, Τουρκίας, Καναδά, Αρμενίας και Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ