Μετά την πολύνεκρη επίθεση σε τζαμί στη Νέα Ζηλανδία οι αρχές στρέφουν την προσοχή τους στο ποιόν, αλλά και στο παρελθόν του δράστη. Σε θέση άμυνας βρίσκεται πλέον η πρωθυπουργός Γιασίντα Αρντέν.Η πρωθυπουργός φαίνεται να απορεί και η ίδια, μη μπορώντας να εξηγήσει πώς δεν τελούσε υπό αστυνομική παρακολούθηση ο 28χρονος Αυστραλός Μπρέντον Τάραντ. Μάλιστα λίγο πριν σκορπίσει τον θάνατο, ο δράστης είχε στείλει στο γραφείο της πρωθυπουργού το πολυσέλιδο ρατσιστικό μανιφέστο του. Ωστόσο, όπως ανέφερε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο αρχηγός της αστυνομίας της Νέας Ζηλανδίας, Μάικ Μπους, «έως την στιγμή που λάβαμε γνώση του email η επίθεση είχε εκδηλωθεί».

Ο κ. Μπους είπε ακόμη ότι, σύμφωνα με τις υπάρχουσες ενδείξεις, ο Μπρέντον Τάραντ πιστεύεται πως έδρασε μόνος του. Για τα άλλα τρία άτομα που συνελήφθησαν, δύο άντρες και μία γυναίκα, δεν προέκυψαν στοιχεία για εμπλοκή τους στο μακελειό. Στα ταξίδια που είχε πραγματοποιήσει στα τελευταία έξι με επτά χρόνια ο Brenton Tarrant στα Βαλκάνια, αποκαλύφθηκε ότι είχε περάσει και από την Ελλάδα. Αρχικά ελέχθη ότι είχε περάσει μόνο από τον διεθνή αερολιμένα των Αθηνών, τώρα όμως αποκαλύπτεται ότι είχε διαμείνει στη χώρα για δύο εβδομάδες το 2016 και οι αρχές προσπαθούν να διακριβώσουν με ποιους συναναστράφηκε.

Ξυλοδαρμός από …γερουσιαστή

Κι ενώ σε Νέα Ζηλανδία και Αυστραλία λαμβάνονται αυστηρά μέτρα ασφαλείας και χιλιάδες άνθρωποι παρέστησαν την Κυριακή σε διαθρησκευτικές προσευχές, σε τεμένη και αλλού, η κυβέρνηση της Αυστραλίας έχει να αντιμετωπίσει ένα ακόμη σοβαρό θέμα: Ο ακροδεξιός ομοσπονδιακός γερουσιαστής Φρέιζερ Άνινγκ προκάλεσε την κοινή γνώμη, όταν δήλωσε ότι για το φονικό στο Κράισττσερτς ευθύνεται η …μετανάστευση. Κυβέρνηση και αντοπολίτευση καταδίκασαν την θέση του κι ένας νεαρός μάλιστα του πέταξε αυγό. Ο γερουσιατής οργισμένος γρονθοκόπησε τον νεαρό και τώρα αναμένεται να του απαγγελθούν κατηγορίες.

Στον απόηχο της τραγωδίας, έρχονται στο φως διάφορες πτυχές της πολύνεκρης τραγωδίας, όπως αυτή του 48-χρονου Αφγανού μετανάστη Αμπντούλ Αζίζ, ο οποίος αφηφώντας την απειλή για την ζωή του, πήρε στο κυνηγητό τον δράστη αποτρέποντας περισσότερους θανάτους. Σήμερα οι Νεοζηλανδοί απάντησαν στις σφαγές των τζαμιών του Κράισττσερτς με μια μαζική διαθρησκειακή αλληλεγγύη, συγκεντρώνοντας εκατομμύρια δολάρια υπέρ των θυμάτων και των οικογενειών τους, δωρίζοντας τρόφιμα κατάλληλα για κατανάλωση από μουσουλμάνους («χαλάλ»), ενώ προσφέρθηκαν να συνοδεύσουν στους δρόμους μουσουλμάνους συμπολίτες τους, που ενδεχομένως φοβόντουσαν να περπατήσουν.

Θέμις Καλλός, Σίδνεϋ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ