Σε πολιτική συμφωνία για τη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 15% αναμένεται να καταλήξουν σήμερα το απόγευμα στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ.Η προσέγγιση των θέσεων μεταξύ των κρατών-μελών επιτεύχθηκε μετά από διαβουλεύσεις στη διάρκεια της νύχτας σε επίπεδο μονίμων αντιπροσώπων, δεδομένου ότι πολλές χώρες είχαν εκφράσει έντονες επιφυλάξεις για το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ειδικότερα, η μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 15% θα είναι οικειοθελής και θα πρέπει να επιτευχθεί την περίοδο από την 1ης Αυγούστου 2022 έως την 31ης Μαρτίου 2023. Η μείωση θα υπολογιστεί με βάση την κατανάλωση κάθε χώρας τους τελευταίους 12 μήνες και όχι την τελευταία πενταετία, όπως προέβλεπε το αρχικό σχέδιο της Κομισιόν. Η τροποποίηση αυτή διευκολύνει χώρες όπως η Ελλάδα.

Η δεύτερη σημαντική αλλαγή σε σχέση με το σχέδιο της Επιτροπής έχει να κάνει με τον τρόπο μετατροπής της οικειοθελούς μείωσης της κατανάλωσης σε δεσμευτική για τα κράτη-μέλη σε περίπτωση που δεν επιτυγχάνεται ο στόχος του 15%. Η συμβιβαστική συμφωνία προβλέπει ότι την απόφαση θα λαμβάνει το Συμβούλιο, δηλαδή τα κράτη-μέλη και όχι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως προέβλεπε η πρότασή της.

Ανάγκες και ιδιαιτερότητες των κρατών-μελών

Κατά τα άλλα, το σχέδιο της πρότασης που θα υιοθετηθεί εστιάζει στην αντικατάσταση του φυσικού αερίου με άλλα καύσιμα και στη συνολική εξοικονόμηση ενέργειας σε όλους τους τομείς. Στοχεύει στη διασφάλιση του εφοδιασμού σε νοικοκυριά και βασικούς χρήστες, όπως τα νοσοκομεία, αλλά και βιομηχανίες που είναι καθοριστικές για την παροχή βασικών προϊόντων και υπηρεσιών στην οικονομία, καθώς και για τις αλυσίδες εφοδιασμού και την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ. Το σχέδιο παρέχει κατευθυντήριες γραμμές που πρέπει να λάβουν υπόψη τα κράτη-μέλη κατά τον προγραμματισμό της περικοπής.

Όλοι οι καταναλωτές, οι δημόσιες διοικήσεις, τα νοικοκυριά, οι ιδιοκτήτες δημόσιων κτιρίων, οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας και η βιομηχανία μπορούν και πρέπει να λάβουν μέτρα για την εξοικονόμηση αερίου. Η Επιτροπή θα επιταχύνει επίσης τις διαδικασίες για τη διαφοροποίηση της προσφοράς, συμπεριλαμβανομένης της κοινής αγοράς φυσικού αερίου για να ενισχύσει τη δυνατότητα της ΕΕ να προμηθεύεται φυσικό αέριο από εναλλακτικούς προμηθευτές.

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε ότι το Συμβούλιο της ΕΕ θα στείλει σήμερα ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας και αλληλεγγύης ενάντια στον εκβιασμό της Ρωσίας. Ο Έλληνας υπουργός εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα υπάρξει συμφωνία σε έναν κανονισμό που θα καλύπτει τις ανάγκες και ιδιαιτερότητες όλων των κρατών-μελών και θα βοηθήσει στη μείωση της εξάρτησης από το Ρωσία.

Νίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ