Έκτακτα μέτρα για τον περιορισμό των οικονομικών επιπτώσεων του κορωνοϊού στα κράτη-μέλη λαμβάνει η Κομισιόν. Στόχος να δοθούν περιθώρια για αύξηση των δημόσιων δαπανών ώστε να αντιμετωπιστεί η νέα κρίση.Μετά την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα χθες και η Κομισιόν σήμερα επιχειρεί να στηρίξει τις προσπάθειες των κυβερνήσεων για τον περιορισμό των οικονομικών επιπτώσεων του κορωνοϊού, που ούτως ή άλλως θα είναι σημαντικές.

Ο Ευρωπαϊκή Επιτροπή κινείται ταυτόχρονα σε δύο μέτωπα, από τη μία ετοιμάζεται να χαλαρώσει τους δημοσιονομικούς κανόνες ώστε να δώσει στις κυβερνήσεις μεγαλύτερα περιθώρια αύξησης των δημόσιων δαπανών, ενώ από την άλλη αναζητεί παντού πρόσθετους πόρους για την στήριξη της πραγματικής οικονομίας. Πρόκειται για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και επιχειρήσεις που πλήττονται άμεσα από τον περιορισμό των μετακινήσεων.

Σύμφωνα με την ερμηνευτική εγκύκλιο της Κομισιόν για τους κανόνες δημοσιονομικής σταθερότητας, που θα υποβληθεί τη Δευτέρα στο Εurogroup προς ενημέρωση, οι έκτακτες δημόσιες δαπάνες την υγεία, τις αποζημιώσεις ανεργίας και τη στήριξη των επιχειρήσεων δεν θα υπολογίζονται στον προσδιορισμό του δημόσιου ελλείμματος και του χρέους. Με άλλα λόγια σε περίπτωση υπέρβασης από τα κράτη μέλη των στόχων για τη έλλειμμα και το χρέος, οι Βρυξέλλες δεν θα ζητούν τη λήψη πρόσθετων μέτρων από τις κυβέρνησης.

Επενδύσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού

Επιπλέον η Επιτροπή αναλαμβάνει μια πρωτοβουλία επενδύσεων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού, η οποία θα αποφέρει άμεσα στα κράτη μέλη 25 δισ. ευρώ για τη στήριξη των κλάδων της οικονομίας που πλήττονται ιδιαίτερα.

Τα χρήματα θα προέλθουν από κοινοτικά κονδύλια, τα οποία τα κράτη μέλη δεν κατάφεραν να απορροφήσουν και λογικά θα τα έχαναν, γιατί θα επέστρεφαν στον κοινοτικό προϋπολογισμό. Η Κομισιόν εισηγείται να παραιτηθεί από την απαίτηση της επιστροφής των χρημάτων, προτείνοντας στα κράτη μέλη να κρατήσουν τα ποσά αυτά και να τα διαθέσουν στα έκτακτα μέτρα αντιμετώπισης των επιπτώσεων του κοιρονοϊού.

Τα παραπάνω μέτρα λαμβάνονται σε μια χρονική στιγμή που ένα μετά το άλλο τα κράτη μέλη λαμβάνουν μέτρα έκτακτη μέτρα για τον περιορισμό των μετακινήσεων και των συναθροίσεων τα οποία θα έχουν μεγάλο κόστος για την ευρωπαϊκή οικονομία. Χθες το βράδυ η βελγική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι από σήμερα μέχρι και τις 3 Απριλίου κλείνουν τα σχολεία σε όλες τις βαθμίδες, τα καφέ, τα εστιατόρια και οι τόποι διασκέδασης. Και όπως συμβαίνει σε παρόμοιες περιπτώσεις οι πολίτες εδώ στο Βέλγιο θορυβημένοι ξεχύθηκαν στα σούπερ-μάρκετ και αγοράζουν τα πάντα

Nίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ