Η ειρήνη στην Εγγύς Ανατολή και το δράμα των προσφύγων βρίσκεται στο επίκεντρο οικουμενικής προσευχής στο Μπάρι της Ιταλίας μετά από πρωτοβουλία του Πάπα Φραγκίσκου και συμμετοχή του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.Για νέα προσφυγική οδό στην δυτική Μεσόγειο που περνά από το Μαρόκο και καταλήγει στην Ισπανία προειδοποιεί ο επικεφαλής της Frontex Φαμπρίς Λεζερί. Σε συνέντευξη στην κυριακάτικη εφημερίδα Die Welt ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής υπηρεσίας φύλαξης συνόρων τονίζει ότι μόνο τον Ιούνιο 6.000 χιλιάδες παράτυποι μετανάστες πέρασαν τα ισπανικά σύνορα.

Σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους οι πρόσφυγες που πέρασαν τη Μεσόγειο μειώθηκαν στο μισό σε σχέση με το 2017. Ο διάπλους της Μεσογείου εξακολουθεί ωστόσο να είναι επικίνδυνος, προειδοποιεί ο διεθνής οργανισμός. Το πρώτο εξάμηνο του 2018 περισσότεροι από 1.400 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να φθάσουν στην Ευρώπη.

Το δράμα προσφύγων και μεταναστών και η ειρήνη στην Εγγύς Ανατολή βρίσκεται στο επίκεντρο της κοινής, οικουμενικής ημέρας προσευχής που λαμβάνει χώρα στο Μπάρι της Ιταλίας μετά από πρωτοβουλία του Πάπα Φραγκίσκου και τη συμμετοχή του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, αλλά και του εκπροσώπου του Πατριαρχείου Μόσχας Μητροπολίτη Ιλαρίων. Ο προκαθήμενος της καθολικής εκκλησίας επέλεξε το Μπάρι μιας και θεωρείται η πύλη της Ιταλίας προς την Ανατολή και έχει ως πολιούχο τον Άγιο Νικόλαο.

Ο Πάπας επικρίνει την «δολοφονική αδιαφορία» για την Εγγύς Ανατολή

Οι θρησκευτικοί ηγέτες επισκέφθηκαν την κρύπτη, στην εκκλησία όπου φυλάσσονται τα λείψανα του αγίου Νικολάου. Στην συνέχεια πήγαν στην παραθαλάσσια περιοχή της πόλης, στην «Ροτόντα», για την προσευχή. Ακολούθησε διάλογος στην βασιλική εκκλησία του αγίου Νικολάου. Πρόκειται για μια ομαδική έκκληση προς τις συνειδήσεις όλων των ανθρώπων με εξουσία, για να τερματιστεί η βία στην Μέση Ανατολή. Και για να μπορέσεινα αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η απειλή της τρομοκρατίας.

«Τον τελευταίο αιώνα, οι χριστιανοί, στην περιοχή αυτή του πλανήτη, μειώθηκαν από το 20% στο 4% επί του συνόλου του πληθυσμού, λένε οι καθολικοί. Σήμερα, δεν θα υπάρξει κάποια κοινή δήλωση ή ανακοινωθέν. Αλλά το μήνυμα, όπως υπογραμμίζουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, είναι ότι η πολιτική πρέπει να αποδείξει ότι είναι- παρά τα τόσα προβλήματά της- πιο δυνατή από τα όπλα. Ο επόμενος στόχος του Φραγκίσκου, είναι να καταφέρει οργανώσει (στο Βατικανό ή σε μια πόλη της Ιταλίας) μια νέα συνάντηση, με χριστιανούς, εβραίους και μουσουλμάνους.

Παράλληλα, ο αργεντινός ποντίφικας θέλησε να αναφερθεί και πάλι στο μεταναστευτικό, στο κύριο θέμα της επικαιρότητας των τελευταίων εβδομάδων: «Απέναντι στην μεταναστευτική πρόσκληση, η μόνη λογική απάντηση είναι αυτή της αλληλεγγύης και του ελέους», είπε ο πάπας. Προσθέτοντας, συγχρόνως, ότι «οι μετανάστες πρέπει να σέβονται τους νόμους και τους κανόνες της χώρας που τους υποδέχεται, για να ακολουθηθεί, από κοινού, μια πορεία κοινωνικής ένταξης».

Αθανασία Συγγελλάκη, Ρώμη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ