Έρευνα του γερμανικού ινστιτούτου DIW καταδεικνύει τη σημαντική συμβολή στη γερμανική ανάπτυξη από τα πέντε και πλέον εκατομμύρια άτομα που μετανάστευσαν στη Γερμανία από χώρες της ΕΕ μεταξύ 2011 και 2016.Η μετανάστευση εργατικού δυναμικού από άλλες χώρες της ΕΕ στη Γερμανία συνέβαλε τα τελευταία χρόνια σε επιπρόσθετη οικονομική ανάπτυξη της χώρας, συμπεραίνει σε νέα του έρευνα το έγκριτο Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών (DIW) στο Βερολίνο σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Πότσνταμ. «Η κάλυψη διαθέσιμων θέσεων εργασίας από μετανάστες αυξάνει την απασχόληση στο σύνολο της οικονομίας και οδηγεί σε αύξηση της καταναλωτικής ζήτησης», σημειώνει μεταξύ άλλων σε έκθεσή του το DIW.

Σύμφωνα με υπολογισμούς του ινστιτούτου, το ΑΕΠ της Γερμανίας αυξήθηκε μεταξύ 2011 και 2016 χάρη στους μετανάστες κατά 0,2% επιπλέον ετησίως – το 2015 μάλιστα η επιπρόσθετη ανάπτυξη λόγω μεταναστών υπολογίζεται από τους ερευνητές σε 0,3%.

Από τότε που ορισμένες χώρες της κρίσης, όπως η Ισπανία, άρχισαν να ανακάμπτουν ως έναν βαθμό οικονομικά, ο ρυθμός μετανάστευσης πολιτών από χώρες της ΕΕ προς τη Γερμανία άρχισε να μειώνεται. Γεγονός είναι πάντως ότι από το 2011 έως το 2016 μετανάστευαν από αυτές τις χώρες στη Γερμανία ετησίως περί τις 720.000 άτομα κατά μέσο όρο, επισημαίνει η έρευνα. Ο συνολικός αριθμός των Ευρωπαίων που μετακόμισαν στη Γερμανία στο εν λόγω διάστημα ανήλθε σε 5,1 εκατομμύρια.

Νέοι και καλά καταρτισμένοι η πλειοψηφία των μεταναστών από την ΕΕ

Το μέτρο της ελεύθερης κυκλοφορίας εργαζομένων εντός ΕΕ και –κυρίως- το ξέσπασμα οικονομικών κρίσεων σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιταλία, ήταν οι βασικοί παράγοντες που ώθησαν τόσους ανθρώπους να αφήσουν τη χώρα τους για τη Γερμανία, υπογραμμίζει το DIW. «Οι μετανάστες από την ΕΕ έρχονται στη χώρα μας προκειμένου να βρουν δουλειά – και τις περισσότερες φορές αυτό συμβαίνει, όπως καταδεικνύουν πολλές στατιστικές», η ερευνήτρια Ζανίνε Χαρτ, μία εκ των δύο συντελεστών της εν λόγω έρευνας.

Το DIW σημειώνει ότι η πλειοψηφία των μεταναστών από κράτη της ΕΕ στη Γερμανία είναι νέοι, καλά καταρτισμένοι και σε πολύ μεγάλο ποσοστό οικονομικά ενεργοί. Ενδεικτικά, το ποσοστό των οικονομικά ενεργών Γερμανών ανήλθε για την εν λόγω περίοδο σε 70,6%, την ώρα που το αντίστοιχο ποσοστό για μετανάστες από χώρες της ΕΕ ήταν 74,6%.

Πέρα από την ανάλυση των στοιχείων που αφορούν την περίοδο 2011-2016, το DIW επισήμανε τις δυσκολίες και τις απαιτήσεις στη γερμανική αγορά εργασίας για το μέλλον. Δεδομένου του ολοένα και γηραιότερου πληθυσμού στη Γερμανία και των ελλείψεων κατάλληλου εργατικού δυναμικού για τη στελέχωση των κενών θέσεων εργασίας –ελλείψεις που εκτιμάται ότι θα ενταθούν τα επόμενα χρόνια- οι γερμανοί ερευνητές επισήμαναν την ανάγκη να βελτιωθούν ακόμη περισσότερο οι διαδικασίες και οι συνθήκες στη γερμανική αγορά εργασίας ώστε να προσελκύσουν ακόμη περισσότερους εργαζόμενους από άλλες χώρες της ΕΕ. Ως παράδειγμα μέτρων βελτίωσης αναφέρεται η απλούστευση των γραφειοκρατικών διαδικασιών που αφορούν την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων των μεταναστών.

Dpa, DIW / Άρης Καλτιριμτζής

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ