Μιλά σήμερα στην “ΕΓ” ο Παναγιώτης Καρκατσούλης ο οποίος βραβεύτηκε με  βραβείο δημόσιας διοίκησης από την Αμερικανική Κοινότητα Δημόσιας Διοίκησης

Συνέντευξη στον Αποστόλη Ζώη

«Η ίδια η διάκριση αποτελεί ένα μήνυμα τόσο προς τους συνέλληνες όσο και τους μη Έλληνες ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε αν μας εμπιστευθούν και μας δώσουν τον χρόνο και τα μέσα που απαιτούνται για την επιτυχία ακόμη και του δυσκολότερου εγχειρήματος. Οι  Έλληνες μπορούμε- αυτό είναι το μονοσήμαντο μήνυμα του Βραβείου».

Αυτά δηλώνει σήμερα στην “ΕΓ” ο Παναγιώτης Καρκατσούλης ο οποίος βραβεύτηκε με το διεθνές βραβείο δημόσιας διοίκησης από την Αμερικανική Κοινότητα Δημόσιας Διοίκησης (American Society of Public Administration – ASPA). Η εν λόγω διάκριση απονέμεται κάθε χρόνο από την ASPA σε ένα διακεκριμένο – μη αμερικανό – ακαδημαϊκό ή επαγγελματία για τη συμβολή του στη δημόσια διοίκηση μέσα από τη διεθνή του δράση και αποτελεί μέγιστη τιμή τόσο για τον ίδιο τον διακριθέντα όσο και για τη χώρα του. Με το βραβείο αυτό έχουν τιμηθεί εξέχουσες προσωπικότητες από όλο τον κόσμο από το 1983 που θεσπίστηκε.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Αμερικανοί διοικητικοί επιστήμονες και επαγγελματίες τη διοίκησης στρέφουν την προσοχή τους στον Παναγιώτη Καρκατσούλη:

Το 2003 είχε τιμηθεί με το βραβείο “Peter Boorsma” για τις πολυετείς προσπάθειές του για την ενίσχυση της αριστείας στη διοικητική θεωρία και πρακτική.

Για την επιλογή του Παναγιώτη Καρκατσούλη ως τον καλύτερο διεθνώς  επιστήμονα/επαγγελματία της Δημόσιας Διοίκησης για το 2012, βασικό κριτήριο της εννεαμελούς διεθνούς επιτροπής αξιολόγησης των υποψηφιοτήτων, αποτέλεσε η πολυεπίπεδη και πολυεθνική δραστηριότητά του.

Αυτή πιστοποιήθηκε, μεταξύ άλλων, από τη συλλογή 91 θερμών συστατικών επιστολών – τις περισσότερες που έχουν αποσταλεί ποτέ για το εν λόγω βραβείο – 39 εκ των οποίων προήλθαν από το εξωτερικό: Από 22 διαφορετικές χώρες, τους 5 μεγαλύτερους διεθνείς οργανισμούς (Ε.Ε., ΟΟΣΑ, ΔΝΤ, Παγκόσμια Τράπεζα και European Institute of Public Administration), 12 από τα σπουδαιότερα διεθνώς πανεπιστημιακά ιδρύματα, και πληθώρα επιστολών στήριξης από το χώρο της πολιτικής, της συμβουλευτικής, ξένων δημόσιων διοικήσεων, των ΜΜΕ, της αυτοδιοίκησης και της δικαιοσύνης. Ο Παναγιώτης Καρκατσούλης γεννήθηκε το 1958 και κατάγεται από την ορεινή Ναυπακτία. Ξεκίνησε τις σπουδές του στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και έκανε τη διδακτορική του διατριβή στην Κοινωνιολογία του Δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Bielefeld (Γερμανία) στον γερμανό κοινωνιολόγο Nikklas Luhmann.

Είναι αναλυτής δημόσιας πολιτικής στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και έχει υπάρξει σύμβουλος και αναλυτής δημόσιας πολιτικής σε πληθώρα Υπουργείων από το 1991. Ειδικεύεται στην συστημική και νομοτεχνική θεωρία και πρακτική και όλα αυτά τα χρόνια ήταν αφοσιωμένος με πάθος στη βελτίωση της ελληνικής δημόσιας διοίκησης.

Η συνέντευξη

-κ. Καρκατσούλη θα λάβετε  το διεθνές βραβείο δημόσιας διοίκησης από την Αμερικανική Κοινότητα Δημόσιας Διοίκησης (American Society of Public Administration – ASPA). Τι σημαίνει αυτό για σας;

«Πέρα από την αδιαμφισβήτητη προσωπική καταξίωση, η διάκριση αυτή σημαίνει ανάληψη ευθύνης έναντι της πατρίδας και των Ελλήνων δημοσίων λειτουργών για επίταση των προσπαθειών ανασυγκρότησης του κράτους μας. Ιδιαίτερα, στις σημερινές συγκυρίες, όπου η ευθύνη μετατρέπεται σε καθήκον, ελπίζω ότι στρατεύοντας όλες μου τις δυνάμεις για τον σκοπό αυτό, θα μπορέσω να ανταποκριθώ».

-Πόσο σημαντικό είναι και για τη χώρα μας στην δύσκολη κατάσταση που βρίσκεται;

«Η ίδια η διάκριση αποτελεί ένα μήνυμα τόσο προς τους συνέλληνες όσο και τους μη Έλληνες ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε αν μας εμπιστευθούν και μας δώσουν τον χρόνο και τα μέσα που απαιτούνται για την επιτυχία ακόμη και του δυσκολότερου εγχειρήματος. Οι  Έλληνες μπορούμε- αυτό είναι το μονοσήμαντο μήνυμα του Βραβείου».

-Ποιο ήταν το βασικό κριτήριο για την επιλογή σας ως τον καλύτερο διεθνώς  επιστήμονα/επαγγελματία της Δημόσιας Διοίκησης για το 2012;

«Αξιολογήθηκε το σύνολο του έργου μου που κατατάσσεται σε τρεις κατηγορίες δραστηριοτήτων: α) την επιστημονική μου δραστηριότητα, β) την δράση μου στην Ελλάδα ως εμπειρογνώμων δημόσιας διοίκησης και γ) την συμβουλευτική μου υποστήριξη σε άλλες χώρες και διεθνείς οργανισμούς. Το έργο αυτό χαρακτηρίζεται ως υψηλής ποιότητας και ιδιαίτερης προστιθέμενης αξίας από τους ωφελούμενους».

-Πώς αισθάνεστε που η ελληνική δημόσια διοίκηση δέχεται αρνητικές κριτικές τον τελευταίο καιρό; Μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο;

 «Αισθάνομαι θλίψη για τις αβάσιμες και ανιστόρητες απόψεις που βάλλουν κατά της δημόσιας διοίκησης. Τα πολλαπλά προβλήματα του ελληνικού κράτους δεν λύνονται με κραυγές και διχαστικά κηρύγματα που στρέφουν την μισή κοινωνία εναντίον της άλλης μισής. Ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας αντιμετωπίζουν τα ίδια οριζόντια προβλήματα (έλλειψη σαφών κανόνων λειτουργίας, αδυναμία αξιόπιστων ελέγχων, προβληματική εφαρμογή προγραμμάτων και δράσεων, ανυπαρξία κινήτρων για την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού). Η βελτίωση της οργάνωσης και λειτουργίας τους  είναι εφικτή, εάν υπάρξει μια εθνική στρατηγική ανασυγκρότησης της χώρας γύρω από την οποία θα στρατευθούν οι υγιείς δυνάμεις του ελληνισμού, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό».

-Εκτιμάτε πως μόνο  με μεγάλες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στο κράτος θα καταφέρει η Ελλάδα να ξανασταθεί στα πόδια της;

«Τα προβλήματα της χώρας είναι τέτοιας έκτασης και τέτοιου βάθους που δεν θεραπεύονται με εμβαλωματικές και πρόσκαιρες λύσεις, όχι μόνο γιατί δεν αντιμετωπίζουν τη ρίζα των προβλημάτων αλλά και διότι δημιουργούν την ψευδαίσθηση στους πολίτες ότι τα προβλήματα μπορούν να λυθούν εύκολα χωρίς την δική τους συμμετοχή. Οι διαρθρωτικές αλλαγές που δυστυχώς βρίσκονται ακόμη σε εμβρυακό στάδιο (παρά την κρισιμότητα των καιρών) απαιτούν αφ’ ενός την συνειδητοποίηση των προβλημάτων που δημιούργησε το προηγούμενο σύστημα διακυβέρνησης και, αφ’ ετέρου την ευρύτερη δυνατή συναίνεση πολιτικών κομμάτων, συνδικάτων και κοινωνίας πολιτών. Μόνο με εθνική προσπάθεια θα μπορέσει η χώρα να απελευθερωθεί από τα δεσμά του παρελθόντος και να ενταχθεί εκ νέου στο διεθνές γίγνεσθαι».

-Μπορεί η δημόσια διοίκηση να αποτελέσει τον εγγυητή για βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών της;

«Ο ρόλος της δημόσιας διοίκησης είναι, πρωτευόντως, αυτός ακριβώς! Η ελληνική διοίκηση έχει αναμφίβολα κατακτήσει σημαντικές θέσεις, κατά τα τελευταία 40 χρόνια, αλλά εξακολουθεί να χωλαίνει σε κρίσιμους τομείς, ιδίως της κοινωνικής πολιτικής. Ο ρόλος της δημόσιας διοίκησης, πέρα από τη διασφάλιση ποιοτικών υπηρεσιών στους πολίτες της, είναι (ιδίως, σε χαλεπούς καιρούς) η ανάληψη του βάρους της καθοδήγησης και της προστασίας των πολιτών από τις ιδιαίτερες επισφάλειες της κρίσης. Η ελληνική δημόσια διοίκηση, έχοντας στο ιστορικό της σπουδαίες αντίστοιχες επιδόσεις, ευελπιστώ ότι θα τα καταφέρει κι αυτή τη φορά».

 

 

 

 

 

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Ένα ακόμη λαμπρό ελληνικό “μυαλό” που ξεχωρίσει στον κόσμο…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ