Πανελλαδική έρευνα δείχνει,  ότι σε ποσοστό 25% ζουν με στερήσεις για να εξασφαλίζουν τα απαραίτητα για την υγεία τους.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Έξι στους δέκα Έλληνες δυσκολεύονται να πληρώσουν τα φάρμακά τους, ενώ το 52% των Ελλήνων ανησυχεί πολύ, για το εάν θα μπορέσει να καλύψει το κόστος των φαρμάκων, που χρειάζεται την επόμενη διετία.
Μάλιστα ο ένας στους τέσσερις χρόνιους ασθενείς έχει μειώσει τα έξοδα φαγητού, της ΔΕΗ και της θέρμανσης, για να μπορεί να προμηθεύεται την φαρμακευτική του αγωγή.
Αυτά είναι ορισμένα από τα πιο μελανά πορίσματα της πανελλαδικής έρευνας «Hellas Health V», η οποία πραγματοποιήθηκε από το «Κέντρο Μελετών Υπηρεσιών Υγείας» της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, σε συνεργασία με το «Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής».
«Θύματα» της οικονομικής κρίσης, όπως διεφάνη από την έρευνα, δεν είναι μόνο οι Έλληνες ασθενείς. Είναι και τα παιδιά, που μένουν ανεμβολίαστα.
Το 40% των Ελλήνων δηλώνει ως κυριότερο εμπόδιο για τον εμβολιασμό των παιδιών το κόστος του εμβολίου, ενώ ποσοστό 7,6% των ερωτηθέντων δηλώνει, ότι τα παιδιά τους δεν έχουν πλέον πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, διότι δεν έχουν κοινωνική ασφάλιση και ως εκ τούτου στερούνται ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
Τα δεδομένα αυτά -μεταξύ άλλων- κινητοποίησαν το δυναμικό της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και οδήγησαν στην δημιουργία του εθελοντικού προγράμματος ιατρικής και ψυχοκοινωνικής φροντίδας «Σύμμαχοι Υγείας».
«Πρωταρχικός σκοπός του προγράμματος είναι να καλυφθούν οι διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες για ιατρική και ψυχολογική φροντίδα ατόμων, που λόγω της οικονομικής κρίσης δεν έχουν πρόσβαση στις Δημόσιες Υπηρεσίες Υγείας ή Πρόνοιας ή δεν έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν την οικονομική συμμετοχή τους σε αυτές. Θέλουμε να γίνουμε οι δικοί τους Σύμμαχοι Υγείας στην προσπάθειά τους για ιατρική, οδοντιατρική, φαρμακευτική και ψυχολογική φροντίδα» ανέφερε κατά την παρουσίαση του προγράμματος, ο πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής, καθηγητής κ. Ιωάννης Τούντας.
Στο πρόγραμμα αυτό θα συμμετάσχουν καθηγητές της Ιατρικής Σχολής, προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές από τα Τμήματα Οδοντιατρικής, Φαρμακευτικής, Νοσηλευτικής και Ψυχολογίας και σε πρώτη φάση θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους μέσω των δημοτικών πολυ-ιατρείων και άλλων δημόσιων δομών της Αττικής.
Ζητούμενο και στόχος, όμως, του προγράμματος είναι να ενταχθούν σε αυτό όσο το δυνατόν περισσότεροι επαγγελματίες υγείας, καθώς και εταιρείες φαρμάκων, ιατρικών υλικών κ.ά.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ