Δήλωση του Βασίλη Πριμικήρη, υπεύθυνου για θέματα ελληνισμού της διασποράς του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, σχετικά με το νέο οργανόγραμμα του υπουργείου Εξωτερικών για την ομογένεια.

«Η μνημονιακή κυβέρνηση του κ. Σαμαρά συνεχίζει να αντιμετωπίζει τον ελληνισμό της διασποράς αλλοπρόσαλλα και ευκαιριακά»

Από τη μια θέλει να καταργήσει τη Γενική Γραμματεία Απόδημου ελληνισμού, αμέσως μετά τη λήξη της ελληνικής προεδρίας και από την άλλη διορίζει γενικό γραμματέα για λίγους μήνες, με αμοιβή μάλιστα 73.000 ευρώ. Όλα αυτά στη βάση υποτίθεται του νέου οργανογράμματος του ΥΠΕΞ, που προσδιόρισε το κυβερνητικό συμβούλιο διοικητικής μεταρρύθμισης.
Η πλήρης απουσία στρατηγικής για τον ελληνισμό της διασποράς είναι εμφανής, ειδικά σε μία περίοδο που έχει αυξηθεί το μεταναστευτικό ρεύμα προς το εξωτερικό, με αποτέλεσμα να έχουμε νέα γενιά μεταναστών του 21ου αιώνα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ζητά την απόσυρση του σχετικού άρθρου 11 που πρόκειται να συζητηθεί στη Βουλή.

Προτείνουμε τη χάραξη μιας νέας στρατηγικής και πολιτικής, που να αφορά ουσιαστικά τον ελληνισμό της διασποράς, τη συνεργασία της Βουλής με την ομογένεια, τη δημιουργία μιας οργανωμένης δομής λειτουργικής και αποτελεσματικής για τον ελληνισμό της διασποράς. Αρνούμαστε τη λογική των εύκολων απολύσεων των εργαζομένων στη ΓΓΑΕ, από τη μια και των προσλήψεων ημετέρων από την άλλη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ προτείνει μια Γενική Γραμματεία αναβαθμισμένη, που διαμέσου αυτής θα γίνεται η συνολική παρέμβαση της ελληνικής Πολιτείας, στον ελληνισμό της διασποράς.

Για τους λόγους αυτούς και πολλούς άλλους, που θα αναπτύξουμε εκτενώς και που έχουν σχέση με τη συνολική πολιτική μας για τον ελληνισμό της διασποράς, θέλουμε να δηλώσουμε την κάθετη αντίθεσή μας προς την οποιαδήποτε υποβαθμισμένη μορφή και ελλειμματική παρέμβαση της Πολιτείας για τον ελληνισμό της διασποράς.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ έχει και θέσεις και προτάσεις και είναι έτοιμος να συμβάλλει στην κατεύθυνση αυτή. Γιατί οι Έλληνες της διασποράς δεν είναι τα παρείσακτα παιδιά της Ελλάδας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ