O προεκλογικός αγώνας βαρετός και η νίκη της Α. Μέρκελ δεδομένη; Λάθος, εκτιμά έρευνα του ινστιτούτου Ράινγκολντ, η οποία επισημαίνει ότι κάτω από την επιφάνεια η γερμανική κοινωνία είναι απογοητευμένη και….βράζει.50 αναλυτικές συνεντεύξεις πραγματοποίησε με ισάριθμους ψηφοφόρους το γερμανικό ινστιτούτο έρευνας της αγοράς Ράινγκολντ. Παρά το γεγονός ότι οι ερωτηθέντες ανήκουν σε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες και προέρχονται τόσο από την δυτική όσο και την ανατολική Γερμανία, το δείγμα θεωρείται υπερβολικά μικρό για να καταστήσει αντιπροσωπευτική την έρευνα.

Τα συμπεράσματα στα οποία καταλήγει το ινστιτούτο παρουσιάζουν ωστόσο μεγάλο ενδιαφέρον. Οι ερωτηθέντες βλέπουν τη Γερμανία ως μια εγκαταλειμμένη χώρα, με σχολικά κτήρια σε κακή κατάσταση, επικίνδυνες συνοικίες πόλεων, μόνιμα κυκλοφοριακά προβλήματα, μυστικές συμφωνίες πολιτικών και βιομηχανίας και κοινωνική αδικία. Την ίδια στιγμή ανησυχία στους συνεντευξιαζόμενους εξακολουθεί να προκαλεί το προσφυγικό. Από τη μια πλευρά θέλουν να βοηθήσουν και από την άλλη φοβούνται ότι αν συνεχίσει με αυτούς τους ρυθμούς η μετανάστευση θα αλλάξει σε λίγα χρόνια το πρόσωπο της χώρας. Από τους πολιτικούς οι ερωτηθέντες αναμένουν απαντήσεις, οι οποίες όμως δεν δίνονται. Για αυτόν τον λόγο είναι απογοητευμένοι από τον προεκλογικό αγώνα, λέει ο επικεφαλής του ινστιτούτου Ράινγκολντ, Στέφαν Γκρίνεβαλντ, ο οποίος εκτιμά ότι κάτω από την επιφάνεια η γερμανική κοινωνία βράζει. Και αυτό δεν ισχύει μόνο για τους οπαδούς της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD), αλλά για μεγάλα τμήματα του πληθυσμού, προσθέτει ο γερμανός ειδικός.

Οι Γερμανοί ψηφίζουν Μέρκελ γιατί τους δίνει αίσθημα ασφαλείας

Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι η αναμενόμενη υψηλότερη προσέλευση στις επικείμενες εκλογές δείχνει ότι οι πολίτες ενδιαφέρονται για τον προεκλογικό αγώνα και ας θεωρείται από πολλούς βαρετός. Έρευνα του ινστιτούτου Άλενσμπαχ καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι ψηφοφόροι συζητούν περισσότερο από ότι παλαιότερα για πολιτική και ότι ενδιαφέρονται για ζητήματα όπως κοινωνική δικαιοσύνη, τα κοινωνικά βοηθήματα για οικογένειες και την διασφάλιση των συντάξεων.

Εύλογο το ερώτημα για το εντυπωσιακό προβάδισμα των Συντηρητικών. Γιατί οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν κορυφαία ποσοστά δημοτικότητας της Α. Μέρκελ; Ο Στέφαν Γκρίνεβαλντ εκτιμά ότι η καγκελάριος πείθει τους ψηφοφόρους πως είναι σε θέση να τους «προστατέψει» αποτελεσματικότερα σε διεθνές επίπεδο από πολιτικούς, όπως ο Ντ. Τραμπ, ο Τ. Ερντογάν ή ο Βλ. Πούτιν. Με την εκτίμηση αυτή συμφωνεί ο πολιτικός επιστήμονας Όσκαρ Νίντερμαϊερ, ο οποίος θεωρεί ότι η Α. Μέρκελ απευθύνεται στο αίσθημα ασφαλείας των Γερμανών. Όπως εξηγεί ο γερμανός ειδικός πολλοί δεν θέλουν να κάνουν πειράματα, μιας και η καγκελάριος τα καταφέρνει και με το παραπάνω σε αυτό τον τομέα. Την εκτίμηση αυτή στηρίζει και δημοσκόπηση του Ιδρύματος Χανς Μπέκλερ, που δείχνει ότι το 78% του πληθυσμού στη Γερμανία περιμένει από το κράτος να δίνει στους πολίτες ένα αίσθημα σιγουριάς και ασφάλειας.

Dpa / Στέφανος Γεωργακόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ