5 Ιουνίου : Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος – Βερολίνο: Γράφει η Σταυρούλα Παπαδοπούλου.

Ένα υγιές περιβάλλον δεν είναι πλέον κάτι αυτονόητο και ιδιαίτερα στις μέρες μας. Κάθε χρόνο έτσι και φέτος γιορτάζεται στις 5 Ιουνίου η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Καθιερώθηκε το 1972 και αποτελεί το κύριο όχημα του ΟΗΕ για την ενημέρωση του παγκόσμιου κοινού για τα περιβαλλοντικά προβλήματα.
Το θέμα του φετινού εορτασμού (2014) είναι “Μικρά Νησιά και Κλιματική Αλλαγή” και το επίσημο μήνυμα “Ύψωσε την φωνή σου και όχι τη στάθμη της θάλασσας”.
Ο ΟΗΕ μας καλεί να στρέψουμε την προσοχή μας στα μικρά νησιωτικά κράτη, τα οποία βρίσκονται διάσπαρτα στους ωκεανούς και κατοικούνται από 63 εκατομμύρια ανθρώπους. Τα νησάκια αυτά είναι αγαπημένοι εξωτιperivallon1κοί τουριστικοί προορισμοί, γνωστοί για τις φυσικές τους ομορφιές, την σφύζουσα και ιδιαίτερη κουλτούρα τους και ιδιαίτερα την μουσική τους.
Πολλά από αυτά τα νησιά έχουν πλούσια χλωρίδα και πανίδα, συχνά μοναδική στον πλανήτη και παίζουν σημαντικό ρόλο στην προστασία των ωκεανών. Το πρόβλημα έγκειται ότι είναι ευάλωτα στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Είναι άλλωστε γνωστό πως πολύ συχνά πλήττονται από έντονα και ακραία καιρικά φαινόμενα και απειλούνται από την άνοδο της στάθμης των θαλασσών.
Η ποικιλομορφία και η υγεία της φύσης απειλείται καθημερινά και δυστυχώς από τους ίδιους τους ανθρώπους. Συχνά ξεχνάει ο άνθρωπος ότι αποτελεί μέρος της φύσης και ως εκ τούτου φέρει μεγάλη ευθύνη στην προστασία της. Ακόμη και μία μικρή προσπάθεια από τον καθένα μας είναι ένα μεγάλο βήμα για την προστασία και της φροντίδα του περιβάλλοντος.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ