Στις Βρυξέλλες αρχίζει η διεθνής διάσκεψη δωρητών για τη Συρία. Μεταξύ άλλων συμμετέχουν και πολυάριθμες ισλαμικές ανθρωπιστικές οργανώσεις που χρηματοδοτούνται εν μέρει από την ΕΕ και πολλές ευρωπαϊκές χώρες.Παραμένουν ακόμη στη σκιά των μεγάλων δωρητών, λίγα γνωρίζουμε για τη δράση τους. Ωστόσο η σημασία και η επιρροή τους αυξάνεται συνεχώς. Ισλαμικές ανθρωπιστικές οργανώσεις όπως η Islamic Relief Worldwide, το Ίδρυμα Αγά Χαν και το Ίδρυμα Ζακάτ συμπεριλαμβάνονται στις περίπου 200 Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που συμμετέχουν στη διάσκεψη δωρητών. "Έχουμε οικοδομήσει πολλά στη Συρία" λέει στην Deutsche Welle ο Νουρί Κεσελί, εκπρόσωπος του γερμανικού παραρτήματος της Islamic Relief.

Από την πλευρά της, η Μαρία Ίμονεν, στέλεχος της Διεθνούς Ένωσης Λουθηρανικών Εκκλησιών, δηλώνει ευχαριστημένη από τη μέχρι στιγμής συνεργασία με τις ισλαμικές ΜΚΟ και επισημαίνει: "Το σημαντικό είναι στα επόμενα πέντε χρόνια να χτίσουμε πάνω στα θεμέλια που έχουμε ήδη δημιουργήσει. Να αποδείξουμε ότι χριστιανοί και μουσουλμάνοι μπορούν να συνεργαστούν και να κάνουν τη διαφορά".

Στήριξη από το Βερολίνο

Το γερμανικό παράρτημα της Islamic Relief ιδρύθηκε το 1996, παρέχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους πληγέντες από τον πόλεμο στη Συρία και χρηματοδοτείται και από τη γερμανική κυβέρνηση. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εξωτερικών στο Βερολίνο στην περίοδο 2013-2017 η Islamic Relief έλαβε περίπου 8,45 εκ. ευρώ για τέσσερις ανθρωπιστικές δράσεις στη Συρία. Επιπλέον 1,4 εκ. ευρώ δόθηκε για ένα πρόγραμμα βοήθειας στην Ιορδανία που συμβάλλει στην αποκατάσταση, με τεχνητά μέλη, τραυμάτων του πολέμου Τα ποσά είναι ασφαλώς ελάχιστα μπροστά στα τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ που επιχειρεί να συγκεντρώσει ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Φίλιπο Γκράντι στη διεθνή διάσκεψη δωρητών των Βρυξελλών.

Ωστόσο, ο ρόλος των ισλαμικών ανθρωπιστικών οργανώσεων συνεχώς αναβαθμίζεται. Από το 2016 το γερμανικό υπουργείο Αναπτυξιακής Βοήθειας έχει ξεκινήσει μία προσπάθεια ενίσχυσης αυτών των ΜΚΟ. Όπως εξηγεί ο Ούλριχ Νίτσκε, στέλεχος του υπουργείου, "υπάρχουν διάφορες κοινότητες αξιών: το Σύνταγμα, ο ουμανισμός, τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά υπάρχει και η θρησκεία. Και όταν λέμε θρησκεία εννοούμε όλες τις θρησκείες και όχι μόνο τη χριστιανική…"

Το "πλεονέκτημα" τω θρησκευτικών κοινοτήτων

Το Ίδρυμα Αγά Χαν θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες ισλαμικές ΜΚΟ και μόλις πρόσφατα ανακοίνωσε ότι θα τετραπλασιάσει την οικονομική βοήθεια για τη Συρία, χορηγώντας συνολικά 200 εκ. δολάρια. Η Islamic Relief έχει ήδη εκταμιεύσει 273 εκ. δολάρια. Μεταξύ άλλων, την οργάνωση στηρίζουν η ΕΕ και τα Ηνωμένα Έθνη, το βρετανικό και το σουηδικό υπουργείο Αναπτυξιακής Βοήθειας, αλλά και διαμφισβητούμενοι χορηγοί, όπως ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC). Το συμπεράσμα από τον Ούλριχ Νίτσκε: "Οι θρησκευτικές κοινότητες έχουν ένα μεγάλο πλεονέκτημα και το λέω με μία δόση αυτοκριτικής, αν θέλετε: είναι εκεί πριν από την κρίση, στη διάρκεια της κρίσης, αλλά και μετά από αυτήν. Είναι μία διάσταση που είχαμε υποτιμήσει μέχρι σήμερα. Εμείς πηγαίνουμε εκεί που εκδηλώνεται η κρίση, προσπαθούμε να βοηθήσουμε στην ανάγκη και μετά φεύγουμε. Αλλά ο ιμάμης δεν μπορεί να φύγει, θα είναι πάντα εκεί…"

Άστριντ Πράνγκε ντε Ολιβέιρα / Γιάννης Παπαδημητρίου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ