Η ιδιαίτερη σχέση της βαυαρού Δημάρχου κ. Κορνέλιας Ίρμερ με την Ορθόδοξη Εκκλησία και τον Ελληνισμό της πόλης Γκέρετσριτ (Geretsried) της Βαυαρίας

Η πόλη Γκέρετσριτ ευρίσκεται στις πρόποδες των βαυαρικών Άλπεων, 43 χιλ. μακριά από το Μόναχο.
Ο Ελληνισμός της πόλης χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης από τη βαυαρική κοινωνία, η δε Δήμαρχος της πόλης κ. Κορνέλια Ίρμερ, δείχνει απεριόριστα την εκτίμηση και αγάπη προς την ελληνορθόδοξη Ενορία του Αγίου Αποστόλου Πέτρου και την Ελληνική Κοινότητα της πόλης. Συμμετέχει ενεργά στις πολυποίκιλες θρησκευτικές και κοινωνικές εκδηλώσεις του ελληνισμού και κάνει το παν για να μπορούν οι Έλληνες να τηρούν και να καλλιεργούν τα ήθη και έθιμά του στον φιλόξενο χώρο που ζούν. Στο θέμα αυτό σημαντικώτατη είναι και η συμβολή του έλληνα δημοτικού συμβούλου της πόλης κ. Ευάγγελου Καρασακαλίδη, που είναι παράλληλα και πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας.
Με πρόσκληση του Αρχιερατικού Επιτρόπου Βαυαρίας της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας, Πρωτοπρεσβυτέρου Αποστόλου Μαλαμούση,  επισκέφθηκε η Δήμαρχο κ. Ίρμερ τον ιερό Ναό των Αγίων Πάντων Μονάχου για να δει από κοντά τη μεγάλη βυζαντινή παράσταση της “Κλήσης του Αποστόλου Πέτρου από τον Χριστό”, που χρηματοδοτήθηκε από τον Δήμο Γκέρετσριτ και άλλους οργανισμούς και συλλόγους της πόλης Γκέρετσριτ. Την συνόδευαν ο σύζυγός της, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Φόλκερ Ρέε με τη σύζυγό του και ο δημοτικός σύμβουλος κ. Καρασακαλίδης με τη σύζυγό του
Ο π. Απόστολος καλοσώρισε με θερμό χαιρετισμό την κ. Δήμαρχο και αφού την ευχαρίστησε για όλα όσα έχει πράξει για τον ελληνισμό της πόλης της, αναφέρθηκε στη μεγάλη συμβολική σημασία της δωρεάς της για την περαιτέρω αγιογράφηση του ναού των Αγίων Πάντων Μονάχου. Χαιρετισμό απηύθυνε και ο κ. Καρασακαλίδης που αναφέρθηκε στο ιστορικό της δωρεάς της αγιογράφησης από τον Δήμο Γκέρετσριτ. Η κ. Δήμαρχος τόνισε στην ομιλία της την επιτυχή ενσωμάτωση και την καθόλα αρμονική συμβίωση Ελλήνων και Βαυαρών και ευχαρίστησε τον π. Απόστολο για την άριστη παρουσία της Ορθοδόξου Εκκλησίας στη πόλη της, καθώς επίσης και τον πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας για το έργο που επιτελεί αυτός προσωπικά και η Ελληνική Κοινότητα.
Ακολούθησε συνάντησή της με του ενορίτες στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου, όπου η κ. Δήμαρχος και η συνοδεία της απήλαυσαν την ελληνική φιλοξενία, με ελληνικά εδέσματα και γλυκά.
Χαιρετισμός

Συνημμένα ο χαιρετισμός του Πρωτοπρεσβυτέρου Αποστόλου Μαλαμούση και δύο φωτογραφίες του κ. Ch.Lehrer.

Στη πρώτη φωτογραφία από αριστερά: Μπροστά από την μεγάλη παράσταση της Κλήσης του Αποστόλου Πέτρου άνω αριστερά: Ο δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Γκέρετσριτ κ. Ευάγγελος Καρασακαλίδης και η σύζυγός του, η κ. Ρέε και ο σύζυγός της ο δημοτικός σύμβουλος κ. Φόλκερ Ρέε, ο σύζυγος της δημάρχου και η Δήμαρχος κ. Κορνέλια Ίρμερ και ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης.

Allerheilihenkirche-1Ο Πρεσβύτερος- Οικονόμος π. Πλούταρχος Κωσταντινίδης, η Δήμαρχος κ. Κορνέλια Ίρμερ και ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης

Bürgermeisterin Cornelia Irmer
Besuch in der griechisch-orthodoxen Allerheiligenkirche in München
am 16. 2. 2014

Begrüßung durch Erzpriester Apostolos Malamoussis
Sehr geehrte Frau Bürgermeisterin,

es ist für uns eine große Ehre und Freude, Sie und Ihren Mann zusammen mit dem Stadtrat Herrn Volker Reeh und dem Stadtrat und Vorsitzender der Griechischen Gemeinde Geretsried, Herrn Karassakalidis heute in unserer griechisch-orthodoxen Allerheiligenkirche  zu empfangen.

Sie sind als Bürgermeisterin der Stadt Geretsried nicht nur den Griechen Geretsrieds sehr verbunden sondern ab heute auch unserer Gemeinde hier in München.

In Geretsried haben Sie stets mit großem Interesse und Engagement die Anliegen der Griechen wohlwollend unterstützt. Seit Jahren besuchen Sie das Patronatsfest, das von der griechisch-orthodoxen Gemeinde „Hl. Petros“ in Geretsried zusammen mit der Griechischen Gemeinde e.V. Geretsried organisiert wird.

Sie haben meinen Amtsantritt als Pfarrer in Geretsried im Jahr 2009 sehr herzlich aufgenommen. Durch Ihren Einsatz und Ihre tatkräftige Unterstützung konnten wir zwei orthodoxe Feste in der Öffentlichkeit einführen, nämlich die orthodoxe Karfreitagsprozession von der Petruskirche zum Rathaus und die Gewässerweihe im Januar im Geretsrieder Hallenbad. Sie haben persönlich den zuständigen Behörden und Dienststellen zur Planung und Durchführung dieser Feste die entsprechenden Empfehlungen gegeben. Auch haben Sie persönlich diesen Festen beigewohnt und Grußworte gesprochen. Ebenso Ihre Teilnahme am Neujahrsempfang und das Anschneiden der Vasilopita waren weitere Zeichen Ihrer Verbundenheit. Ich bedauere sehr, dass Sie die Goldmünze in der Vasilopita bis jetzt nicht gefunden haben, aber dafür haben wir das große Glück, Sie all diese Jahre als Bürgermeisterin an unserer Seite haben zu dürfen.

Die Idee, ein großes Bild für die weitere Ausmalung unserer Kirche in München als Zeichen unserer Verbundenheit mit zu finanzieren, haben Sie spontan aufgenommen. Dafür danken wir Ihnen und der Stadt Geretsried sehr. Das war der ausschlaggebende Impuls für weitere Spenden, so dass wir dieses Bild heute in voller Pracht an einem ganz besonderen Platz auf unserer Kirchennordwand bewundern können. Es ist ein Platz, an dem ökumenische Verbundenheit sichtbar wird.
So befindet sich rechts neben Ihrem Bild das Bild unserer evangelischen Nikodemus-Nachbargemeinde und darunter werden bald zwei Bilder angebracht werden, die von Seiner  Eminenz Kardinal Marx und seiner Eminenz Kardinal Wetter gespendet wurden. Die Medaillons ganz unten werden von einer weiteren bayerischen Gemeinde übernommen, mit deren Bürgermeister wir noch im Gespräch sind.

Das von Ihnen gespendete Bild „Die Berufung des Apostel Petrus durch Jesus“ dokumentiert sichtbar für uns alle und für nächste Generationen die enge Verbundenheit zwischen Griechen und Bayern auch außerhalb Geretsrieds.

Ab dem 16. März 2014 sind wir Geretsrieder Griechen ärmer, weil Sie nicht mehr für das Amt der Bürgermeisterin kandidieren werden. Wir hoffen aber, dass wir Sie trotzdem auch bei zukünftigen Feierlichkeiten als unsere Freundin begrüßen dürfen.

Auch unser Stadtrat Evangelos Karassakalidis wird leider für die nächste Amtszeit nicht mehr zur Verfügung stehen. Wir möchten Ihnen, lieber Herr Karassakalidis an dieser Stelle für Ihre langjährige, fruchtbare Brückenfunktion im Stadtrat danken.

Sehr geehrte Frau Bürgermeisterin, Ihnen gebührt nochmals unser innigster Dank für Ihre langjährige Unterstützung.

Ihnen, Ihrem Mann und Ihrer Familie wünschen wir Gottes reichen Segen auch für Ihre zukünftige Lebensplanung.

Ich bitte Sie, Frau Bürgermeisterin nun um Ihr Grußwort.

Επίσκεψη της Δημάρχου κ.Κορνέλια Ίρμερ (Cornelia Irmer)
στον ιερό Ναό των Αγίων Πάντων Μονάχου στις 16.2.14

Χαιρετισμός Πρωτοπρεσβύτερο Απόστολο Μαλαμούση
Αξιότιμη κυρία Δήμαρχε,

με μεγάλη χαρά σας υποδεχόμαστε σήμερα στον ιερό ναό των Αγίων Πάντων,μαζί με το σύζυγό σας, τον δημοτικό Σύμβουλο κ. Volker Reeh και τον δημοτικό σύμβουλο και πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Geretsried, κ. Ευάγγελο Καρασακαλίδη. Η επίσκεψή σας είναι για μας μεγάλη τιμή.

Ως δήμαρχος είστε φιλικά συνεδεμένη όχι μόνο με τους έλληνες της πόλης Geretsried, αλλά από σήμερα και με τους έλληνες του Μονάχου.

Στη πόλη Geretsried στηρίξατε τα θέματα των ελλήνων με μεγάλο ενδιαφέρον και συμπάθεια. Επισκέπτεσθε πάντα τη μεγάλη καλοκαιρική εορτή που διοργανώνουν από κοινού η ελληνορθόδοξη Ενορία του Αγίου Πέτρου και η Ελληνική Κοινότητα Geretsried.

Με υποδεχθήκατε στο Δημαρχείο εγκάρδια ως ιερέα της Ενορίας Geretsried το 2009. Με τη δική σας δυναμική στήριξη μπορέσαμε να εισαγάγουμε στη δημόσια ζωή της πόλης  Geretsried δύο ορθόδοξες ακολουθίες, την περιφορά της Μεγάλης Παρασκευής από το ναό του Αγίου Πέτρου μέχρι το Δημαρχείο και την τελετή του αγιασμού των υδάτων. Δώσατε προσωπικά τις απαραίτητες οδηγίες στις αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες της πόλης για τον υπηρεσιακό τεχνικό σχεδιασμό και την διευκόλυνση της τέλεσης των δύο αυτών ιερών ακολουθιών. Λάβατε επίσης μέρος και εκφωνήσατε τους σχετικούς χαιρετισμούς. Επίσης η συμμετοχή σας στις πρωτοχρονιάτικες εκδηλώσεις μας και στη κοπή της βασιλόπιτας είναι περαιτέρω δείγματα της αγάπης σας απέναντί μας. Λυπούμαι για το γεγονός ότι μέχρι τώρα δεν είσασταν τυχερή να βρείτε τη λίρα στη βασιλόπιτα, είμαστε όμως εμείς οι έλληνες πολύ τυχεροί που σας έχουμε δήμαρχο.

Δεχθήκατε αυθόρμητα την ιδέα και την πρόταση να συγχρηματοδοτήσετε μια μεγάλη βυζαντινή παράσταση στο ναό μας, ως δείγμα της αγαπητικής μας σχέσης. Για το λόγο αυτό ευχαριστούμε ιδιαίτερα και σας και τον Δήμο Geretsried. Η συμμετοχή σας έδωσε το έναυσμα και άλλοι οργανισμοί και σύλλογοι να μετάσχουν οικονομικά στη δαπάνη αυτή. Μπορούμε σήμερα να θαυμάσουμε αυτό το έργο, που είναι σε χώρο που δείχνει την αρμονική διεκκλησιαστική διάσταση.
Δεξιά από το δικό σας έργο είναι η εικόνα του Χριστού και του Αγίου Νικοδήμου, που είναι δωρεά της γειτονικής ευαγγελικής ενορίας. Στο κάτω διάζωμα θα τοποθετηθούν σύντομα δύο μεγάλες παραστάσεις που είναι δωρεές των δύο καρδιναλίων Μονάχου, του Σεβ.Καρδιναλίου Μαρξ και του Σεβ. Καρδιναλίου Βέττερ. Η αγιογράφηση στο κάτω διάζωμα θα είναι δωρεά μιας βαυαρικής πόλης. Βρισκόμαστε ήδη σε συνενόηση με τον Δήμαρχό της.

Η παράσταση της κλήσης του Αποστόλου Πέτρου από τον Χριστό που χαρίσατε στο ναό μας θα δείχνει και στις μελλοντικές γενιές την αρμονική συμβίωση ελλήνων και βαυαρών και εκτός της πόλης Geretsried.

Μετά τις 16 Μαρτίου θα είναι οι έλληνες του Geretsried φτωχότεροι, για το λόγο ότι δεν θα βάλετε εκ νέου υποψηφιότητα για τη θέση του Δημάρχου. Ελπίζουμε όμως ότι και μελλοντικά θα σας έχουμε κοντά μας στις εκδηλώσεις μας.

Επίσης ο δημοτικός σύμβουλος κ. Ευάγγελος Καρασακαλίδης δεν θα υποβάλλει νέα υποψηφιότητα.  Θέλω κ. Καρασακαλίδη και από της θέσεως αυτής να σ’ ευχαριστήσω θερμότατα γαι τη μακρόχρονη δημιουργική σου παρουσία στο Δήμο Geretsried για το καλό του ελληνισμού και της βαυαρικής κοινωνίας. Είμαστε όμως τυχεροί που θα συνεχίσετε να είστε και για τα επόμενα χρόνια πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Geretsried.

Κυρία Δήμαρχε, σας ευχαριστούμε και πάλι εγκάρδια για την μακρόχρονη ευεργετική σας στήριξη.

Ευχόμαστε σε σας, στο σύζυγό σας και στην οικογένειά σας πλούσια την ευλογία του Θεού στα μελλοντικά σας επαγγελματικά και οικογενειακά σχέδια.

Σας παρακαλώ για τη προσφώνησή σας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ