Πολλά γερμανικά ΜΜΕ αναφέρονται στον θάνατο του Έλληνα συνθέτη Βαγγέλη Παπαθανασίου. Η παρουσία του ήταν ωστόσο πολύ πιο έντονη στην πολιτιστική ζωή της Γαλλίας.Με έκτακτη παρέμβαση στο ραδιοφωνικό πρόγραμμα το France –Info ανήγγειλε πρώτο χθες τον θάνατο του διάσημου Έλληνα συνθέτη Βαγγέλη Παπαθανασίου. Έσβησε σε ηλικία 79 ετών σε παρισινό νοσοκομείο, λόγω επιπλοκών από κορωνοϊό.

Η είδηση κατέκλυσε άμεσα όλα τα μέσα ενημέρωσης. «Πέθανε ο μάγος της ηλεκτρονικής μουσικής», «τεράστια απώλεια για τον μουσικό κόσμο», «ένα μνημείο έσβησε», «η μουσική του ήταν θεϊκή και αυτός Έλληνας θεός», γράφουν στους τίτλους.

Παράλληλα, ειδικό αφιέρωμα πρόκειται να προβληθεί στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου στις Κάννες για τον συνθέτη που, όπως γράφει η Μοντ, θεωρείται «η σημαντικότερη προσωπικότητα των τελευταίων 50 χρόνων» στην κινηματογραφική μουσική.

Στο Παρίσι τον Μάιο του 68

Οι Γάλλοι όμως θέλουν να τον νιώθουν και λίγο δικό τους τον Βαγγέλη- Οδυσσέα, B.Ο., όπως αρέσει να μιλούν συνθετικά γι’ αυτόν, ορισμένοι «fan». Θυμίζουν ότι το πεπρωμένο των «παιδιών της Αφροδίτης» παίχθηκε στο Παρίσι τον Μάιο του 68.

Είχαν ξεκινήσει από την Αθήνα και στόχευαν να φθάσουν στο Λονδίνο. Κατά λάθος όμως ή λόγω των φοιτητικών ταραχών της εποχής και των απεργιών εγκλωβίσθηκαν στο Παρίσι.

Κατάφεραν να αποκτήσουν το πρώτο συμβόλαιο με τη δισκογραφική εταιρεία Mercury, από το στούντιο της οποίας βγήκε το «Rain and tears » (Βροχή και δάκρυα) με την «αγγελική φωνή», όπως λέγουν οι σχολιαστές, του Ντέμη Ρούσου, που επίσης λάτρεψαν οι Γάλλοι και συνεχίζουν να θυμούνται.

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ