Ολοένα και εντονότερα διεξάγεται στη Γερμανία μια δημόσια συζήτηση για την κρεοφαγία. Η συζήτηση ξεκινά από τις συνθήκες διαβίωσης των ζώων στις κτηνοτροφικές μονάδες και καταλήγει στην υπερβολική κατανάλωση κρέατος.Ολοένα και εντονότερα διεξάγεται στη Γερμανία η δημόσια συζήτηση για την κρεοφαγία: ξεκινά από τις συνθήκες διαβίωσης των ζώων στις κτηνοτροφικές μονάδες και καταλήγει στην υπερβολική κατανάλωση κρέατος. Ακτιβιστές της οργάνωσης Animal Rights Watch (ARIWA) πραγματοποιούν σήμερα διαδήλωση στο κέντρο της Στουτγάρδης με έτοιμα το κλείσιμο όλων των σφαγείων στη Γερμανία. Αφορμή η πρόσφατη δημοσιοποίηση ενός ακόμα βίντεο που δείχνει τις άθλιες και βασανιστικές συνθήκες σφαγιασμού μοσχαριών σε σφαγείο έξω στο Βερολίνο.

«Παλαιότερα πιστεύαμε ότι το κρέας είναι υγιεινό, πως τα ζώα δεν καταλαβαίνουν και δεν αισθάνονται», λέει ο Άχιμ Σταμπέργκερ από την γερμανική οργάνωση για τα δικαιώματα των ζώων ARIWA: «Στο μεταξύ όμως γνωρίζουμε πολύ περισσότερα. Ξέρουμε πλέον ότι τίποτα δεν δικαιολογεί την τωρινή μας στάση απέναντι στα ζώα και την κτηνοτροφία. Ούτε επιστημονικά, ούτε ηθικά. Κατά συνέπεια ο στόχος μας δεν μπορεί να είναι άλλος από την ανατροπή του όλου συστήματος βάσει του οποίου λειτουργία σήμερα η κτηνοτροφία».

Ο αριθμός των Γερμανών που απορρίπτουν την κρεοφαγία και στρέφονται στην χορτοφαγία βρίσκεται σε ανοδική τροχιά και υπολογίζεται σήμερα σε περίπου 1 εκατομμύριο. Ενδεικτικό ότι ο τζίρος με χορτοφαγικά και vegan προϊόντα έχει διπλασιαστεί τα τελευταία τρία χρόνια στη Γερμανία.

Θέλουν ποιότητα, αλλά αγοράζουν το φθηνότερο

Παρά τις εξελίξεις αυτές όμως οι Γερμανοί εξακολουθούν να καταναλώνουν κατά μέσο όρο περίπου 60 κιλά κρέατος το χρόνο. Η Γερμανία βρίσκεται σταθερά στις κορυφαίες θέσεις κρεοφαγίας στον κόσμο. Προφανώς και γι αυτό το λόγο οι γερμανοί κτηνοτρόφοι δεν δείχνουν να ανησυχούν. Η Χάικε Χάρστικ, επικεφαλής του Συνδέσμου της Γερμανικής Βιομηχανίας Κρέατος τονίζει: «Μόνο η κατανάλωση χοιρινού υποχωρεί λίγο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο πληθυσμός στρέφεται στην χορτοφαγία. Σε καμία περίπτωση. Κανείς δεν αναμένει με τέτοια εξέλιξη».

Στις δημοσκοπήσεις η πλειοψηφία των Γερμανών ζητά καλύτερες συνθήκες διαβίωσης των ζώων, αποτελεσματικότερη προστασία του και περισσότερους ελέγχους. Οι περισσότεροι δηλώνουν ότι θα πλήρωναν περισσότερα για καλύτερη ποιότητα. Πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου Οσναμπρίκ και του καθηγητή μάρκετινγκ αγροτικών προϊόντων Ούλριχ Έννεκινγκ δείχνει ωστόσο ότι μια καταναλωτική συμπεριφορά που δεν συνάδει με τα αιτήματα: το 75% των πελατών αγοράζεί τα φθηνότερα κρέατα στα σουπερμάρκετ και θεωρεί ότι δηλώνουν ότι βιολογικά κρέατα με πιστοποίηση για τις συνθήκες διαβίωσης είναι υπερβολικά ακριβά.

Πέτερ Χίλερ

Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ