Συνέντευξη  του Χρήστου Δημόπουλου στον Ελπιδοφόρο Ιντζέμπελη.  Ο Χρήστος Δημόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα, όταν ήταν ακόμα μια όμορφη πόλη. Παρακολούθησε μαθήματα αρχιτεκτονικής και γραφικών τεχνών στην Αγγλία και έχει πάρει Δίπλωμα Δραματικής Σχολής. Εργάστηκε ως μεταφραστής, γραφίστας, κειμενογράφος, συντάκτης, σεναριογράφος, εκφωνητής και τηλεπαρουσιαστής. Για πολλά χρόνια υπήρξε διευθυντής επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων σε μεγάλη εταιρεία παροχής υπηρεσιών και διευθύνων σύμβουλος διαφημιστικής εταιρείας. Από το 1986 ως το 1989 και από το 2001 ως σήμερα επιμελείται και παρουσιάζει την εκπομπή “Ουράνιο Τόξο”, που τιμήθηκε δυο φορές (2005 και 2008) με το Βραβείο Καλύτερης Ελληνικής Παιδικής Εκπομπής.  DHMOPOULOS_CHRISTOSΟ Χρήστος Δημόπουλος είναι ένα από τα πρόσωπα που σας γνωρίζουμε μέσα από τις συνεντεύξεις που σας παρουσιάζουμε στην «Ελληνική Γνώμη». Η ιδιαιτερότητά του είναι όμως μία. Είναι από τα πιο γνωστά και αγαπητά πρόσωπα στης ελληνικής τηλεόρασης. Ακόμη η όλη προσωπικότητα και η παρουσίαση της εκπομπής του «Ουράνιο Τόξο», δείχνουν ένα άνθρωπο ζεστό και βαθιά ανθρώπινο.

 

Σας γνωρίζουμε από την εκπομπή «Ουράνιο Τόξο». Πώς ξεκίνησε η όλη ιδέα του στησίματος της εκπομπής;

Το Ουράνιο Τόξο είναι μια από τις μακροβιότερες εκπομπές της δημόσιας τηλεόρασης. Ξεκίνησε το 1986. Αλλά, σταμάτησε τρία χρόνια αργότερα, το 1990, όταν παραιτήθηκα από την ΕΡΤ. Επανήλθα το 2001 και από τότε συνεχίζω… Η αρχική δομή της εκπομπής ήταν διαφορετική. Λειτουργούσε ώς «ομπρέλα» που κάτω της «έπαιζε» όλο το παιδικό πρόγραμμα της ΕΡΤ.

Από το 2002, όμως, η εκπομπή έγινε αυτόνομη και το στήσιμό της ήταν δική μου ιδέα. Μια ιδέα, όμως, που προέκυψε κυρίως από αυτό που μου ζητούσαν τα παιδιά μέσα από τα γράμματα που μου έστελναν. Και κάθε χρόνο η εκπομπή άλλαζε και λίγο, εμπλουτιζόταν με νέα στοιχεία, νέους χαρακτήρες, νέα πρόσωπα.

Δεκαπέντε χρόνια προβολής, πάνω από 1.800 εκπομπές, δύο βραβεία… Δεν μπορώ να φανταστώ τι περισσότερο θα μπορούσα να ελπίζω!

 

– Πού οφείλεται η μεγάλη αγάπη των παιδιών για την εκπομπή;

Πιστεύω πως τα παιδιά αγάπησαν και αγαπούν την εκπομπή γιατί καταλαβαίνουν πως είναι φτιαγμένη με αγάπη. Δεν προσποιείται, δεν προσπαθεί να εντυπωσιάσει. Είναι τόσο απλή και συνάμα τόσο τίμια. Κι αυτό το εκτιμούν τα παιδιά. Που πρέπει να πούμε ότι είναι πολύ αυστηροί κριτές. Βλέπετε, τα παιδιά σήμερα έχουν άλλους ρυθμούς. Έχουν υπερβολικό φόρτο στο σχολείο, πολλές εξωσχολικές δραστηριότητες και, στον ελεύθερό τους χρόνο, κάθονται συνήθως μπροστά από μια οθόνη. Της τηλεόρασης, του υπολογιστή, της κονσόλας ή του κινητού τους… Και, όπως είναι φυσικό, βομβαρδίζονται από πληροφορίες, εντυπωσιακές εικόνες, καταιγιστική δράση και, πολλές φορές από βία. Το Ουράνιο Τόξο βάζει ένα φρένο σε όλα αυτά. Επαναφέρει, αν θέλετε, τα παιδιά σε μια πιο ήρεμη κατάσταση, που όλοι μας την έχουμε ανάγκη. Μα πάνω απ’ όλα, μιλάει στα παιδιά με ειλικρίνια, με τιμιότητα. Τους φέρεται ισότιμα και, μαζί τους, κάνει ένα μικρό διάλειμμα και επιστρέφει στα ουσιαστικά: κατασκευές με χαρτί, κόλλα και ψαλίδι, ήρεμη κουβεντούλα για καθημερινά πράγματα, βιβλία για διάβασμα, παραμύθια… Αυτή είναι η «αντιτηλεοπτική» συνταγή της εκπομπής.

 

Γιατί δεν κάνετε και εξωτερικά γυρίσματα ;

Το τι περιέχει η εκπομπή, το καθορίζουν λίγο-πολύ τα ίδια τα παιδιά. Μην ξεχνάτε ότι κάθε χρόνο παίρνω χιλιάδες γράμματα και εκατοντάδες e-mail. Μέσα από αυτά, τα παιδιά μου ζητούν κατασκευές, παραμύθια, να διαβάζω τα γράμματά τους, να καλώ παιδιά στο στούντιο, να τους παρουσιάζω βιβλία… Αυτό κάνω. Αφουγκράζομαι τις ανησυχίες τους και προσπαθώ να ικανοποιώ τις …τηλεοπτικές τους απαιτήσεις. Πολλά παιδιά μου ζητούν να επισκεφθούμε με την εκπομπή την πόλη τους. Να πάμε στη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, το Ηράκλειο, την Άρτα… Κι εγώ, βέβαια, κάθε χρόνο έχω και άλλα σχέδια, άλλα όνειρα, και ζητώ από την ΕΡΤ όλο και κάτι παραπάνω για να τα υλοποιήσω, αλλά, δυστυχώς, δεν βρίσκω ανταπόκριση. Ξέρετε, η τηλεόραση δεν είναι φτηνή δουλειά. Κι εμείς, στο Ουράνιο Τόξο, κάνουμε μια εκπομπή που στοιχίζει ελάχιστα. Δεν τολμώ να πω πόσα, γιατί θα γελάσετε!

 

Ποια ήταν η αφορμή για να εκδοθεί το βιβλίο  «Κατασκευές από το ουράνιο τόξο»,

εκδόσεις Ψυχογιός;

Η ιδέα για το βιβλίο ξεκίνησε από την εκπομπή. Πολλά παιδιά μου έγραφαν στα γράμματά τους ότι ήθελαν περισσότερες κατασκευές. Είδα τη δίψα τους και σκέφτηκα ότι, μετά από τόσα χρόνια, δεν θα ήταν άσχημο να συγκεντρώσω σ’ ένα βιβλίο τις πιο αγαπημένες μου κατασκευές. Έκανα ο ίδιος την εικονογράφηση και με πολύ απλά σκίτσα και κατανοητές οδηγίες καθοδηγώ τα παιδιά να φτιάξουν κάρτες, κάστρα, ελικόπτερα, σαΐτες, μπλοκάκια κι ένα σωρό άλλα πράγματα…

 

Το βιβλίο σας περιέχει σαράντα κατασκευές. Πού απευθύνεται;

Το βιβλίο απευθύνεται κυρίως σε παιδιά του δημοτικού, χωρίς αυτό να αποκλείει παιδιά προσχολικής ηλικίας, ούτε όμως και δασκάλες, νηπιαγωγούς ή γονείς. Είναι ένα βιβλίο που θα γινει αφορμή να κάτσουν μαζί το παιδί και η μητέρα, ο μεγάλος αδελφός, η θεία, ή η δασκάλα για να φτιάξουν μια κατασκευή. Να νιώσουν όλοι τη χαρά της δημιουργίας και να περάσουν την ώρα τους πιο αποδοτικά, απ’ ό,τι αν κάθονταν βουβοί μπροστά στην τηλεόραση!

 

– Θυμάμαι ως μαθητής το ψαλίδι, χαρτί, κόλα. Μπορούμε τόσο απλά να κάνουμε κατασκευές;

Πιο απλά απ’ όσο φαντάζεστε! Δεν χρειαζόμαστε καν ψαλίδι ή κόλλα. Ακόμα και ένα απλό χαρτί φωτοτυπικού, μπορούμε να το μετατρέψουμε σε ένα έξυπνο μπλοκάκι, σε ένα βατραχάκι που πηδάει, σε ένα πανεύκολο πρακτικό κουτί, σ’ ένα ελικόπτερο, για να αναφέρω μερικές μόνο κατασκευές… Όλες, ανεξαιρέτως οι κατασκευές που περιέχει το βιβλίο είναι κατασκευές που έκανα στην εκπομπή και άρεσαν στα παιδιά. Τώρα, χωρίς την πίεση του τηλεοπτικού χρόνου, έχουν τις οδηγίες και τα επεξηγηματικά σκίτσα για να τις φτιάξουν τέλεια!

 

– Τι αντιπροσωπεύουν οι κατασκευές για τους μικρούς μαθητές;

Κατά τη γνώμη μου, είναι απαραίτητες για να καλλιεργήσουν τα παιδιά τις δεξιότητές τους, είναι μια αφορμή για να έρθουν πιο κοντά με την οικογένεια, να αισθανθούν τη χαρά της δημιουργίας, να αποκτήσουν και να εξασκήσουν την αίσθηση του χώρου, να μάθουν ν’ αντιμετωπίζουν δυσκολίες… Οι κατασκευές προσφέρουν πολλά περισσότερα απ’ ό,τι νομίζετε.

 

Τα παιδιά σας προσέχουν και πολλές φορές μιμούνται την συμπεριφορά σας. Ποια μηνύματα προσπαθείτε να περάσετε και ποιοι είναι οι στόχοι σας κάθε φορά που κάνετε την εκπομπή;

Προς Θεού, δεν είναι στόχος μου να αποτελέσω κάποιο πρότυπο! Είμαι αυτός που είμαι. Τίποτα το σπουδαίο, απλώς ένας άνθρωπος που αγαπάει τα παιδιά, τους το δείχνει με τον τρόπο και τη συμπεριφορά του. Έχω, προφανώς κάποιες αξίες και είμαι ευτυχής αν μέσα από την εκπομπή κατάφερα να στρέψω μερικές δεκάδες παιδιά στο διάβασμα, μακριά από την τηλεόραση. Αυτό μου αρκεί.

 

 

Πώς θα αντιμετωπίζατε μία πρόσκληση για να παρουσιάσετε το βιβλίο και να σας γνωρίσουν τα παιδιά και οι ενήλικες;

Παρουσιάζω το βιβλίο μου σε όλη την Ελλάδα! Δε μένει παρά να βρούμε μια ημερομηνία, κι έφτασα, με μεγάλη μου χαρά!

 

Τι θα απευθύνατε στους αναγνώστες της εφημερίδας που θα διαβάσουν την συνέντευξή σας;

Θα ’θελα απλώς να πω, σε όσους είναι γονείς, πως είναι πολύ σημαντικό να αφιερώνουν χρόνο στα παιδιά τους. Όσο περισσότερο χρόνο μπορούν. Το τελευταίο μου βιβλίο αποτελεί μια αφορμή, μια δικαιολογία για να καθίσουν μαζί γονείς και παιδιά και να φτιάξουν κατασκευές. Αλλά ακόμη κι αν επιλέξουν να δουν τηλεόραση, τουλάχιστον ας το κάνουν μαζί, πιασμένοι χέρι-χέρι…

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ