Αποσοβήθηκε κατ’ αρχήν η ένταση μεταξύ της Τουρκίας και των δέκα χωρών που μέσω των πρεσβειών τους είχαν τοποθετηθεί για την υπόθεση του φυλακισμένου Οσμάν Καβάλα.Ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωνε αρχικά ότι ζητούσε να κηρυχθούν ανεπιθύμητοι και να απελαθούν και οι 10 πρέσβεις, μεταξύ αυτών και των Ηνωμένων Πολιτειών, της Γαλλίας, της Γερμανίας και του Καναδά. Το Υπουργείο Εξωτερικών όμως γνώριζε καλά ότι τα πράγματα δεν θα ήταν και τόσο απλά. Η κατάσταση στις σχέσεις Τουρκίας Ισραήλ μετά την απέλαση του Πρέσβη του Ισραήλ το 2014 δεν έχει ακόμη αποκατασταθεί με ό, τι αυτό συνεπάγεται για την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας και όχι μόνο.

Η λύση δόθηκε με ένα μήνυμα που ανήρτησε στο τουίτερ η αμερικανική Πρεσβεία στην Άγκυρα. Επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά κατά κάποιον τρόπο τις φήμες ότι η ανάρτηση για τον Οσμάν Καβάλα είχε γίνει με προτροπή των Ηνωμένων Πολιτειών. Η νέα αυτή ανάρτηση επισημαίνει ότι, κατόπιν ερωτήσεων που έγιναν για την επίμαχη ανάρτηση της 18ης Οκτωβρίου, τηρείται η συμμόρφωση με το άρθρο 41. του Συμφώνου της Βιέννης για τις διπλωματικές σχέσεις, βάσει του οποίου οι ξένες αντιπροσωπείες δεν εμπλέκονται στις εσωτερικές υποθέσεις της φιλοξενούσας χώρας. Συνεργάτες του Ταγίπ Ερντογάν έσπευσαν άμεσα να δηλώσουν την ικανοποίηση της Προεδρίας γι’ αυτή την ανάρτηση που ακολούθησαν και οι υπόλοιπες 9 πρεσβείες.

Και τί θα γίνει με την τουρκική οικονομία;

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας μετά το Υπουργικό Συμβούλιο, αφού χαρακτήρισε και πάλι ασέβεια και παρέμβαση στο έργο της ανεξάρτητης τουρκικής δικαιοσύνης το αρχικό μήνυμα των 10 πρεσβειών, τόνισε πως με το σημερινό νέο μήνυμα έκαναν πίσω και πως από εδώ και πέρα θα είναι προσεκτικοί. Έτσι φαίνεται πως βρέθηκε ο τρόπος να αποφευχθεί η μετωπική σύγκρουση που θα οδηγούσε την Τουρκία σε βαθιά απομόνωση από τη Δύση με ό, τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό σε κάθε τομέα και όχι μόνο στην οικονομία. Ενδεικτική είναι η σημερινή πορεία της τουρκικής λίρας που μέχρι την ανάρτηση της Αμερικανικής Πρεσβείας υποχωρούσε περίπου 1,5% έναντι του ευρώ και αμέσως μετά επανήλθε στα χθεσινά επίπεδα. Χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει πως μόλις αποσοβήθηκε μια διπλωματική κρίση λύθηκαν ως δια μαγείας τα προβλήματα της τουρκικής οικονομίας.

Παρόμοια κρίση με τις Ηνωμένες Πολιτείες είχε περάσει η Άγκυρα με αφορμή τον αμερικανό υπήκοο, πατέρα Μπρόνσον, που αργότερα αποφυλακίστηκε. Το θέμα τώρα είναι αν και πως θα αποκατασταθούν οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας, καθώς βρίσκονται στο ναδίρ των τελευταίων δεκαετιών, ενώ διαρκώς προστίθενται νέες εστίες τριβής. Χωρίς μάλιστα να είναι ακόμη ξεκάθαρο αν τελικά θα πραγματοποιηθεί σύντομα η πολυπόθητη συνάντηση του Ερντογάν με τον Μπάιντεν.

Ανδρέας Ρομπόπουλος, Κωνσταντινούπολη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ