Ο Τζουζεπε Κόντε είναι ο πολιτικός που εμπιστεύονται περισσότερο οι Ιταλοί με ποσοστό εμπιστοσύνης ύψους 43%. Παρά την σύνθεση της νέας κυβέρνησης το 58% θα προτιμούσε να είχαν προκηρυχθεί πρόωρες εκλογές.Σε γκάλοπ που παρουσίασε η τηλεόραση της Rai συγκεντρώνει ποσοστό εμπιστοσύνης ύψους 43%. Ακολουθεί ο Ματτέο Σαλβίνι με 41%. Ο Λουίτζι Ντι Μάιο, επικεφαλής των Πέντε Αστέρων, βρίσκεται στο 27% ενώ ο γραμματέας της κεντροαριστεράς, Νικόλα Τζινγκαρέττι, δεν ξεπερνά το 24%. Παρά την σύνθεση της νέας κυβέρνησης συνεργασίας του Δημοκρατικού Κόμματος με τα Πέντε Αστέρια, το 58% των ερωτηθέντων θεωρεί πάντως ότι θα ήταν καλύτερο να είχαν προκηρυχθεί πρόωρες εκλογές.

Οι δυο νέοι εταίροι βέβαια συνεχίζουν την συνεργασία τους. Σήμερα πρέπει να διοριστούν οι υφυπουργοί της κυβέρνησης, η επιλογή των οποίων δημιούργησε αρκετά προβλήματα. Παράλληλα, η κεντροαριστερά πρότεινε στους πεντάστερους να συνεργαστούν στο εξής και στις τοπικές εκλογές, αλλά προς το παρόν δεν υπήρχε θετική απάντηση.

Στο μεταξύ ο νέος ιταλός υπουργός οικονομικών Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι, δήλωσε σήμερα ότι η «χώρα του θα είναι και πάλι πρωταγωνίστρια στην Ευρώπη» και πως «ετοιμάζει την δική της προσέγγιση για το πώς να αλλάξει και να βελτιωθεί η Ευρώπη, ώστε να αντιμετωπίσει με τον πιο κατάλληλο τρόπο τις νέες προκλήσεις». Οι συγκρούσεις ανάμεσα σε Ρώμη και Βρυξέλλες δηλαδή ανήκουν στο παρελθόν.

Σε ότι αφορά τέλος την πρόθεση ψήφου, κεντροαριστερά και πεντάστεροι συγκεντρώνουν συνολικά το 43%. Η Λέγκα και τα ακροδεξιά Αδέλφια της Ιταλίας μαζί βρίσκονται στο 41%, ενώ η Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι δεν ξεπερνά το 7,8%. Ο Ματτεο Σαλβίνι προσπαθεί συνεχώς να αποδυναμώσει τον Καβαλιέρε και να πετύχει μία «μεταγραφή» πολλών στελεχών της Φόρτσα Ιτάλια.

Όσο για το μέλλον της κυβέρνησης Κόντε, είναι σαφές ότι πολλά θα κριθούν από το αν θα υπάρξει πραγματική οικονομική ανάπτυξη και από το κατά πόσον θα μπορέσει να μειώσει το αιώνιο χάσμα ανάμεσα στην οικονομική ευρωστία του ιταλικού Βορρά και τα τεράστια ποσοστά ανεργίας των περιφερειών του Νότου.

Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ