Χωρίς τη συμμετοχή της Αριστεράς δεν πρόκειται να συσταθεί κυβέρνηση στο κρατίδιο της Θουριγγίας. Ενδείξεις για αλλαγή πλεύσης στους Χριστιανοδημοκράτες στο θέμα συνεργασιών. Επιπτώσεις στους Σοσιαλδημοκράτες.Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις τα αποτελέσματα των εκλογών στη Θουριγγία θα οδηγήσουν σε πολιτικές ανακατατάξεις στη Γερμανία. Για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας τα κεντροδεξιά και κεντροαριστερά κόμματα Χριστιανοδημοκράτες, Φιλελεύθεροι, Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι δεν συγκεντρώνουν σε εκλογές τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών για να σχηματίσουν από κοινού κυβέρνηση σε επίπεδο κρατιδίου. Επίσης για πρώτη φορά σε επίπεδο κρατιδίου, το κόμμα «Η Αριστερά» αναδεικνύεται πρώτο κόμμα. Και από το γεγονός ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις στη Θουριγγία αποκλείουν μια συνεργασία με την ξενοφοβική και λαϊκιστική Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) προκύπτει ότι χωρίς την Αριστερά δεν πρόκειται να συσταθεί κυβέρνηση.

Το ερώτημα της συμμετοχής, τίθεται πρωτίστως στους Χριστιανοδημοκράτες και τους Φιλελεύθερους και λιγότερο στους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους, που τα περασμένα πέντε χρόνια ήταν κυβερνητικοί εταίροι του κόμματος «Η Αριστερά» στη Θουριγγία. Ο νικητής, ο πρωθυπουργός του κρατιδίου Μπόντο Ράμελο, πάντως αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με όλα τα κόμματα εκτός από το AfD.

Συνεργασία Αριστεράς-Χριστιανοδημοκράτων;

Μέχρι στιγμής Χριστιανοδημοκράτες και Φιλελεύθεροι απέρριπταν κάθε κυβερνητική συνεργασία με την Αριστερά επειδή τη θεωρούν διάδοχο του κουμμουνιστικού κόμματος SED, το οποίο κυβερνούσε την πρώην Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας ως το 1990. Η στάση αυτή φαίνεται να αλλάζει. Σήμερα το πρωί στη γερμανική τηλεόραση ο επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών στη Θουριγγία Μάικ Μόρινγκ, σε αντίθεση με χθεσινοβραδινές δηλώσεις του ΓΓ του κόμματος Πάουλ Τσίμιακ, κατέστησε σαφές ότι είναι έτοιμος να συνεργαστεί με την Αριστερά.

Το μεσημέρι της Δευτέρας, μετά τη συνεδρίαση του προεδρείου των Χριστιανοδημοκρατών, η πρόεδρος του CDU Άνεγκρετ Κράμπ-Κάρενμπαουερ στο Βερολίνο επικαλέστηκε μεν απόφαση συνεδρίου για μη συνεργασία με την Αριστερά, παράλληλα όμως ανακοίνωσε ότι ο κ. Μόρινγκ έχει πράσινο φως για συζητήσεις με αυτό το κόμμα προκειμένου να βρεθεί λύση για την κυβερνησιμότητα της Θουριγγίας. Διάθεση για διάλογο εκφράστηκε και από τους Φιλελεύθερους.

Για τους Σοσιαλδημοκράτες οι εκλογές στη Θουριγγία επιβεβαιώνουν για μια ακόμη φορά την τάση συρρίκνωσης της πολιτική δύναμης του κόμματος. Οι επόμενες ημέρες θα δείξουν σε ποιο βαθμό το αποτέλεσμα θα επηρεάσει την εκλογή μιας νέας ηγεσίας του κόμματος αλλά και τη συζήτηση για την παραμονή του SPD στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση συνασπισμού με τους Χριστιανοδημοκράτες.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ