Καλό κλίμα, παρόμοιες απόψεις στα περισσότερα θέματα και διαφωνία σε ορισμένα. Στην ατζέντα των συνομιλιών η Τουρκία, το Κυπριακό, οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με Σκόπια και Τίρανα αλλά και οι γερμανικές αποζημιώσεις.Οι ελληνογερμανικές σχέσεις παραμένουν πολύ καλές, παρά τις όποιες διαφορές σε ορισμένα σημεία – αυτό είναι εν ολίγοις το συμπέρασμα της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών των δυο χωρών Χάικο Μάας και Νίκου Δένδια στο Βερολίνο. Και οι δύο υπουργοί κινήθηκαν στις δηλώσεις τους μετά τη συνάντηση στη λογική της συνέχειας των ομαλών διμερών σχέσεων που επικρατούν εδώ και τρία χρόνια μεταξύ των δύο χωρών μετά από ένα διάστημα έντασης που είχε ξεσπάσει στα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Ένδειξη αυτής της γραμμής πλεύσης είναι η επιβεβαίωση του Κοινού Σχεδίου Δράσης των δύο υπουργείων Εξωτερικών που υπεγράφη το 2016. Σύμφωνα με τον κ. Δένδια, με τον ομόλογο του συμφώνησαν να εμβαθύνουν ακόμη περισσότερο τη διμερή συνεργασία στη βάση αυτού του σχεδίου.

Από την πλευρά του ο Χάικο Μάας εξήρε τις προσπάθειες που κατέβαλε ο ελληνικός λαός για να ξεπεράσει την κρίση, αναφέρθηκε στην έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια πριν ένα χρόνο, τη μείωση της ανεργίας κατά 10% σε σχέση με το 2013 και χαρακτήρισε την πρόσφατη κατάργηση των capital control «ορόσημο για την επιστροφή στην οικονομική κανονικότητα.» Αναφερόμενος δε στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης εξέφρασε τη γνώμη ότι βρίσκεται σε σωστό δρόμο για να προσελκύσει η Ελλάδα ξένους επενδυτές.

Τουρκία και Κυπριακό

Όπως αναμενόταν κεντρικό θέμα της συνάντησης ήταν το μεταναστευτικό, για το οποίο οι δύο χώρες τηρούν σύμφωνα με τον κ. Μάας «παρόμοια γραμμή». Αθήνα και Βερολίνο θέλουν να παραμείνει σε ισχύ η Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας από τον Μάρτιο 2016 για την αποτροπή της παράνομης μετανάστευσης και την επαναπροώθηση μεταναστών από την Ελλάδα προς την Τουρκία. Ο κ. Μάας ενημέρωσε ότι επ’ αυτού επικοινώνησε την περασμένη εβδομάδα με τον τούρκο ομόλογο του Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ζήτησε να τηρεί η Τουρκία τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει. Ενώ χαιρέτισε τα μέτρα που ήδη έλαβε η ελληνική κυβέρνηση για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων στα νησιά, άφησε να εννοηθεί ότι η Ελλάδα θα πρέπει να καταβάλει μεγαλύτερες προσπάθειες σε ό,τι αφορά τις επαναπροωθήσεις μεταναστών. Με άλλα λόγια η Αθήνα θα πρέπει να επισπεύσει τις διαδικασίες ασύλου για να μπορούν να επιστρέφουν μετανάστες πιο εύκολα στην Τουρκία. Ο κ. Μάας διαβεβαίωσε πάντως ότι η Γερμανία θα βρίσκεται σε στενή επαφή με την Ελλάδα προκειμένου να βρεθεί μια ευρωπαϊκή λύση στο ζήτημα.

Σε ό,τι αφορά τις τουρκικές γεωτρήσεις στα ανοιχτά της Κύπρου ο κ. Δένδιας επεσήμανε ότι η Τουρκία παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και ότι έχει κλιμακώσει τη ρητορική της για το Αιγαίο. Τουναντίον συγκρατημένα εκφράστηκε ο Χάικο Μάας για την τουρκική στάση. Ενώ δήλωσε ότι Γερμανία θέλει να συμβάλει ώστε να αποκλιμακωθεί η διένεξη Τουρκίας-Κύπρου παρέπεμψε στη συνέχεια στην ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου των ΥΠΕΞ της ΕΕ, με την οποία καταδικάζονται οι τουρκικές δραστηριότητες. Ερωτηθείς για τις συνεχιζόμενες εξαγωγές γερμανικών όπλων προς την Τουρκία, ένα θέμα πρώτιστης σημασίας για την Ελλάδα, υποστήριξε ότι αυτές έχουν περιορισθεί το τελευταίο διάστημα λόγω προβλημάτων στις διμερείς σχέσεις Γερμανίας-Τουρκίας. Οι εξαγωγές που εξακολουθούν να πραγματοποιούνται αφορούν σε μεγάλο βαθμό συμβάσεις που έχουν κλείσει χρόνια πριν.

Ενταξιακές διαπραγματεύσεις με Σκόπια και Τίρανα

Ο κ. Μάας αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών έδωσε εύσημα στην Ελλάδα για το «πνεύμα συμβιβασμού» που επέδειξε προκειμένου να βρεθεί λύση, η οποία συνιστούσε άλλωστε προϋπόθεση για να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις της ΕΕ με τη Βόρεια Μακεδονία. Στις δηλώσεις του ο κ. Δένδιας δεν αναφέρθηκε ρητά στη συμφωνία δήλωσε όμως ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, υπό την προϋπόθεση ότι θα πληρούνται τα σχετικά κριτήρια και η αιρεσιμότητα που έχει καθοριστεί για όλους.

Θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε στον ομόλογό του ότι την ίδια στάση θα τηρήσει η Ελλάδα και στην περίπτωση της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία, με την οποία επικρατούν διαφορές ως προς την ελληνική μειονότητα. Δεδομένου ότι η γερμανική βουλή καλείται να αποφασίσει μέχρι το τέλος του μήνα για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με τα Τίρανα και τα Σκόπια οι επισημάνσεις του κ. Δένδια έχουν τη σημασία τους, επειδή προειδοποιούν για τα σημεία που θα επιμείνει ελληνική κυβέρνηση για να δώσει πράσινο φως. Άλλωστε το όλο θέμα θα απασχολήσει τη συνάντηση του έλληνα υπουργού Εξωτερικών με τον πρόεδρο της γερμανικής βουλής Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που έχει προγραμματιστεί για τις 6 μ.μ. ελληνική ώρα.

Αποζημιώσεις – τίποτα νεότερο

Οι δύο υπουργοί συζήτησαν και το θέμα των ελληνικών διεκδικήσεων που προκύπτουν από τη γερμανική κατοχή, χωρίς να προκύψει κάτι νεότερο. Ο κ. Μάας επανέλαβε την πάγια γερμανική θέση ότι το Βερολίνο μεν αναγνωρίζει την «πολιτική και ηθική της ευθύνη» για τα εγκλήματα που διέπραξαν οι δυνάμεις κατοχής. Όμως «τυπικά το ζήτημα των επανορθώσεων έχει απαντηθεί», τόνισε. Άφησε δε να εννοηθεί ότι η Γερμανία σκοπεύει να απαντήσει στη σχετική ρηματική διακοίνωση που παρέδωσε η ελληνική κυβέρνηση τον Ιούνιο.

Από την πλευρά του ο κ. Δένδιας τόνισε ότι η Γερμανία είναι μια «φίλη χώρα» και ότι δεν είναι απαραίτητο να συμφωνούν σε όλα τα θέματα και ότι υπάρχουν και διαφωνίες. «Όμως αυτές οι διαφωνίες δεν πρόκειται να δηλητηριάσουν τις σχέσεις μας», δήλωσε. Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι και αυτό το ζήτημα στο τέλος «θα επιλυθεί με τον τρόπο που είναι σωστό να επιλυθεί.»

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ