Στη Ρώμη βρίσκεται ο Τσίπρας για μία σειρά συναντήσεων και σύναψη επαφών. Μετά τη συνάντησή το μεσημέρι με τον πρόεδρο της ιταλικής Βουλής Ρομπέρτο Φίκο, θα έρθει σε επαφή με ηγετικά στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος.Σήμερα το μεσημέρι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας συναντάται με τον πρόεδρο της ιταλικής βουλής Ρομπέρτο Φίκο, σημείο αναφοράς της αριστερής πτέρυγας του κινήματος Πέντε Αστέρων. Στα θέματα συζήτησης οι νέες πολιτικές ισορροπίες στην Ιταλία με την νεοσύστατη κυβέρνηση Κεντροαριστεράς και Πέντε Αστέρων. Επιπλέον στα θέματα των συζητήσεων και το μεταναστευτικό, αφού ο ιταλός πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε ανέκαθεν την αντίθεσή του στην σκληρή γραμμή του Ματέο Σαλβίνι.

Στην συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας θα έρθει σε επαφή με ηγετικά στελέχη του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, από το οποίο προέρχεται και ο νέος ευρωπαίος επίτροπος για οικονομικά και νομισματικά θέματα, Πάολο Τζεντιλόνι. Θα συζητηθεί μεταξύ άλλων η ανάγκη για μία νέα ώθηση στην ευρωπαϊκή οικονομία, καθώς και οι δυνατότητες μεγαλύτερης ευελιξίας.

Σήμερα το βράδυ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα μιλήσει στο φεστιβάλ του αριστερού κόμματος Articolo Uno (Άρθρο Ένα), μέλος του οποίου είναι ο νέος υπουργός Υγείας της ιταλικής κυβέρνησης Ρομπέρτο Σπεράντσα. Ο έλληνας πρώην πρωθυπουργός θα λάβει μέρος σε συζήτηση υπό την μορφή πάνελ, κατά τη διάρκεια του οποίου θα απαντήσεις στις ερωτήσεις δυο δημοσιογράφων. Κεντρικό θέμα του διαλόγου θα είναι «Ένα νέο προοδευτικό μέτωπο στην Ευρώπη».

Αναμένεται να γίνει αναλυτική αναφορά στον τρόπο με τον οποίο η αριστερά και η κεντροαριστερά μπορούν να ενώσουν τις δυνάμεις τους ώστε να βάλουν οριστικά στο περιθώριο τις εθνικιστικές και ακροδεξιές δυνάμεις. Η συζήτηση θα επικεντρωθεί όμως και στις ομοιότητες και διαφορές των προοδευτικών δυνάμεων από τους εργατικούς του Τζέρεμι Κόρμπιν, μέχρι τους ισπανούς σοσιαλιστές και τους ιταλούς «Δημοκρατικούς».

Χθες βράδυ στο φεστιβάλ του Articolo Uno φιλοξενούμενος ήταν ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, ο οποίος δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα μακροημερεύσει. Αύριο το πρωί, τέλος, ο κ. Τσίπρας θα γίνει επισκεφτεί το Βατικανό, όπου θα τον υποδεχτεί ο πάπας Φραγκίσκος, με τον οποίο έχει αναπτύξει καλές σχέσεις εδώ και χρόνια. Το προσφυγικό θα είναι και εδώ το κύριο θέμα συζήτησης, ενώ είναι πολύ πιθανό να γίνουν αναφορές και στην προστασία των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων των εργαζομένων, θέμα που ο Αργεντινός πάπας θεωρεί υψίστης σημασίας.

Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ