Πολλοί νέοι οδοντίατροι φοβούνται το μεγάλο κόστος εξοπλισμού και προτιμούν να είναι έμμισθοι σε μεγάλα οδοντιατρικά κέντρα. Οι επενδυτές κάνουν χρυσές δουλειές, αλλά η Ένωση Συμβεβλημένων Οδοντιάτρων δυσφορεί.«Κερδοσκόποι», «ζογκλέρ του χρήματος», «στυγνοί καπιταλιστές», αυτά τα επίθετα χρησιμοποιούν εκπρόσωποι οδοντιάτρων για να χτυπήσουν έναν νέο ανταγωνιστή. Ο λόγος της οργής είναι οι επενδυτές, που εισβάλουν στο χώρο και προκαλούν μεγάλο ανταγωνισμό σε οδοντιάτρους με ιδιωτικά ιατρεία. Η Ομοσπονδιακή Ένωση Συμβεβλημένων Οδοντιάτρων KZBV έχει εκφράσει τον φόβο ότι αυτή η «εισβολή» μπορεί να οδηγήσει σε ελλείψεις στην ύπαιθρο, επειδή οι επενδυτές προτιμούν, όπως πιστεύει, να δημιουργούν οδοντιατρικά κέντρα σε πόλεις με ισχυρό οικονομικό στοιχείο.

Προσοδοφόρες οι δουλειές με οδοντίατρους

«Το ξεπούλημα της περίθαλψης σε κερδοσκόπους αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή σε οδοντιατρικό επίπεδο» προειδοποιεί ο Βόλφγκανγκ Έσερ, επικεφαλής του KZBV. Η Ένωση διαπραγματεύεται με τα ταμεία για τις αμοιβές, σε αντίθεση με τα οδοντιατρικά κέντρα που μπορούν να διαμορφώνουν τις τιμές πιο ελεύθερα και να προσφέρουν χαμηλότερες αμοιβές στους οδοντίατρους κι αυτό είναι ακριβώς που τρομάζει. Η πραγματικότητα είναι ότι οι επενδυτές που διαχειρίζονται ήδη οίκους ευγηρίας και ιδρύματα για την τρίτη ηλικία έχουν ανακαλύψει πόσο προσοδοφόρες είναι οι επιχειρήσεις με τους 63.000 οδοντιάτρους που εργάζονται στη Γερμανία. Η εξέλιξη ανησυχεί τον κλάδο. Σε μια νέα ανάλυση το KZBV καταγράφει τους 7 επενδυτές με μεγάλη δραστηριότητα στον τομέα. Μεταξύ αυτών είναι το ταμείο Nordic Capital, ο όμιλος Zahnstation στην Κολωνία και το Quadriga Capital, ιδιοκτήτης της οδοντιατρικής ημερήσιας κλινικής Dr. Eichenseer.

Παράθυρο στο χώρο άνοιξε το 2015 με την αλλαγή της νομοθεσίας, με την οποία επετράπη η δημιουργία ιατρικών κέντρων μιας ειδικότητας, όπως είναι οι οδοντίατροι. Στόχος της ήταν η αναβάθμιση της οδοντιατρικής περίθαλψης μακριά από αστικά κέντρα. Ορισμένοι επενδυτές σκαρφίστηκαν το εξής κόλπο: αγόρασαν κλινικές με οικονομικά προβλήματα που τις χρησιμοποίησαν ως οχήματα για να φτιάξουν κέντρα περίθαλψης με πολλούς οδοντίατρους και σε άλλες περιοχές. Τα κέντρα αυτά έχουν κοινή διοίκηση και κοινό λογιστήριο. Έχουν συγκεκριμένους στόχους οικονομικής απόδοσης και μεσοπρόθεσμα οι επενδυτές τους στοχεύουν στο να τα πουλήσουν. Ο ασθενής δεν μπορεί να γνωρίζει εκ των προτέρων στα χέρια ποιου οδοντίατρου θα πέσει.

Οι νέοι οδοντίατροι φοβούνται

Οι επενδυτές εκμεταλλεύονται το γεγονός ότι νέοι οδοντίατροι δεν θέλουν αλλά και κυρίως δεν μπορούν να διαθέσουν τόσα χρήματα για τον εξοπλισμό. Εκτός αυτού οι υπολογισμοί για εμφυτεύματα, σιδεράκια ή εξετάσεις πρόληψης προς τα ταμεία τους φοβίζουν. Άλλοι που θέλουν να πουλήσουν τα ιατρεία τους δεν βρίσκουν αγοραστές. Ο αριθμός των έμμισθων οδοντιάτρων στα ιατρικά κέντρα έχει αυξηθεί κατά 70% μέσα στο 2017. Μια μεγάλη αλυσίδα οδοντιάτρων είναι η «Zahneins» με έδρα το Αμβούργο και παραρτήματα σε 19 πόλεις της Γερμανίας. Το 2017 μπήκε ως μέτοχος το αμερικανικό ταμείο Summit Partners. Ο διευθυντής του, Ντάνιελ Βίχελς, θεωρεί ότι ιδιώτες επενδυτές είναι απαραίτητοι στον κλάδο για να διασφαλιστεί η περίθαλψη χωρίς κενά. «Ειδάλλως δεν μπορεί να εξασφαλιστεί η συνέχιση του επαγγέλματος συμβεβλημένων οδοντιάτρων στην ύπαιθρο» υποστηρίζει.

Την κατηγορία από την Ένωση Συμβεβλημένων Οδοντιάτρων ότι τα κέντρα περίθαλψης βρίσκονται σε πυκνοκατοικημένες περιοχές απορρίπτει ο Βίχελς σημειώνοντας ότι συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο, λέγοντας ότι πολλά από αυτά τα κέντρα βρίσκονται σε αγροτικές περιοχές. Το ότι η πλειοψηφία βρίσκεται σε μεγάλες πόλεις και στις παρυφές τους οφείλεται, όπως λέει, στο ότι εκεί διαμένουν και οι περισσότεροι ασθενείς. Η Ένωση Οδοντιάτρων πολύ θα ήθελε να απαγορευτεί νομοθετικά η ανάμειξη επενδυτών στο επάγγελμα, αλλά σε επίκαιρο υπό ψήφιση σχέδιο νόμου δεν γίνεται ούτε καν λόγος. Αυτό που ζητά σε πρώτη φάση είναι να ιδρύουν περιφερειακά οδοντιατρικά κέντρα μόνο όσοι οδοντίατροι έχουν πραγματική εμπειρία.

Αλεξάντερ Στουρμ/dpa/Ειρήνη Αναστασοπούλου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ