Η Ευρώπη μετά από τις εξελίξεις στην Ελλάδα.

Φωτό: Aναστάσιος Βασιλειάδης,
Πρόεδρος της ΝΟΔΕ
NΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Βάδης-Βυρτεμβέργης.

Του Aναστασίου Βασιλειάδη*

Η κατάσταση στην Ευρώπη, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί μετά από την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, είναι σίγουρα δυσάρεστη και απογοητευτική. Κρύβει όμως ευκαιρίες για όλους εκείνους που πιστεύουν ακράδαντα σε μία ενωμένη και οικονομικά εύρωστη Ευρώπη.

Πράγματι, δεδομένης της κρίσης στην Ελλάδα πολλά ακούγονται για «οικονομική διακυβέρνηση της Ευρώπης», «ευρωπαϊκούς οίκους αξιολόγησης», «ευρωπαϊκά ομόλογα» κλπ. Αδιαμφισβήτητα όλα αυτά είναι αναγκαία και απαραίτητα εφόσον η Ευρώπη καθορίσει εκ νέου τον ρόλο της στην εποχή της παγκοσμιοποίησης και επαναπροσδιορίσει τη θέση της στο νέο παγκόσμιο γίγνεσθαι.

Ποιός ο ρόλος της Ελλάδας;

Προτού μεγάλα κράτη της Ευρωζώνης αποκτήσουν ανυπέρβλητα οικονομικά προβλήματα διδάσκονται από τα λάθη που έγιναν κατά την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι στη ζώνη του Ευρώ μια αμελητέα ποσότητα. Το μερίδιό της στο σύνολο της οικονομίας ολόκληρης της Ευρωζώνης είναι τόσο μεγάλο όσο αυτό του κρατιδίου Hessen στη Γερμανία.

Βασικά προβλήματα είναι το υψηλό δημόσιο χρέος και οι τόκοι των δανείων για την αποπληρωμή του, που ανακόπτουν κάθε δυνατή προσπάθεια ανάπτυξης. Συνεπώς χρειάζονται εκείνοι οι ενδοευρωπαϊκοί μηχανισμοί που παράλληλα με το πακέτο διάσωσης θα ενισχύσουν την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας, υπό την καθοδήγηση πάντοτε της CDU/CSU, όχι μόνο έχει υιοθετήσει τα απαραίτητα μέτρα αλλά είναι συγχρόνως και έτοιμη μέσω διακρατικής συμφωνίας με την Ελλάδα να της διαθέσει όποια υλικοτεχνική και διοικητική υποστήριξη αυτή χρειασθεί. Η καγκελάριος Angela Merkel έχει δώσει εντολή σε όλα τα υπουργεία να διατυπώσουν πολιτικές και προγράμματα που θα βοηθήσουν στην όσον το δυνατόν γρηγορότερη υλοποίηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων που έχει εξαγγείλει η ελληνική κυβέρνηση. Ωστόσο, είναι η σοσιαλιστική κυβέρνηση της Ελλάδας έτοιμη και πρόθυμη για όλα αυτά;

Ιστορική Αναδρομή

Από την πτώση της δικτατορίας και την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Ελλάδα 1974 μέχρι το 1981 οι προϋπολογισμοί της Ελλάδας ήταν πάντοτε ισοσκελισμένοι. Η Νέα Δημοκρατία (ΝΔ / EΛΚ) παρέδωσε το 1981 στους σοσιαλιστές ένα εθνικό χρέος ύψους περίπου 2 δις €, δηλ. σχεδόν το 26% του ΑΕΠ. Τα αποκλειστικά δικά της χρέη στην 2η περίοδο διακυβέρνησης (1990-1993) ανέρχονται στα 2 δις € και της 3ης περιόδου (2004-2009) στα 7 δις €. Τα υπόλοιπα 289 δις €, που βασανίζουν σήμερα την σοσιαλιστική κυβέρνηση είναι χρέη των σοσιαλιστικών κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ από το 1981 έως σήμερα. Ο τόκος που καταβλήθηκε μόνον για το χρέος αυτό από τις κυβερνήσεις της ΝΔ το 1990-1993 και το 2004-2009 έφτασε τα 91 δισεκατομμύρια ευρώ. Η κυβέρνηση Καραμανλή (2004-2009) και παρά την μεγάλη κοινοβουλευτική της πλειοψηφία δεν μπόρεσε στην πρώτη της θητεία να περάσει τις βασικές και αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Το 2007 η ισχνή πλειοψηφία της ΝΔ κατέστησε αυτό ακόμη πιο δύσκολο. Οι προσπάθειες της κυβέρνησης Καραμανλή για συναίνεση με τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργο Παπανδρέου απέτυχαν. Η αντιπολίτευση ήταν δημαγωγική, παράλογη και αντίθετη σε κάθε συνεργασία. Επί πλέον ο Παπανδρέου πολέμησε σφόδρα όλες τις προταθείσες μεταρρυθμίσεις και σαμποτάρισε κάθε μεγάλη επένδυση στη χώρα. Ακολούθησε δε μια πελατειακή πολιτική και τάχθηκε στο πλευρό των αρχισυνδικαλιστών αντί να συνεργαστεί με την κυβέρνηση για την εξυγίανση του συστήματος.

“Χρήματα υπάρχουν“ ήταν το κεντρικό του σύνθημα παρά την λεπτομερή ενημέρωσή του για τη δύσκολη κατάσταση της χώρας τόσο από τον ίδιο τον Καραμανλή όσο και από τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας. Με αυτό το σύνθημα πορεύτηκε προεκλογικά, ο λαός τον πίστεψε και τον εμπιστεύθηκε. Οι Σοσιαλιστές όμως ήταν και απροετοίμαστοι και δεν είχαν κανένα πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της κρίσης. Ο λαός δεν τους εμπιστεύεται πλέον. Στις δημοτικές εκλογές τον Νοέμβριο του 2010 – έναν χρόνο δηλ. μετά την μεγαλειώδη τους νίκη στις βουλευτικές εκλογές – πάνω από 1.000.000 ψηφοφόροι τούς αρνήθηκαν την ψήφο. Έτσι ο Παπανδρέου και η πολιτική του είναι πλέον όμηροι της μεγάλης αυτής απώλειας εμπιστοσύνης στη βάση και της ισχυρής αριστερής πτέρυγας των συνδικαλιστικών και των κομματικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ.

Ο Αντώνης Σαμαράς και η θέση της ΝΔ

Η Νέα Δημοκρατία σαν το ισχυρότερο φιλοευρωπαϊκό κίνημα στην Ελλάδα και μετά την εκλογή του νέου Προέδρου της Αντώνη Σαμαρά, που έχει διατελέσει Υπουργός Οικονομικών, Υπουργός Εξωτερικών και Ευρωβουλευτής, έχει μεγάλη ευθύνη. Η ΝΔ επέκρινε τα λάθη και την απραξία τής νέας σοσιαλιστικής κυβέρνησης και πρότεινε μία πολιτική με βασικά της στοιχεία την μείωση του χρέους, τις μεταρρυθμίσεις και την οικονομική ανάπτυξη και όχι την απλή δανειοδότηση. Οι προτάσεις της ΝΔ αποτελούν μια καλή βάση για προσέγγιση και συναίνεση, κάτι που η σοσιαλιστική κυβέρνηση όμως δυστυχώς και πάλι αρνείται και δυσκολεύει τεχνικά τούτο με την τακτική που ακολουθεί συγκροτώντας ολοένα και περισσότερες εξεταστικές επιτροπές προβάλλοντας δήθεν σκάνδαλα της απερχόμενης κυβέρνησης της ΝΔ.

Ο Αντώνης Σαμαράς έχει την ισχυρή βούληση να αναγεννήσει το κόμμα της ΝΔ και να του δώσει ένα σύγχρονο πρόγραμμα και τις σωστές κατευθύνσεις. Με μια ομάδα νέων τεχνοκρατών και πολιτικών είναι έτοιμος να «βγάλει» τη χώρα από την απελπισία, την κατάθλιψη και τη βαθιά ύφεση στην οποία την έχει οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ.

Για το σκοπό αυτό η ΝΔ χρειάζεται την υποστήριξη των εταίρων της στο ΕΛΚ. Η Γερμανία με την οικονομία της και το σύστημα σταθεροποίησης που εφαρμόζει στη μεσαία τάξη αποτελεί πρότυπο οικονομικής πολιτικής. Όπως προαναφέρθηκε, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας έχει αποδείξει επανειλημμένως τη θέλησή της για νέα δράση υπέρ της Ελλάδας. Υπουργεία, Σύνδεσμοι, Επιμελητήρια, Συνδικάτα και Οργανισμοί της Κοινωνίας των Πολιτών έχουν κληθεί από τη γερμανική πλευρά να συμμετάσχουν στην οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας. Αυτό είναι και το αίτημα της ελληνικής διασποράς στη Γερμανία.

Από επιχειρηματικής πλευράς αυτόν τον ρόλο έχει αναλάβει ο Γερμανό-Ελληνικός Επιχειρηματικός Σύνδεσμος (Deutsch-Hellenische Wirtschaftsvereinigung – DHW) με τις συνεργασίες και τις συνεχείς του επαφές με τα αρμόδια Υπουργεία, τον Σύνδεσμο Γερμανικών Βιομηχανιών BDI και τη Γερμανική Ένωση Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων DIHK. Στην επιτυχία αυτού του ρόλου θα βοηθήσουν όμως και οι επαφές με την Ένωση Μικρομεσαίων Επιχειρηματιών και το Επιχειρηματικό Συμβούλιο της CDU με κύριο στόχο τον εντοπισμό «ορθών πρακτικών» και την εκμετάλλευσή τους για την επίτευξη των παραπάνω στόχων στην Ελλάδα.

Γερμανία και Ευρώπη επωφελούνται από την πολιτική σταθεροποίηση στην Ελλάδα

Ο αποκλεισμός της Ελλάδας από την Νομισματική Ένωση θα σήμαινε την απαρχή του τέλους της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό θα ήταν μια εξέλιξη διαμετρικά αντίθετη στα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα της Γερμανίας. Κανείς δεν πρέπει να ξεχάσει ότι από την ημέρα που εφαρμόστηκε το Ευρώ η Γερμανία πέτυχε καθαρά κέρδη ύψους 900 δις ευρώ. Μέχρι το 2012 η Γερμανία θα δώσει στην Ελλάδα 22,4 δις €. Ωστόσο η Ελλάδα δεν χρειάζεται μόνο δανεικά. Χρειάζεται επενδύσεις και όχι μόνο στη βιομηχανία αλλά πρωτίστως στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Η Ελλάδα χρειάζεται επίσης μία ισχυρή, παραγωγική και προσανατολισμένη στις εξαγωγές μεσαία τάξη επιχειρήσεων. Το ανθρώπινο δυναμικό υπάρχει. Στερείται μόνο των μέσων και του σωστού πλαισίου ανάπτυξης για να ξαναβρεθεί στην κορυφή της ευρωπαϊκής οικονομίας και επιχειρηματικότητας.

* Ο Aναστάσιος Βασιλειάδης είναι Πρόεδρος της ΝΟΔΕ NΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Βάδης-Βυρτεμβέργης, Μέλος του Γερμανοελληνικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου DHW και της Ένωσης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (MIT) της CDU.

Πηγή: Ενημερωτικό περιοδικό της CDU στο LudwigsburgTreffpunkt

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ