Θα επιβάλει ή όχι δασμούς σε προϊόντα χάλυβα και αλουμινίου της ΕΕ ο Ντόναλντ Τραμπ; Είχε ανακοινώσει μια περίοδο χάριτος μέχρι την 1η Μαΐου. Θα την παρατείνει ή θα θεσπίσει τελικά μια διαρκή εξαίρεση για την ΕΕ;Για την ΕΕ η επιβολή δασμών 25% στον χάλυβα και 10% στο αλουμίνιο θα ήταν ένα μεγάλο πλήγμα, κυρίως μάλιστα για την Γερμανία. Η ΕΕ είναι η μεγαλύτερη παραγωγός περιοχή του πλανήτη σε προϊόντα χάλυβα. 177 εκατομμύρια τόνους χάλυβα παράγει τον χρόνο. Αυτό αντιστοιχεί στο 11% της παγκόσμιας παραγωγής. Η Γερμανία είναι η κύρια εξαγωγός χώρα στις ΗΠΑ, κάτι που δεν παρέλειψε να τονίσει στην πρόσφατη επίσκεψή της στο Λευκό Οίκο η Γερμανίδα Καγκελάριος.

«Για τις επιχειρήσεις μας οι ΗΠΑ είναι ένας ενδιαφέρον τόπος παραγωγής. Και μπορούμε να πούμε με περηφάνια ότι δεν εξάγουμε μόνο χιλιάδες αυτοκίνητα προς τις ΗΠΑ αλλά χιλιάδες αυτοκίνητα εξάγονται από τις ΗΠΑ προς ολόκληρο τον κόσμο», δήλωσε η Άγκελα Μέρκελ χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕ το 2017 πουλήθηκαν στις ΗΠΑ προϊόντα χάλυβα και αλουμινίου συνολικής αξίας 14 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η επιβολή αμερικανικών δασμών δεν θα αφορούσε όμως συνολικά όλα τα προϊόντα αλλά μόνο προϊόντα χάλυβα αξίας 5,3 δισεκατομμυρίων ευρώ και αλουμινίου 1,1 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Μεγάλα αμερικανικά ελλείμματα

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δικαιολογεί την επιβολή των δασμών επικαλούμενος το γερμανικό πλεόνασμα. Οι ΗΠΑ είναι ο σημαντικότερος εξαγωγικός εταίρος της Γερμανίας, ωστόσο από την άλλη πλευρά δεν εισάγονται τόσα πολλά αμερικανικά προϊόντα στην ΕΕ.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος είχε δηλώσει μάλιστα σχετικά κατά τη διάρκεια της συνάντησης του με την Γερμανίδα Καγκελάριο: «Έχουμε ένα έλλειμμα στο ισοζύγιο εμπορικών συναλλαγών με την ΕΕ – δύσκολο να το πιστέψει κανείς – της τάξεως των 150 δισεκατομμυρίων δολαρίων συμπεριλαμβανομένων και 50 δισεκατομμυρίων για αυτοκίνητα και ανταλλακτικά».

Τα γερμανικά αυτοκίνητα είναι περιζήτητα στις ΗΠΑ. 480.000 οχήματα πουλιούνται εκεί κατά μέσο όρο τον χρόνο. Γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες παράγουν ωστόσο και στις ΗΠΑ και ο αριθμός των οχημάτων έφθασε πέρυσι τις 493.000. Στην πλειονότητά τους εξήχθησαν προς την Κίνα. Με τον τρόπο αυτό οι γερμανικές επιχειρήσεις προσφέρουν θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, οι οποίες τώρα μπορούν να τεθούν σε κίνδυνο.

Η Γερμανία όμως έχει στο πλευρό της τόσο την Γαλλία όσο και την Μ. Βρετανίαμ, ενώ η ΕΕ έχει καταρτίσει αντίστοιχη λίστα με αμερικανικά προϊόντα στα οποία θα επιβληθούν δασμοί όπως το ουίσκι, οι μηχανές Harley Davidson και τα τζιν. Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν πάντως πως ακόμα και εάν επιβληθούν οι δασμοί δεν θα έρθει το τέλος του ελεύθερου εμπορίου. Λίγες ώρες πάντως απομένουν μέχρι να μάθουμε τις προθέσεις του Αμερικανού Προέδρου σχετικά με την επιβολή δασμών στο χάλυβα και το αλουμίνιο.

DW, dpa / Μαρία Ρηγούτσου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ