Η πρόταση της Κομισιόν για το νέο Ταμείο Ανάκαμψης βρίσκει απόλυτα σύμφωνη την ιταλική κυβέρνηση. Ωστόσο έντονες είναι οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης με τους λαϊκιστές να επανέρχονται με την αντιευρωπαϊκή ρητορική.Η ιταλική κυβέρνηση είναι απόλυτα ικανοποιημένη από την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τονίζει ότι ακολουθεί την οδό που υπέδειξε από την αρχή η Ρώμη.

Με τα περίπου 170 δισεκατομμύρια ευρώ επιχορηγήσεων και δανείων η κυβέρνηση Κόντε θέλει να στηρίξει τις επιχειρήσεις, τους νέους, τους εμπόρους, όπως και τους μεσήλικες που έμειναν χωρίς δουλειά.

Κύριος στόχος όμως είναι να μειωθεί η φορολογική πίεση, με λιγότερους συντελεστές και περισσότερες φοροαπαλλαγές προκειμένου να ευνοηθούν η επιχειρηματικότητα και οι διεθνείς επενδύσεις.

Πυρά Σαλβίνι κατά Κόντε

Η συντηρητική αντιπολίτευση βέβαια είναι κάθε άλλο παρά θετική. Μέχρι τώρα ο γραμματέας της Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι, επέμενε ότι ο Κόντε θα εξασφάλιζε μόνο ελάχιστες ευρωπαϊκές επιχορηγήσεις. Σήμερα δηλώνει ότι τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης στην πραγματικότητα θα διατεθούν μόνον το 2021 και ότι για να επιστραφούν τα δάνεια στη συνέχεια θα πρέπει να περικοπούν οι συντάξεις και το κοινωνικό κράτος. O Σαλβίνι ζητά «χρήματα και όχι υποσχέσεις» ενώ η ακροδεξιά Τζόρτζια Μελόνι, του κόμματος «Αδέλφια της Ιταλίας», συνεχίζει να κρίνει ανεπαρκείς τις ευρωπαϊκές επιχορηγήσεις.

Πολλοί παρατηρητές υπογραμμίζουν ότι αν εγκριθεί όντως η πρόταση της Κομισιόν, η ιταλική δεξιά και ακροδεξιά θα βρεθούν σε δύσκολη θέση διότι η αντιευρωπαϊκή ρητορική τους θα αποδυναμωθεί σημαντικά και ότι στην φάση αυτή είναι σαν να προχωρούν «με αυτόματο πιλότο».

Ο Σαλβίνι και οι σύμμαχοί του προσπαθούν να επικεντρωθούν στα καθημερινά προβλήματα: στη γραφειοκρατία και στην καθυστέρηση των οικονομικών ενισχύσεων, στις τράπεζες που εγκρίνουν με δυσκολία τα δάνεια για τους επιχειρηματίες.

Στις 2 Ιουνίου, γιορτή της αβασίλευτης Δημοκρατίας, η συντηρητική παράταξη, παρά την αργία, ετοιμάζει κινητοποίηση κατά της κυβέρνησης. «Θα τηρήσουμε τα μέτρα ασφαλείας αλλά θα κάνουμε σαφή την αντίθεσή μας», υπογραμμίζει η Τζόρτζια Μελόνι. Και μέσα σε όλα αυτά είναι πολύ πιθανό τον Σεπτέμβριο να γίνουν περιφερειακές και δημοτικές εκλογές. Κάτι που σημαίνει ότι το πολιτικό καλοκαίρι προμηνύεται καυτό.

Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ