Με επίτευξη των προσδοκιών των Νέων Αγροτών συνεχίζονται οι συναντήσεις που οργανώνουν οι Ενώσεις Νέων Αγροτών σε όλη την Ελλάδα προετοιμαζόμενες τόσο για το 18ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών (Χίος, 9-11/9/2011) και το Συνέδριο για «Το κοινό μέλλον υπαίθρου & πόλης (Αθήνα, 27/9/2011), όσο και για να μπουν κάποιες βάσεις για το μέλλον.

Σε πολυμετωπικό αγώνα έχουν υποδυθεί οι Ενώσεις Νέων Αγροτών, με στόχο τόσο να μην αφήσουν στην τύχη της την ΚΓΠ μετά το 2013, όσο και για να δημιουργήσουν προϋποθέσεις υγιούς συμμετοχής στα κέντρα λήψης των αποφάσεων, ενώ ταυτόχρονα για τους επαγγελματίες αγρότες είναι εποχή εντάσεως αγροτικών εργασιών, χωρίς να παραβλέπονται οι κοινωνικές και οικογενειακές εντάσεις των νέων ηλικίας 18-40 ετών.

Τα προβλήματα γίνονται εντονότερα αν αναλογισθεί κανείς ότι τα μέλη των Ενώσεων Νέων Αγροτών είναι επαγγελματίες αγρότες και εθελοντές συνδικαλιστές, και όχι το αντίστροφο, ενώ δεν υφίσταται οιασδήποτε μορφής στήριξη (επιστημονική, εκπαιδευτική, θεσμική ή έστω και οικονομική), και ταυτόχρονα υφίστανται οι οργανωμένοι Νέοι Αγρότες έναν ιδιότυπο αποκλεισμό, δυσανάλογο και αρνητικό σε σχέση με τον θεσμικό τους ρόλο (Νόμος 3147/2003, άρθρο 20) και το αντικείμενο του μέλλοντος των αγροτών.

Με πολυετή (από το 2004, αμέσως μετά την θεσμική αναγνώριση της ΠΕΝΑ) αγώνα έγινε αποδεκτό το αίτημα για σωστή αντιμετώπιση και συμμετοχή και των νέων αγροτών στα προγράμματα της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς με τη δημιουργία τον Οκτ 2010 του πιλοτικού πειραματικού προγράμματος «Επιστημονική Στήριξη Νέων Αγροτών».

Τμήμα αυτού του προγράμματος, η ενδιάμεση παρουσίαση στους νέους αγρότες, έγινε την Δευτέρα, 1 Αυγ 2011, στα Λουτρά Λαγκαδά, με την υποστήριξη της Δημοτικής Επιχείρησης Λαγκαδά από το ΤΕΙ Λάρισας, παράρτημα Καρδίτσας.

Ο Σάκης Καμάρης, που φρόντισε την οργάνωση της συνάντησης, και η κα Ο. Παναγιωτίδου (Γραμματέας της Ένωσης Νέων Αγροτών Θεσσαλονίκης) εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το έντονο ενδιαφέρον όσων συμμετείχαν στην παρουσίαση του επιστημονικού τμήματος, που ανέπτυξε ο Δρ. Γ. Νταλός και ο Δρ. Μ. Τρίγκας, όσο και τις πολύ θετικές προτάσεις που ακούστηκαν από τους παρευρεθέντες μεταξύ των οποίων η Ανθούλα Πορφυριάδου (εντεταλμένη σε θέματα Κτηνιατρικής), ο Ιωάννης Κολασίδης (Δημοτικός Σύμβουλος), ο Π. Καζινέρης, η Θ. Καμάρη, ο Α. Γιάτσογλου, ο Γ. Παναγιωτίδης, και οι Αστερίου Ι, Βάγκας Χ, Γκαβέζος Α, Εφεκκόκου Χ, Καμάρη Ε, Καμπαρμάκης Ε, Καραγιαννίδης Ι, Καφετζής Ι, Κούτλας Γ, Κουτσουράς Π, Κυρμανίδης Π, Μανώλης Β, Μιχαηλίδης Δ, Μιχαλάκης Μ, Μουτσούδης Α, Μπαντούλας Μ, Μπάσιας Β, Ντουνούσης Δ, Οικονόμου Α, Παναγιωτίδης Φ, Παναγιωτίδης Χ, Πόνης Α, Ποράβος Α, Σιδηρόπουλος Α, Τανούσος Α, Τάτσης Φ, Τζιάκα Ό, Τόλας Κ, Τουμπέλης Α, Τουμπέλης Δ, Τσιλιγκάκης Σ, Χατζηαντωνίου Χ & Χρυσαφίδης Ξ.

Ο Δρ. Γεώργιος Νταλός ανέλυσε διεξοδικά το θέμα της ενεργειακής αυτάρκειας των αγροτικών εκμεταλλεύσεων με αξιοποίηση των υπολειμμάτων από τις γεωργικές καλλιέργειες, Βιομάζα) και ο Δρ. Μάριος Τρίγκας έδωσε στοιχεία της αγροτικής επιχειρηματικότητας και καινοτομίας, ενώ ο Δημήτριος Μιχαηλίδης (δημοσιογράφος, συνεργάτης ΑΓΡΟΡΑΜΑ) έκανε μια μικρή παρέμβαση για την ανάγκη να προσανατολισθούμε όλοι πάλι στην πρωτογενή παραγωγή πλούτου & αξιών και όχι στο φούσκωμα μόνο των υπεραξιών των υπηρεσιών, όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, δείχνοντας ένα καρτούν με το μυρμήγκι.

Ο Δήμος Λαγκαδά στέκεται συμπαραστάτης στις προσπάθειες ενημέρωσης και καινοτόμων προσεγγίσεων των Νέων Αγροτών Θεσσαλονίκης προσφέροντας την στήριξη για οργανωμένες Επισκέψεις Μελέτης ή/& Μάθησης σε χώρους παραγωγής που θα υποδείξουν οι επιστήμονες, ενώ ο Οίκος γερόντων ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ πρόσφερε χώρο 70 περίπου στρεμμάτων για πειραματικούς αγρούς σε νέες καλλιέργειες.

Η επόμενη παρουσίαση θα γίνει στην αίθουσα του Δημαρχείου Χαλάστρας την Τετάρτη, 24 Αυγ 2011, στις 20.30, με φροντίδα της Ένωσης Νέων Αγροτών Θεσσαλονίκης.

Για την καταγραφή: Δημήτρης Μιχαηλίδης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ