Ποιοι απέσπασαν τα πολυπόθητα βραβεία στις σημαντικότερες κατηγορίες. Ένα Όσκαρ και για την ταινία του Γιώργου Λάνθιμου «Η Ευνοούμενη».Καλύτερη ταινία

Η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου αποφάσισε ότι το «Green Book» ήταν η καλύτερη ταινία φέτος. Η ιστορία διαδραματίζεται τη δεκαετία του 1960, μια εποχή που οι φυλετικές διακρίσεις στις ΗΠΑ ήταν ιδιαίτερα έντονες.

Α’ Ανδρικός ρόλος

Για την ερμηνεία του στην ταινία Bohemian Rhapsody ο Ράμι Μάλεκ έλαβε το βραβείο του καλύτερου ηθοποιού. «Ευχαριστώ τους Queen» δήλωσε στη σκηνή ο 37χρονος που στην ταινία υποδύεται τον τραγουδιστή του συγκροτήματος Φρέντι Μέρκιουρι.

Α’ Γυναικείος ρόλος

11 υποψηφιότητες είχε η ταινία «Η Ευνοούμενη» του Γιώργου Λάνθιμου, μεταξύ άλλων και στην κατηγορία Καλύτερη Ταινία, ωστόσο μόνο η πρωταγωνίστρια Ολίβια Κόουλμαν κατάφερε να αποσπάσει το πολυπόθητο βραβείο. Η επιτροπή επιβράβευσε την ερμηνεία της ως βασίλισσα Άννα στην κωμωδία του έλληνα σκηνοθέτη.

Καλύτερη ξενόγλωσση ταινία

Η ταινία «Ρόμα» του μεξικανού σκηνοθέτη Αλφόνσο Κουαρόν έλαβε το βραβείο καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας. Η ιστορία μιας οικογένειας στο Μεξικό τη δεκαετία του ’70 έπεισε τους κριτές να δώσουν το πρώτο Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας στη λατινοαμερικανική χώρα. Άλλα δυο βραβεία έλαβε η Κουαρόν για τη σκηνοθεσία και κάμερα. Το «Ρόμα» κατάφερε να συγκεντρώσει τρία βραβεία και μάλιστα στις σημαντικότερες κατηγορίες.

Β’ Γυναικείος ρόλος

Η Ρετζίνα Κινγκ τιμήθηκε με το χρυσό αγαλματίδιο για το ρόλο της στη δραματική ταινία «Αν η οδός Μπιλ μπορούσε να μιλήσει». Η αφροαμερικανή ηθοποιός υποδύεται μια μητέρα που υπερασπίζεται τον γιο της κόρης της ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή κατηγορούμενος για βιασμό.

Β’ Ανδρικός ρόλος

Δεύτερο Όσκαρ για τον Μαχέρσαλα Αλί μέσα σε δυο χρόνια. Το 2017 είχε πάρει το βραβείο στην ίδια κατηγορία για την ερμηνεία του στην ταινία «Moonlight». Φέτος του απονεμήθηκε για το «Green Book», όπου υποδύεται έναν ταλαντούχο μαύρο πιανίστα.

Καλύτερο τραγούδι

Το τραγούδι «Shallow» το οποίο έγραψε η Lady Gaga για την ταινία «A Star Is Born» στην οποία και πρωταγωνίστησε χάρισε στη μουσικό και ηθοποιό το βραβείο καλύτερου τραγουδιού. Κατά τη διάρκεια της τελετής ερμήνευσε την μπαλάντα μαζί με τον συμπρωταγωνιστή της Μπράντλεϊ Κούπερ.

Καλύτερη μουσική

Για τη μουσική της ταινίας «Black Panther» ο Λούντβιγκ Γκόρανσον απέσπασε ένα χρυσό αγαλματίδιο. Η ταινία έλαβε άλλα δυο Όσκαρ για την καλλιτεχνική διεύθυνση και τα κοστούμια. Επτά υποψηφιότητες είχε η ταινία που βασίζεται σε κόμικ και στέλνει ταυτόχρονα σημαντικά πολιτικά μηνύματα και απέσπασε συνολικά τρία αγαλματίδια.

Καλύτερη ταινία κινουμένων σχεδίων

Το βραβείο πάει στην εταιρεία παραγωγής Marvel που έχει γυρίσει πολλές ταινίες, βασιζόμενες σε κόμικς. Με το «Spider Man: Μέσα στο Αραχνο-σύμπαν» οι Μπομπ Περσικέτι, Πίτερ Ράμσεϊ και Ρόντεϊ Ρόθμαν κατάφεραν να πάρουν το σημαντικότερο βραβείο του Χόλιγουντ στην κατηγορία Κινουμένων Σχεδίων.

Καλύτερο διασκευασμένο σενάριο

Η ταινία «BlacKkKlansman» βγήκε νικήτρια σε αυτή την κατηγορία. Ο σκηνοθέτης Σπάικ Λι άδραξε την ευκαιρία για ένα πολιτικό μήνυμα θυμίζοντας ότι πριν από 400 χρόνια οι πρόγονοί του εκτοπίστηκαν από την Αφρική για να γίνουν σκλάβοι των Αμερικανών. Είναι σημαντικό να μαθαίνουμε από τους προγόνους μας, δήλωσε χαρακτηριστικά, «μόνο τότε θα ανακτήσουμε την ανθρωπιά μας».

Καλύτερο ντοκιμαντέρ

Η ταινία «Free Solo» που πραγματεύεται την ιστορία ενός τολμηρού ελεύθερου αναρριχητή έπεισε τους κριτές να δώσουν το βραβείο στον Τζίμι Τσιν, την Ελίζαμπεθ Τσάι Βασαρχέλι και τη Σάνον Ντιλ. Η ταινία προβάλλεται στο κανάλι του National Geographic.

Καλύτερο μακιγιάζ

Πραγματικά αγνώριστος ήταν ο Κρίστιαν Μπέιλ στην ταινία «Vice: Ο δεύτερος στην ιεραρχία» όπου υποδύεται τον πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Ντικ Τσέινι.

dpa,afp,ape, rtre

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Κοσμά

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ