Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Παρά τους υψηλούς δασμούς που ισχύουν για ορισμένες κατηγορίες προϊόντων, όπως για παράδειγμα για την ελληνική φέτα, η τουρκική αγορά παρουσιάζει πολλές ευκαιρίες για τις ελληνικές εξαγωγές. Τρόφιμα με θετικές προοπτικές εξαγωγής στην τουρκική αγορά είναι το κακάο, τα σοκολατοειδή, ο καφές, το κρασί, τα κατεψυγμένα, βιολογικά, έτοιμα για μαγείρεμα ή για κατανάλωση τρόφιμα, τα γκουρμέ, τα εθνικά προϊόντα και τα είδη υγιεινής διατροφής. Ωστόσο, σε πολλές κατηγορίες τροφίμων ελληνικού ενδιαφέροντος επιβάλλονται στην Τουρκία υψηλοί δασμοί, που καθιστούν την τιμή πώλησής τους στην χώρα αυτή πολύ υψηλή. Για παράδειγμα στην ελληνική φέτα επιβάλλεται δασμός 180% επί της τιμής αγοράς της από τον εισαγωγέα, στο κεφαλοτύρι και στην κεφαλογραβιέρα 138%, στα κρασιά 50% και στο ελαιόλαδο 31,2%, γεγονός που καθιστά την αγορά της γειτονικής μας χώρας δύσκολο στόχο για πολλές ελληνικές επιχειρήσεις του κλάδου.

Ελληνικά καλλυντικά και κρασιά στην Τουρκία

Αυξητικούς ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 10% ετησίως καταγράφει η αγορά καλλυντικών και ειδών προσωπικής περιποίησης στην Τουρκία, με έντονο το ενδιαφέρον για φυσικά προϊόντα και αντηλιακά. Οι ελληνικές εξαγωγές καλλυντικών ανήλθαν πέρυσι στα 8,8 εκατομμύρια ευρώ, αυξημένες κατά 71% σε σχέση με το 2011, ενώ η συνολική αξία των τουρκικών εισαγωγών καλλυντικών ήταν 1 δισεκατομμύριο δολλάρια (παρουσιάζοντας αύξηση κατά 100% σε σχέση με το 2004).
Αντίθετα, τα ελληνικά κρασιά και τα αλκοολούχα αποστάγματα δεν έχουν ακόμη διεισδύσει στην Τουρκία, αφού, σύμφωνα με την Ελληνίδα διπλωμάτη Ευγενία Κέππα, η αξία των ελληνικών εξαγωγών το 2012 δεν ξεπέρασε τα 3.416 ευρώ, ενώ ελάχιστες (σταθερά κάτω από 10.000 ευρώ) είναι οι πωλήσεις αποσταγμάτων, όπως τσίπουρο, λικέρ και ούζο. Την τελευταία διετία, πάντως, κάποια δειλά εξαγωγικά βήματα κάνει στην Τουρκία η ελληνική μπύρα.

Αύξηση στις αφίξεις Τούρκων τουριστών στην Ελλάδα

Στον τουρισμό, τέλος, καταγράφεται τα τελευταία χρόνια σημαντική αύξηση αφίξεων Τούρκων στην Ελλάδα, αν και ο αριθμός των διανυκτερεύσεων είναι μικρός, καθώς πολλές φορές γίνονται εκδρομές αυθημερόν. Από 202.348 το 2009, οι Τούρκοι τουρίστες αυξήθηκαν σε 561.198 το 2010 παρουσιάζοντας αύξηση κατά 180%, ενώ το 2011 ακολούθησε ελαφρά μείωση κατά 2% (552.090 άτομα). Στο πρώτο εννιάμηνο του 2012 ο αριθμός των Τούρκων επισκεπτών στην Ελλάδα έφτασε τα 466.166 άτομα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ